Scena.hr http://www.scena.hr Online News Portal Mon, 27 Feb 2017 08:43:20 +0000 hr hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.7.18 Cambi: Kako raznježiti ženska srca za Dan žena? http://www.scena.hr/dogadjanja/cambi-koncert-dan-zena/ http://www.scena.hr/dogadjanja/cambi-koncert-dan-zena/#comments Mon, 27 Feb 2017 08:39:46 +0000 http://www.scena.hr/?p=84510 Split… Glasom i stasom učinit će to 30 kršnih dalmatinaca svojom pjesmom u dvorani Gripe! Za ovaj Dan žena u Splitu se priprema sasvim posebno slavlje. Svoju pjesmu i svoje srce klapa Cambi darovati će svim posjetiteljima njihovog koncerta 8. ožujka u dvorani Gripe s početkom u 20.00 sati. Kao što smo već i najavili […]

The post Cambi: Kako raznježiti ženska srca za Dan žena? appeared first on Scena.hr.

]]>
Split…

Glasom i stasom učinit će to 30 kršnih dalmatinaca svojom pjesmom u dvorani Gripe!

Cambi

Klapa CambiZa ovaj Dan žena u Splitu se priprema sasvim posebno slavlje. Svoju pjesmu i svoje srce klapa Cambi darovati će svim posjetiteljima njihovog koncerta 8. ožujka u dvorani Gripe s početkom u 20.00 sati.
Kao što smo već i najavili klapa Cambi za ovu priliku ugostiti će na svom koncertu i svoje dugogodišnje suradnike i velike prijatelje, Sašu Jakelića i Vokaliste Salone.
Evo što o pripremama za koncert kaže Saša Jakelić:
- Velika mi je čast što me klapa Cambi pozvala kao gosta na svoj veliki koncert. Imali smo zadnjih godina lijepu suradnju na pjesmama ‘Zapuvala je bura’ i ‘Opet ću poletit’ za koje sam autor glazbe i aranžmana. Veselim se koncertu i nadam se da ćemo svim damama koje dođu svojim izvedbama uljepšat njihov dan.
Ni šef klape Cambi Ante Nikolić ne krije uzbuđenje oko nadolazećeg koncerta:
- Klapa radi punom parom kako bi našoj dragoj publici, posebno divnim ženama za njihov dan, poklonili što bolji i emotivniji koncert kakav oni i zaslužuju za svoju dugogodišnju potporu našoj klapi. Od same najave koncerta u svakodnevnim razgovorima vidim da je interes za koncert velik što nas naravno sve veseli, ali posebno me raduje izuzetan interes članova klapskih skupina ne samo iz Splita nego i iz cijele Hrvatske. Ipak su svi klapski pjevači i pjevačice dio jedne velike obitelji, a dobiti pohvalu i podstrijeh od svojih uvijek je prekrasan osjećaj.
Karte za koncert klape Cambi u SC Gripe na Dan žena 8. ožujka 2017. možete kupiti odmah na www.croatia-tickets.com ili od ponedjeljka 27. veljače u TC Joker.
Požurite po svoje ulaznice jer broj ulaznica je ograničen!

Foto: Press

The post Cambi: Kako raznježiti ženska srca za Dan žena? appeared first on Scena.hr.

]]>
http://www.scena.hr/dogadjanja/cambi-koncert-dan-zena/feed/ 0
Ana Marija Vrdoljak: Dječja publika je očaravajuća i iskrena http://www.scena.hr/kultura/ana-marija-vrdoljak-ocaravajuca/ http://www.scena.hr/kultura/ana-marija-vrdoljak-ocaravajuca/#comments Sun, 26 Feb 2017 13:14:26 +0000 http://www.scena.hr/?p=84488 Za Scena.hr… DOBRA VILA KAZALIŠTA: Lijepa glumica otkriva kako izgleda iza scene dječjeg kazališta, prisjetila se i početaka karijere te otkriva koje uloge su je obilježile Glumica Ana Marija Vrdoljak kaže da stati ispred dječje publike znači prigrliti ih i okupirati njihovu pažnju bez rezerve. - Bez ‘fige u džepu’, otvoreno i iskreno. To je […]

The post Ana Marija Vrdoljak: Dječja publika je očaravajuća i iskrena appeared first on Scena.hr.

]]>
Za Scena.hr…

DOBRA VILA KAZALIŠTA: Lijepa glumica otkriva kako izgleda iza scene dječjeg kazališta, prisjetila se i početaka karijere te otkriva koje uloge su je obilježile

Ana Marija Vrdoljak

Glumica Ana Marija Vrdoljak kaže da stati ispred dječje publike znači prigrliti ih i okupirati njihovu pažnju bez rezerve.
Ana Marija Vrdoljak- Bez ‘fige u džepu’, otvoreno i iskreno. To je jedini način kako  možete osvojiti dječju publiku. Isto doduše vrijedi i za odraslu publiku – naglasila je glumica zagrebačkog kazališta ‘Žar ptica’. Ana-Marija nam je otkrila izazove glumaca na daskama dječjeg kazališta.
- Jasnoća, iskrenost, brzina, spretnost. To su riječi kojima bih opisala glumu ili igranje za dječju publiku. Mi glumci bismo našim glumačkim jezikom rekli da tu nema ‘psihologije’, odnosno da nema skrivenog značenja, a što ne znači da lica koje igramo nisu slojevita. Kao što su djeca jasna i iskrena u izražavanju svojih emocija i želja, tako i mi moramo biti jasni, iskreni i direktni u plasiranju naših glumačkih kreacija kako bi nas djeca razumjela. Dječja pažnja mora biti okupirana sadržajem, koji im je na pozornici ponuđen i nerijetko se kaže da su djeca najiskrenija publika jer ako nisu uistinu okupirana predstavom koju gledaju, ništa ih neće spriječiti da to jasno pokažu žamorom, meškoljenjem na sjedalu, rastegnut će i svoje ručice u zrak i otvoreno zijevnuti ako im je dosadno. Djeca neće kao odrasla publika pristojno u tišini odsjediti i pričekati kraj predstave. Ponekad glasno komentiraju i dobacuju glumcima ili čak viču ako ih je neka situacija u predstavi isprovocirala i nagnala da nas upozore da prizor, koji gledaju, nije fer prema nekom od likova ili se netko skriva, a oni ga vide. Kad su glasni i burno reagiraju, ne pomaže nadglasavanje, bolje je malo zastati i nastaviti igrati ili čak govoriti tekst tiše jer će djeca u želji da čuju glumca što govori jednostavno utihnuti. Ovo govorim iz dugogodišnjeg iskustva – ispričala je Ana-Marija za portal Scena.hr.

