Mirko Boch: Imamo najbolje glazbenike iz Hrvatske i svijeta
Piše: Gordana Malašić Lazić On 26 Ruj, 2015 At 03:58 PM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Zagrebačka filharmonija…

Klasična glazba je predivna i čovjeku obogaćuje dušu, kazao je ravnatelj Boch

Zagrebačka filharmonija

Mirko Boch‘Zagrebačka filharmonija’ jučer je u KD Vatroslav Lisinski svečanim koncertom otvorila svoju jubilarnu 145. sezonu.
- Dosta sam emotivan i suza mi je krenula. Svatko će pronaći sebe u ovom orkestru ako sluša. Glazba je na neki način poput žene, apsolutno lijepa, neukrotiva,  predivna, bez koje ne možemo zamisliti život – rekao je ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch za portal Scena.hr. Čast vođenja prvog koncerta u sezoni 2015./2016. pripala je dirigentu Ivanu Repušiću. Za proslavu jubileja skladateljica Sanja Drakulić ‘Zagrebačkoj filharmoniji’ poklonila je svoje novo djelo Kepler-452b za veliki simfonijski orkestar. Publika je izvedbu nagradila dugim aplauzom. U izvedbi Dvorakovog Koncerta za violončelo solistički nastup imao je ruski virtuoz, čelist Alexander Rudin. Ravnatelj Boch je nakon koncerta naglasio da je jako ponosan na orkestar.
Zdravko Šljivac, Dražen Sirišćević- Biti na čelu ovakvog orkestra koji nije samo simbol Zagreba, nego i Hrvatske, zaista je posebna čast. Pokušavam dati svoj obol orkestru i da svi zajedno pokažemo kakav orkestar imamo i da smo ponosni. Zagrebačka filharmonija razlikuje se od ostalih po tome što imamo najbolje glazbenike i to ne samo iz Hrvatske, nego iz cijelog svijeta. Imamo glazbenike iz Japana, Rusije, Ukrajine, Njemačke, Austrije, Mađarske… Tako da u ‘Zagrebačkoj filharmoniji’ već imamo 20 posto umjetnika iz Europe i svijeta. Otvorili smo vrata ‘Zagrebačke filharmonije’ za mlade naraštaje i na taj način pokušavamo pokazati mlađim generacijama što to znači klasična glazba i simfonijski orkestar. Da nije samo ozbiljna, nego da je predivna i čovjeku obogaćuje dušu – zaključio je Boch.

Foto: Prisk

comment closed

>