Usavršavanje u Londonu i karijera
No njezina publika nisu uvijek bila djeca. Početak karijere Ane-Marije počelo je u kazalištu za odrasle. Debitirala  je u vrijeme studija glume u Satiričkom kazalištu Kerempuh u ‘Miss nebodera za miss svijeta’, zatim je igrala u GDK Gavella u ‘Zimskoj priči’ i ITD-u, kad je još bio na vrhuncu u predstavi ‘Top Girls‘ s pokojnom Enom Begović i fantastičnom Editom Majić.

Ana Marija Vrdoljak

- Gotovo sam uživala u tremi i adrenalinu pred izlazak na scenu i trenutku kad je trebalo izgovoriti prvu rečenicu, nakon koje sve krene uvježbanim tokom. Svladavala sam strah od publike, koja sjedi u mraku, a ja je s pozornice osvijetljena reflektorima ne vidim i uživam u osjećaju slobode glumačke igre – prisjetila se Ana-Marija. Ističe da je užitak igranja ključan u ovom poslu.
- Ogoliti se i biti svoj u licu koje igraš – kazala je. Nakon što je diplomirala na ADU u Zagrebu 1999. godine, provela je dvije godine u Londonu na glumačkom usavršavanju u Actors Centre na Covent Gardenu, koji je osnovao Laurence Olivier.
Ana Marija Vrdoljak- To je bilo zaista odlično glumačko i životno iskustvo. Gledala sam predstave na West Endu sa svjetski poznatim glumcima i bila u centru kulturnih i umjetničkih događanja – otkrila je glumica. Kad se vratila iz Londona, igrala ju u HNK u Zagrebu u ‘Nevjesti od vjetra’, ‘u ‘Gorkim suzama Petre von Kampf’ Teatra Talassa i zadnjoj produkciji Teatra u gostima Relje Bašića u predstavi ‘Dame u nevolji’.
- Imala sam u poslu zaista sreću igrati s nekima  od doajena i legendi hrvatskog glumišta od Vanje Dracha, Božidara Bobana, Ljubomira Kapora, Krune Šarića, Zvonimira Zoričića, Mladena Crnobrnje, Otokarom Levajem, Đimi Jurčecom i sjajnim Goranom Grgićem i Ozrenom Grabarićem. Kao i s divnim i velikim glumicama Almom Pricom, Lelom Margitić, Sandom Langerholz, neprežaljenom Enom i Editom Majić, Mladenom Gavran, Elizabetom Kukić, Jelenom Miholjević. Teško ih je sve nabrojati. Iznimno ih cijenim. Od njih sam učila dok smo radili i prolazili proces proba, a kasnije zajedno igrali predstave – priča glumica.

Uloge dobre vile, zle boginje, bake, majke…
Prva predstava, koju je 2002. godine igrala u kazalištu Žar ptica, bila je ‘Čudesni svijet brojeva’.
- Napravili smo i englesku verziju predstave i proputovali svijet od Londona, Pariza, New Yorka, Kaira, čak do Mongolije. Lijepo je bilo iskusiti da je dječja publika svagdje na svijetu ista. Očaravajuća, poticajna i iskrena. S puno radosnog iščekivanja vas dočekuje u neizmjernoj želji da vas čuje, vidi i s vama sudjeluje u putovanju kroz kazališnu igru – naglasila je. Ana-Marija kaže da danas osjeća veliku sigurnost na pozornici. Davno je prevladala strah. No trema, ona poticajna, još uvijek postoji.
- To mogu zahvaliti velikom broju predstava na kojima sam radila u ovih petnaest godina koliko sam u ‘Žar ptici’, od toga 11 kao dio ansambla – kazala je glumica. Kazalište ‘Žar ptica’ godišnje ima do 250 izvedbi, od kojih je Ana-Marija u prosjeku igra u njih najmanje 150.
- To je mnogo i najbolji je trening za glumca. Gotovo se rijetko dogodi da u nekoj od predstava igram jedno lice, znalo ih je biti i do pet različitih. Veliki je izazov u jednoj predstavi igrati potpuno različitih karaktere jer su potrebne znatne glumačke transformacije, koje jako volim – rekla je Ana-Marija. U predstavi Ezop Cabaret u sat vremena presvlačila se 11 puta. Glumica je izdvojila još neke drage uloge.
Ana Marija Vrdoljak- Transformacija u različite uloge zahtjeva glumačku imaginaciju i stalno istraživanje sebe i svojih glumačkih mogućnosti. U Ezop Cabaretu igrala sam Mrava, Liju i Jare, a veliki glumački odmak od sebe bila je uloga hip-hop muhe Zize iz ‘Pčelice Maje’. Nadalje tu su Oblak, Pas i Maslačak iz predstave ‘Reumatični kišobran’ koju su djeca obožavala. Kad nabrajam sva ova lica koja sam igrala ona zvuče pomalo bizarno, no izazov je životinji, biljci ili neživom biću dati karakter i oživjeti ga na sceni. U ‘Waitapu’ se pojavljujem kao seljanka iz ribarskog mjesta, ali igram i moćnu i zlu boginju Akahau u raskošnom kostimu lica obojenog u zelenu boju – otkriva Ana-Marija. Dodaje da su joj likovi negativaca posebno zanimljive, ali obilježile su je uglavnom brojne uloge vila i kraljica. A zbog čestih uloge baka, već su se počeli u kazalištu šaliti. Igrala je slavonsku baku, gradsku baku, baku iz slikovnice, zastrašujuću baku, otmjenu baku Klare u ‘Heidi’, staricu u  Pinokiju, koja je zapravo prerušena vila…. Za jednu od uloga baka iz predstave ‘Tatica je uvijek u pravu’ H.C. Andersena bila je nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta. Posebno su joj, kaže, drage uloge majki iz dječjih romana Sanje Pilić.
Ana Marija Vrdoljak- Stvarna su to lica, a slična me uloga očekuje u novoj predstavi po romanu Mire Gavrana koju ću započeti raditi u ožujku. Moja zadnja premijerna predstava je ‘Durica’ gdje igram učiteljicu Ružicu koja neizmjerno voli svoj posao. Plešem i pjevam uživo songove što je čest slučaj u dječjim predstavama. Uglavnom ujutro i prijepodne igramo dvije predstave, jednu za drugom s pola sata pauze između svake, što zna biti teško, ali je odlično za fizičku kondiciju i održavanje dobre forme. Moram priznati da se privatno ne bavim dodatnom fizičkom aktivnosti, a i u vrijeme poklada nemam se potrebu prerušavati i maskirati. Biti netko drugi dio je moje svakodnevice – rekla je simpatična, vedra i lijepa glumica za portal Scena.hr.

Foto: Saša Novković

The post Ana Marija Vrdoljak: Dječja publika je očaravajuća i iskrena appeared first on Scena.hr.

]]>
http://www.scena.hr/kultura/ana-marija-vrdoljak-ocaravajuca/feed/ 0
Balom proslavljen Hrvatski dan liječnika http://www.scena.hr/lifestyle/bal-hrvatski-dan-lijecnika/ http://www.scena.hr/lifestyle/bal-hrvatski-dan-lijecnika/#comments Sun, 26 Feb 2017 11:39:52 +0000 http://www.scena.hr/?p=84474 Tradicija… Najugledniji su hrvatski liječnici na ovogodišnjem Tradicionalnom humanitarnom balu Hrvatskog liječničkog zbora proslavili 143. godišnjicu HLZ i 140 godina izlaženja Liječničkog vjesnika - Ove godine, uz 143. godišnjicu osnivanja Hrvatskog liječničkog zbora, slavimo i 140 godina Liječničkog vjesnika, koji je uz Narodne novine druga najstarija publikacija koja kontinuirano izlazi u Republici Hrvatskoj. Cijelo to […]

The post Balom proslavljen Hrvatski dan liječnika appeared first on Scena.hr.

]]>
Tradicija…

Najugledniji su hrvatski liječnici na ovogodišnjem Tradicionalnom humanitarnom balu Hrvatskog liječničkog zbora proslavili 143. godišnjicu HLZ i 140 godina izlaženja Liječničkog vjesnika

Hrvatski dan lijecnika- Ove godine, uz 143. godišnjicu osnivanja Hrvatskog liječničkog zbora, slavimo i 140 godina Liječničkog vjesnika, koji je uz Narodne novine druga najstarija publikacija koja kontinuirano izlazi u Republici Hrvatskoj. Cijelo to vrijeme u središtu našeg zanimanja bilo je učenje, odnosno stjecanje novih medicinskih znanja na korist narodnog zdravlja u Hrvatskoj. Na to smo iznimno ponosni – naglasio je prof. dr. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, tijekom svečanog otvaranja sinoć održanog Tradicionalnog humanitarnog bala HLZ.

Hrvatski dan liječnika
Hrvatski dan liječnikaBal je održan u predvečerje Hrvatskog dana liječnika, koji se obilježava svake godine 26. veljače, upravo na spomen datuma osnivanja Hrvatskog liječničkog zbora 26.2.1874., a na njemu su sudjelovali vodeći i najistaknutiji hrvatski liječnici, ravnatelji bolnica i kliničkih bolničkih centara, kao i ministar zdravstva dr. Milan Kujundžić i predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Trpimir Goluža, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damir Boras, prof. dr. Dragan Primorac, kao i prof. dr. Ranka Padovan Štern i g. Davor Štern, prof.dr. Andrija Hebrang, bivši ministar zdravstva prim. Siniša Varga i mnogi drugi.
Hrvatski dan liječnikaHrvatski liječnički zbor je povodom svoje obljetnice Zavodu za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević donirao uređaj za nazalni CPAP, koji pomaže u liječenju teških infekcija donjeg dišnog sustava u najmlađih bolesnika Klinike, vrlo često dojenčadi.
Spomenti uređaj svakodnevno se koristi u Zavodu, osobito tijekom sezone virusnih respiratirnih bolesti, koja je sada na vrhuncu. U uporabi je ovoga trenutka u Zavodu jedan takav uređaj, a osobito je važan u prevenciji razvoja terminalnog respiratornog zatajenja, odnosno u redukciji potrebe za invazivnom mehaničkom ventilacijom, što istovremeno prevenira dodatne komplikacije I skraćuje boravak djece u bolnici. Troškovi nabavke jednog takvog uređaja iznose oko 25 000 kuna.
Ove su godine izvođači na Balu HLZ legendarni Stjepan Jimmy Stanić, Pero Kvrgić, Lela Margitić, Luka Vidović i Plesni centar Zagreb.

Foto: Press – Hrvatski dan liječnika

The post Balom proslavljen Hrvatski dan liječnika appeared first on Scena.hr.

]]>
http://www.scena.hr/lifestyle/bal-hrvatski-dan-lijecnika/feed/ 0
Prvenstvo Hrvatske: Dominik Družeta uzeo četvrto zlato http://www.scena.hr/sport/prvenstvo-dominik-druzeta-judo/ http://www.scena.hr/sport/prvenstvo-dominik-druzeta-judo/#comments Sun, 26 Feb 2017 10:49:40 +0000 http://www.scena.hr/?p=84466 Podsused… Jučer održano prvenstvo Hrvatske za judaše i judašice u seniorskoj kategoriji okupilo je u Podsusedu 152 judoke iz 37 klubova iz cijele države. Bilo je vrlo zanimljivo i uzbudljivo, uz nekoliko iznenađujućih rezultata. U prve dvije kategorije judašica (do 48 kg i do 52 kg) slavile su članice JK Panda, Matea Behin i Matea […]

The post Prvenstvo Hrvatske: Dominik Družeta uzeo četvrto zlato appeared first on Scena.hr.

]]>
Podsused…

JudoJučer održano prvenstvo Hrvatske za judaše i judašice u seniorskoj kategoriji okupilo je u Podsusedu 152 judoke iz 37 klubova iz cijele države. Bilo je vrlo zanimljivo i uzbudljivo, uz nekoliko iznenađujućih rezultata.
U prve dvije kategorije judašica (do 48 kg i do 52 kg) slavile su članice JK Panda, Matea Behin i Matea Brletin. Finale kategorije do 57 kg donio je borbu Tihee Topolovec (AJK Student) i Tene Šikić (JK Zagreb), europskih medaljašica u kategoriji mlađih seniorki u protekle dvije godine. Slavila je Topolovec i još jednom pokazala kontinuitet napretka.
Zlato za JK Zagreb zato je došlo u kategoriji do 63 kg, gdje je slavila Lucija Babić, dok je u kategoriji do 70 kg zlatna bila Mia Mihovilović (JK Kaštela), pobijedivši u finalu Maju Blagojević (JK Zagreb). U dvije posljednje kategorije najviše razloga za veselje imao je JK Pujanke jer je Katarina Marasović (do 78 kg) uzela zlato, a preko 78 kg status favoritkinje, ispred Zrinke Miočić (JK Pujanke), opravdala je Ivana Šutalo (JK Dubrovnik).
Dominik DružetaU muškoj konkurenciji favoriti Bernard Azinović (do 60 kg, JK Zagreb) i Marko Drašković (do 66 kg, JK Pinky) opravdali su očekivanja svojih navijača. Još jedno zlato za JK Zagreb stiglo je preko Dominika Sumpora (do 73 kg), a Dominik Družeta je uzeo četvrto zlato zaredom u kategoriji do 81 kg.
JK Lika Zagreb uzeo je zlato, srebro i jednu broncu u kategoriji do 90 kg. I to redom, Denis Beljić, Mihael Topolovec i Josip – Mihael Međugorac. Istu stvar napravio je AJK Student u kategoriji do 100 kg. Zlatni je bio Marko Kumrić, a iza njega Josip Tenžera i Luka Miloš.
Najveće iznenađenje došli je u kategoriji preko 100 kg, gdje je prvo ime bio Zlatko Kumrić (AJK Student).
- Podcijenio sam protivnika, obilo mi se to o glavu i pao. Dogodi se. Naučit ću iz toga i idemo dalje – izjavio je Kumrić nakon poraza od, kasnije srebrnog, Luke Ivančevića (JK Lika Zagreb), nakon čega je osvojio broncu. Zlato je uzeo Ivan Čović (Zagrebačka Judo Škola).

Foto: Press

The post Prvenstvo Hrvatske: Dominik Družeta uzeo četvrto zlato appeared first on Scena.hr.

]]>
http://www.scena.hr/sport/prvenstvo-dominik-druzeta-judo/feed/ 0
Dan kada je moj otac postao grm pobjednik Festivala http://www.scena.hr/kultura/dan-kada-je-moj-otac-kinokino/ http://www.scena.hr/kultura/dan-kada-je-moj-otac-kinokino/#comments Sun, 26 Feb 2017 10:28:17 +0000 http://www.scena.hr/?p=84456 Zagreb…. Proglašeni pobjednici 2. KinoKino Festivala Medijski pokrovitelj Scena.hr Drugo izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu KinoKino službeno je zatvoreno proglašenjem pobjedničkih filmova i dodjelom nagrada jučer, 25. veljače, u kinu Europa, a o pobjedničkim filmovima odluke su donijeli zasebno profesionalni žiri i dječji žiri. Profesionalni žiri ove su godine činili hrvatski redatelj, dramaturg i […]

The post Dan kada je moj otac postao grm pobjednik Festivala appeared first on Scena.hr.

]]>
Zagreb….

Proglašeni pobjednici 2. KinoKino Festivala

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Dan kada je moj otac postao grmDrugo izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu KinoKino službeno je zatvoreno proglašenjem pobjedničkih filmova i dodjelom nagrada jučer, 25. veljače, u kinu Europa, a o pobjedničkim filmovima odluke su donijeli zasebno profesionalni žiri i dječji žiri.
Profesionalni žiri ove su godine činili hrvatski redatelj, dramaturg i kreativni svaštar Mario Kovač, njemački glumac David Kross te hrvatski redatelj i ilustrator Milan Trenc. Nagradu za najbolji film dodijelili su nizozemskom filmu ‘Dan kada je moj otac postao grm‘ redateljice Nicole van Kilsdonk, snimljenom u koprodukciji s Hrvatskom, koji ‘na univerzalan i prepoznatljiv način prikazuje besmisao rata kroz prizmu dječje perspektive’. Dan kada je moj otac postao grmNagradu je u ime redateljice primio hrvatski koproducent filma Siniša Juričić, a uz KinoKino nagradu redateljici filma bit će uručena i novčana nagrada u iznosu od 1000 eura.
Dječji žiri drugog KinoKino Festivala činilo je petero osnovnoškolaca: Ana Bagović, Tamara Iveković, Anuška Priska Klapan, Gabriel Roller i Leda Ujević. Oni su najboljim filmom imenovali njemačko ostvarenje Timm Thaler: dječak koji je prodao svoj osmijeh čiju režiju potpisuje poznati njemački redatelj Andreas Dresen kojemu je ovo prvi film za djecu. Oba žirija dodijelila su posebno priznanje istom filmu – francuskom ostvarenju Fannyno putovanje Lole Doillon, ističući zavidnu kvalitetu glumačkih izvedbi. Nagradu publike osvojio je švedski film Moje grčko ljetovanje Lise James Larsson.
Direktorica KinoKino Festivala Selma Mehadžić istaknula je:
- Još smo jučer dosegnuli sveukupnu brojku posjetitelja s lanjskog prvog izdanja, što je pokazatelj da naš mali festival raste.
KinoKinoNakon proglašenja pobjednika izvan konkurencije prikazan je animirani hit film Moj život kao Tikvica Claudea Barrasa, koji nakon osvajanja većine europskih filmskih nagrada upravo konkurira za prestižnu nagradu Oscar. U programu KinoKino Festivala, koji je orijentiran isključivo na igrane filmove, tako se našlo i jedno animirano ostvarenje s reputacijom budućeg klasika svog žanra, a njegova službena kino distribucija u hrvatskim neovisnim kinima očekuje se neposredno nakon završetka KinoKino Festivala.
Program KinoKino Festivala nastavit će se i u nedjelju, 26. veljače, kad će na repertoaru, između ostaloga, u 11.30 sati biti reprizna projekcija filma Fannyno putovanje koji su posebnim priznanjem nagradila oba žirija, dok će u 17.00 sati prikazan biti najbolji film prema ocjeni publike – Moje grčko ljetovanje.

Foto: Press

The post Dan kada je moj otac postao grm pobjednik Festivala appeared first on Scena.hr.

]]>
http://www.scena.hr/kultura/dan-kada-je-moj-otac-kinokino/feed/ 0
Subota za pamćenje: 191. Samoborski fašnik uz Opću opasnost http://www.scena.hr/naslovnica/samoborski-fasnik-opca-opasnost/ http://www.scena.hr/naslovnica/samoborski-fasnik-opca-opasnost/#comments Sun, 26 Feb 2017 10:00:17 +0000 http://www.scena.hr/?p=84442 Samobor… Popularni slavonski sastav pokazao se kao odličan mamac za samoborsku publiku koja je uživala u dobroj atmosferi i pozitivnoj energiji koja je trajala od samog početka koncerta Hard rock ritmovi odzvanjali su Trgom Fašničkih velikana, a publika je neumorno pjevala uz županjski sastav Opću opasnost i pokazala da jednako dobro reagira na sve žanrove […]

The post Subota za pamćenje: 191. Samoborski fašnik uz Opću opasnost appeared first on Scena.hr.

]]>
Samobor…

Popularni slavonski sastav pokazao se kao odličan mamac za samoborsku publiku koja je uživala u dobroj atmosferi i pozitivnoj energiji koja je trajala od samog početka koncerta

Samoborski fašnik, Opća opasnostHard rock ritmovi odzvanjali su Trgom Fašničkih velikana, a publika je neumorno pjevala uz županjski sastav Opću opasnost i pokazala da jednako dobro reagira na sve žanrove glazbe. Koncert prepun energije svojstven za Opću opasnost prenio se i na posjetitelje 191. Samoborskog fašnika koji su dočekali subotnju večer i koncert koji je bio vrhunac devetog dana slobodne Fašnike republike. Različite generacije u Samoborski fašnik, Opća opasnostsvakom su trenutku vjerno pratile i pjevale najpoznatije hitove ovog popularnog slavonskog benda, koji je bio vrhunac još jednog nezaboravnog fašničkog dana u Samoboru.
Subota je na Samoborski fašnik ponovo donijela puno zanimljivih događanja, a sve je započelo malo iza 10,00 sati, kad su se na pozornicu popele Dječje gostujuće grupe: Dječji zbor Čarobni zvuci, Dječji vrtić Mali talenti, Dječji zbor Kikići i genijalci, Dječji zbor Medenjaci, Klub mažoretkinja Unity S, Dječji zbor Slavuji te Plesni klub Point i predstavile svoje zanimljive fašničke programe.
Paralelno s glazbenim događanjima na Trgu Fašničkih velikana, oni malo odvažniji, željni sportskog nadmetanja sudjelovali su u SRAKOTRKU. Orijentacijskoj utrci koja je organizirana u suradnji s Orijentacijskim klubom Japetić, a 300 prijavljenih natjecatelja u nekoliko kategorija pokazalo je koliko je SRAKOTRK važan dio Samoborskog fašnika, ali i da je sportsko nadmetanje nezaobilazni dio programa, tijekom trajanja Fašničke republike.
Samoborski fašnikSubotnje jutro uz glazbeni program i SRAKOTRK obilježilo je i puno drugih događanja za najmlađe, pa su djeca mogla pokazati kreativnost u JumpingClay radionicama, uživati u Dječjim predstavama i radionicama u organizaciji Laboratorija zabave, predstavama Udruge Antuntun, i u dječjem filmu Anka (Brazilijanka) koji se prikazivao u samoborskoj kino dvorani.
Popodnevi sati bili su rezervirani za one malo, pa su se na glavnu fašničku pozornicu redom penjali: Kulturno umjetničko društvo Sveti Andrija iz Svete Nedjelje koje je svojim satiričnim igrokazom oduševilo posjetitelje fašnika i kroz puno smijeha održalo svoj program. Zatim je gostujuće nastupe nastavila gusarska grupa iz Župe Dubrovačke, predstavivši u Samoboru svoju bogatu tradiciju maskiranja da bi atmosferu dodatno svojim nastupom zagrijale trbušne plesačica iz Udruge orijentalnog plesa Zuzana. Poslijepodnevne sate obilježili su nastup benda Kreativni nered i nastupa komičara iz Stand up by Studio smijeha da bi u 18.00 sati odličan glazbeno – scenski nastup održala međunarodna Erasmus grupa, Carnival of cultures u kojoj se 45 mladih iz sedam država Europe predstavilo Slobodnoj fašničkoj republici Samobor.
Samoborski fašnikNedjelja će baš poput subote biti bogata događanjima i odličnim programom. U 10.40 sati na glavnoj pozornici svoj nastup imat će Dječji zbor Smješak i Dječji zbor Zagrepčanke i dečki, nakon čega će uslijediti povorka osnovnih škola u kojima sudjeluju osnove škole: Bogumil Toni, Milan Lang, Mihael Šilobod, Rude i Samobor. Poslijepodnevni sati nedjelje rezervirani su za izbor maskiranih obitelji te za Cirkusku udrugu Razbibriga koja će nastupiti u 13:15 sati. U 14 sati samoborskoj publici predstavit će se tamburaški sastav Od sumraka do zore, dok će u 15 sati krenuti povorka mjesnih odbora i alegorijskih kola u kojoj će biti: Mjesni odbor Hrastina, Mjesni odbor Celine, Mjesni odbor Rude i Mjesni odbor Podvrh. Nakon povorki uslijedit će kombinacija glazbeno zabavnog programa u kojem će se izmjenjivati stand up komičari Studija smijeha te tamburaški sastav Od sumraka do zore koji će svojim glazbenim nastupom i zaključiti deseti dan, 191. Samoborskog fašnika.
Uz bogati program na glavnom Fašničkom trgu, nedjelja opet donosi puno zabave na Trgu Srakinih mališana, pa najmlađe očekuju JumpingClay radionice, Dječje predstave i radionice u organizaciji Laboratorija zabave, predstave Udruge Antuntun, filmska matineja u kino dvorani, dok će glazbenim nastupom sve prisutne zabavljati Mate Grgat i Klapa Cromatica.

Foto: Press – Edin Tuzlak/agencija Klinka

The post Subota za pamćenje: 191. Samoborski fašnik uz Opću opasnost appeared first on Scena.hr.

]]>
http://www.scena.hr/naslovnica/samoborski-fasnik-opca-opasnost/feed/ 0
Severina, Karan, Danijela, Giuliano i Tedi: Naše bile štorije http://www.scena.hr/kultura/severina-karan-nase-bile-storije/ http://www.scena.hr/kultura/severina-karan-nase-bile-storije/#comments Sat, 25 Feb 2017 18:00:01 +0000 http://www.scena.hr/?p=84428 Najavili premijeru… - Danas smo ovdje na Peristilu u jednom glazbenom vremeplovu u kojem sam imao čast sudjelovati s dragim kolegama koji su dali ljubav i sreću za ovaj projekt na kojem radimo već devet godina. Strah me je podvući crtu ispod tog računa jer je to sve koštalo puno vremena, ljubavi i truda. Opet, […]

The post Severina, Karan, Danijela, Giuliano i Tedi: Naše bile štorije appeared first on Scena.hr.

]]>
Najavili premijeru…

Severina, Karan- Danas smo ovdje na Peristilu u jednom glazbenom vremeplovu u kojem sam imao čast sudjelovati s dragim kolegama koji su dali ljubav i sreću za ovaj projekt na kojem radimo već devet godina. Strah me je podvući crtu ispod tog računa jer je to sve koštalo puno vremena, ljubavi i truda. Opet, što je važno, ako se ljubav dogodi, to nema cijenu. Daljnji plan za ‘Našu bilu štoriju’ je izdavanje albuma sa svih 16 pjesama iz mjuzikla čija će promocija biti 14. ožujka u Splitu te koncertna promocija mjuzikla 21. travnja u ŠC Gripe na kojoj će biti svi ovi ljudi koji su danas bili. Koncertna promocija uključivat će i dramsku radnju, a planiramo raditi i film, seriju te knjigu kako bi ova priča o Splitu, Splićanima i ljubavi nadišla vrijeme u kojem živimo – rekao je Goran Karan.
Severina, Goran Karan, Danijela, Giuliano, Tedi Spalato i Stefan Kokoškov snimili su u Splitu spot za pjesmu ‘Štorija’, treći singl iz mjuzikla ‘Naša bila štorija’ autora Nene Ninčevića i Gorana Karana te najavili skorašnji izlazak istoimenog albuma i koncertnu promociju mjuzikla koja će krenuti 21. travnja iz grada pod Marjanom, baš na Severinin rođendan!
Spot u režiji Željka Petreša snimao se na Peristilu ispred crkve Sv. Duje te u Etnografskom i Muzeju grada Splita, uz sudjelovanje KUD-a Jedinstvo, gudačkog kvarteta i plesača. Unatoč prohladnom vremenu, svi su sudionici bili izvrsno raspoloženi i nasmijani.
Severina, Karan- Ovo je moj Split i s ponosom sam ga pokazala suprugu. Gušt mi je tu doći i kad je Karan prije šest, sedam godina mojoj mami i meni na gitari otpjevao pjesme iz mjuzikla, a još kad radite s ljudima koje znate, onda je to nešto što se ne smije propustiti. U mjuziklu sam Ane, jadno žensko, uvijek kriva, kriva zato što Hajduk pati zbog ljubavi, ali ako zbog nečega treba patiti onda je to ljubav. Ja sam presretna jer ovaj mjuzikl veliča duh ljudi i duh grada. Mislim da su to Neno Ninčević i Goran Karan fenomenalno napisali, jednostavno, a ne banalno, nešto što će ispuniti svaku dušu, ne samo Splićane. Ovaj mjuzikl je jedan od onih projekata koji ne da se ne odbijaju, nego se moli da vas prime. Ja sam zahvalna Goranu što me čekao koju godinu da krenemo ovo raditi – kazala je Severina na čiji će rođendan, 21. travnja, Giuliano‘Naša bila štorija’ doživjeti svoju premijeru.
Veseo i rasplesan bio je i Giuliano koji je dizao i vrtio Danijelu Martinović te zbijao šale u pauzama od snimanja.
- Jedva čekam promociju mjuzikla, moja uloga je odlična. Neno Ninčević je lik Linca pisao baš za mene, njegovo ime sve govori – on je usporen i lijen, ništa mu se ne da…pa sam dobio i prikladnu rimu u pjesmi ‘Rodi san se štuf…ufff’. Ali je Linac jako humorističan i veseo lik, najbolji prijatelj od Duje, glavnog lika kojeg igra Karan – kazao je Giuliano.
Danijela Martinović kazala je kako uživa naći se s ekipom ‘Naše bile štorije’ koji su svi prijatelji već godinama, pa atmosfera na snimanjima uvijek bude vesela i opuštena.
Danijela Martinović- Divna je atmosfera, ne samo danas, nego otkako smo počeli raditi na ovom projektu. Nisam dvojila ni sekunde kad su me Goran i Neno pozvali da sudjelujem u mjuziklu. Cijela priča koja je tako tipična za Split, koja nikad neće zastarjeti, nikad neće izaći iz mode; i entuzijazam i oči kojima me Goran gledao dok mi je pričao o ‘Našoj biloj štoriji’, kupili su me odmah. Lik Bjonde kao da je pisan za mene i vjerujem da ću se jako dobro snaći u ulozi, kazala je Danijela.
Tedi Spalato u mjuziklu je barba Luka, Dujin trener nogometa koji prati razvoj ljubavi dvoje mladih i prisjeća se svoje velike ljubavi kroz prelijepu baladu ‘Nisan oženija koju sam jubija’.
Storija- Radost je biti ponovno u ozračju i priči staroga Splita, tim prije kad je riječ o nekakvom mom putu. Godinama sam bio sudionik Tijardovićeve ‘Male Floramye’ i ‘Spli’skog akvarela’, tako da je ovo za mene prekrasan podsjetnik na vrijeme koje sam proveo u teatru i s druge strane, Neno i Goran su napravili uistinu jednu prekrasnu priču i divne songove i mislim da će to opet među publiku vratiti taj Split, taj splitski ideal baluna i ljubavi. Osobno mi je vrlo drago da je Scardona napravila i album i da će uskoro krećemo s koncertima, kazao je Spalato.
Stefan Kokoškov, operni pjevač splitkog HNK, u mjuziklu igra diretura Vinka, Aninog oca koji joj brani ljubav s Dujom.
- Ja sam se ‘Našoj biloj štoriji’ pridružio zbog tužnog događaja, ali mi je bila čast kad su me pozvali. Došao sam umjesto Vinka Coce koji je bio moj drag prijatelj. Nije lako uskočiti u njegove cipele, ali se nadam da ću ispuniti očekivanja. Kako je biti Severinin tata? Pa vrlo jednostavno; kimate glavom i sve je u redu! – rekao je Kokoškov.
‘Naša bila štorija’ vraća nas u Split ’70-ih i stavlja u srce ljubavne priče dvoje tinejdžera čija je veza zabranjena. Svih 16 pjesama mjuzikla napisali su Neno Ninčević i Goran Karan, a za aranžman je zaslužan Nenad Šiškov.
S nestrpljenjem iščekivana, ‘Naša bila štorija’ doživjet će svoju premijeru 21. travnja u Splitu kojem je i posvećena, a osvojit će vas humorom, prelijepom ljubavnom pričom i motom u koji vjeruju sve nježne duše: Sve ča jubav složi, nije grij!

Foto: Press

The post Severina, Karan, Danijela, Giuliano i Tedi: Naše bile štorije appeared first on Scena.hr.

]]>
http://www.scena.hr/kultura/severina-karan-nase-bile-storije/feed/ 0
Zbor HNK: Priđimo, poklonimo se http://www.scena.hr/dogadjanja/zbor-hnk-pridimo-poklonimo-se/ http://www.scena.hr/dogadjanja/zbor-hnk-pridimo-poklonimo-se/#comments Sat, 25 Feb 2017 16:00:13 +0000 http://www.scena.hr/?p=84416 Osijek… Medijski pokrovitelj Scena.hr Sutra, u nedjelju, 26. veljače 2017. godine, Zbor Opere osječkog Hrvatskog narodnog kazališta održat će nakon mise, u Župi Preslavnog Imena Marijinog u Osijeku, koncert ‘Priđimo, poklonimo se!‘. Zborom će ravnati Davor Kelić, a nastupiti će solisti; sopranistica Gabrijela Škrabal, sopranistica Jasna Komendanović, alt Iskra Stanojević i alt Helga Nemet. Ulaz […]

The post Zbor HNK: Priđimo, poklonimo se appeared first on Scena.hr.

]]>
Osijek…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Zbor HNKSutra, u nedjelju, 26. veljače 2017. godine, Zbor Opere osječkog Hrvatskog narodnog kazališta održat će nakon mise, u Župi Preslavnog Imena Marijinog u Osijeku, koncert ‘Priđimo, poklonimo se!‘. Zborom će ravnati Davor Kelić, a nastupiti će solisti; sopranistica Gabrijela Škrabal, sopranistica Jasna Komendanović, alt Iskra Stanojević i alt Helga Nemet. Ulaz je slobodan.

Program:

Ulaz; Ruski napjev: IŽE HERUVIMI-HERUVIMSKAJA PJESNJ (harm. D. Kovalevski)
1. Sergej Vasiljevič Rahmanjinov: PRIIDITE, POKLONJIMSJA
iz Cjelonočnog bdjenja za zbor a capella, op 37
2. Sergej Vasiljevič Rahmanjinov: BOGORODICE DJEVO
iz Cjelonočnog bdjenja
3. Sergej Vasiljevič Rahmanjinov: SLAVA V VIŠNJIH BOGU (Šestopsalmje)
iz Cjelonočnog bdjenja
4. Bizantski napjev: BOGORODICE DJEVO Izvode: Iskra Stanojević i Helga Nemet
5. Petar Iljič Čajkovski: LEGENDA op. 54 br. 5
6. Petar Iljič Čajkovski: DA ISPRAVITSJA
Izvode: Jasna Komendanović, Gabrijela
iz Devet sakralnih komada Škrabal i Iskra Stanojević
7. Georgij Sviridov: LJUBOV SVJATAJA
Izvodi: Gabrijela Škrabal
iz Tri zbora Cara Feodora Loannovicha
8. Alfred Schnittke: Tri duhovna zbora
- Bogorodice Djevo
- Gospodine

Zbor HNK Osijek
Dirigent / Davor Kelić
Solisti:
Gabrijela Škrabal, sopran
Jasna Komendanović, sopran
Iskra Stanojević, alt
Helga Nemet, alt

Foto: Press

The post Zbor HNK: Priđimo, poklonimo se appeared first on Scena.hr.

]]>
http://www.scena.hr/dogadjanja/zbor-hnk-pridimo-poklonimo-se/feed/ 0
Janica Kostelić: Cilj je okupljanje mladih u sport http://www.scena.hr/sport/janica-kostelic-mladi-u-sport/ http://www.scena.hr/sport/janica-kostelic-mladi-u-sport/#comments Sat, 25 Feb 2017 15:41:23 +0000 http://www.scena.hr/?p=84409 Zagreb… - Cilj je okupljanje mladih u sport – naglasila je državna tajnica Janica Kostelić tijekom jučerašnjeg posjeta HNS-u. Izaslanstvo Središnjeg državnog ureda za sport, predvođeno državnom tajnicom Janicom Kostelić, primljeno je u središtu Hrvatskog nogometnog saveza gdje je gostima predstavljen projekt UEFA U-17 Europskog prvenstva. Nakon uvodne dobrodošlice izvršnog direktora Vrbanovića, dr. Romeo Jozak […]

The post Janica Kostelić: Cilj je okupljanje mladih u sport appeared first on Scena.hr.

]]>
Zagreb…

Janica Kostelić- Cilj je okupljanje mladih u sport – naglasila je državna tajnica Janica Kostelić tijekom jučerašnjeg posjeta HNS-u.
Izaslanstvo Središnjeg državnog ureda za sport, predvođeno državnom tajnicom Janicom Kostelić, primljeno je u središtu Hrvatskog nogometnog saveza gdje je gostima predstavljen projekt UEFA U-17 Europskog prvenstva.
Nakon uvodne dobrodošlice izvršnog direktora Vrbanovića, dr. Romeo Jozak predstavio je predstojeći turnir, uključujući do sada dogovorene suradnje s gradovima domaćinima i Ministarstvom znanosti i obrazovanja po pitanjima uključivanja mladih, posebno školaraca, u ovaj projekt.
U videu pogledajte izjavu državne tajnice za sport, i jedne od najvećih hrvatskih sportašica svih vremena, Janice Kostelić.

Foto: Screenshot YouTube
Video:

The post Janica Kostelić: Cilj je okupljanje mladih u sport appeared first on Scena.hr.

]]>
http://www.scena.hr/sport/janica-kostelic-mladi-u-sport/feed/ 0
HND osuđuje senzacionalističke priloge o ubojstvu Zagrepčanke http://www.scena.hr/naslovnica/hnd-osuduje-senzacionalisticke/ http://www.scena.hr/naslovnica/hnd-osuduje-senzacionalisticke/#comments Sat, 25 Feb 2017 15:28:33 +0000 http://www.scena.hr/?p=84401 Mediji… Priopćenje Hrvatskog novinarskog društva prenosimo u cijelosti - Više hrvatskih medija objavilo je proteklih dana novinarske priloge povodom ubojstva 18-godišnje Zagrepčanke Kristine Krupljan kršeći Kodeks časti hrvatskih novinara i temeljne profesionalne standarde. Krajnje je neprimjereno i neodgovorno objavljivati priloge pune senzacionalističkih informacija, pa čak i nagađanja, realno potpuno nebitnih za sam događaj. Istovremeno takvi […]

The post HND osuđuje senzacionalističke priloge o ubojstvu Zagrepčanke appeared first on Scena.hr.

]]>
Mediji…

Priopćenje Hrvatskog novinarskog društva prenosimo u cijelosti

HND- Više hrvatskih medija objavilo je proteklih dana novinarske priloge povodom ubojstva 18-godišnje Zagrepčanke Kristine Krupljan kršeći Kodeks časti hrvatskih novinara i temeljne profesionalne standarde. Krajnje je neprimjereno i neodgovorno objavljivati priloge pune senzacionalističkih informacija, pa čak i nagađanja, realno potpuno nebitnih za sam događaj. Istovremeno takvi medijski sadržaji dodatno traumatiziraju obitelj žrtve a niti na koji način ne služe potpunijem informiranju niti javnom interesu. Zadaća profesionalno odgovornih novinara i medija jest da izvještavaju na temelju ključnih činjenica stavljajući ih u ispravan kontekst. Također, zadaća je novinara i medija da preventivno djeluju uporno ukazujući na pogreške u sustavu koje omogućavaju tragediju poput ove, pokušavajući utjecati da se te pogreške isprave. U konkretnom slučaju (kao i u mnogim ranijim slučajevima koji su završili tragično), od javnog interesa bilo bi preispitivanje konkretne odgovornosti pojedinaca i institucija za činjenicu da je osvjedočeni nasilnik koji je već ranije teško ozlijedio žrtvu pa čak i usmrtio pješaka automobilom, uopće bio na slobodi i mogao počiniti zločin. Time bi se pokazalo poštovanje prema ovoj i svim ranijim žrtvama sličnih zločina i pomoglo da ih u budućnosti bude manje. Objavljivanjem senzacionalističkih opisa tragedije i izjava koje nemaju nikakvu stvarnu informativnu vrijednost samo se dodatno unižava novinarska struka i potiču negativne emocije. HND se zalaže za poštivanje etičkih i profesionalnih načela. Ujedno podsjećamo kako je Novinarsko vijeće časti jedino aktivno samoregulatorno tijelo u hrvatskom novinarstvu te da i svaki građanin može tom tijelu prijaviti sumnju u kršenje Kodeksa časti hrvatskih novinara. Za Izvršni odbor HND-a, Saša Leković, predsjednik – piše u priopćenju.

Foto: Arhiva

The post HND osuđuje senzacionalističke priloge o ubojstvu Zagrepčanke appeared first on Scena.hr.

]]>
http://www.scena.hr/naslovnica/hnd-osuduje-senzacionalisticke/feed/ 0