fbpx

Ivo Pogorelić nakon četiri godine ponovno u Dvoru

Povratak kralja…

Izvedbe ovog umjetnika na nosačima zvuka bilježe najbolju prodaju među klasičnim glazbenicima

Ivo PogorelićU sklopu Vip programa 66. Dubrovačkih ljetnih igara, proslavljeni pijanist Ivo Pogorelić nastupit će s Komornim studijom Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem mađarskog dirigenta Zoltána Kocsisa i zvesti Chopinov Koncert za klavir i gudače br. 2 u f-molu, u nedjelju, 23. kolovoza s početkom u 21:30 sati u atriju Kneževa dvora. Na programu su još Divertimento za gudače Béle Bartóka i Serenada u C-duru za gudački orkestar Petra I. Čajkovskoga.
Komorni studioDaroviti umjetnik i pijanist vanserijskog umijeća ili ‘genije’ kako ga je nazvala slavna Martha Argerich, Ivo Pogorelić glazbu je počeo učiti sa sedam godina, a naobrazbu nastavio na Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi.  Nakon debija 1981. u Carnegie Hallu u New Yorku bilježi trijumfalne nastupe u prestižnim koncertnim dvoranama diljem svijeta i nastupa s vodećim svjetskim simfonijskim orkestrima. Hvalospjeve kritičara prati i iznimno oduševljenje glazbenih entuzijasta diljem svijeta, pa izvedbe ovog umjetnika na nosačima zvuka bilježe najbolju prodaju među klasičnim glazbenicima uopće. U sezoni 2013./2014. održao je trijumfalne koncerte u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Litvi, Austriji, Švicarskoj, Japanu i Francuskoj, gdje je tisak odao priznanje njegovim izvedbama riječima: “Povratak kralja“. Poznat kao veliki humanitarac, prvi je umjetnik kojemu je UNESCO, davne 1987., dodijelio visokocijenjeni naslov ambasadora dobre volje. Posljednji put maestro Pogorelić na Igrama je nastupio 2011. godine što je nakon 26 godina pauze bio njegov veliki povratak na Igre praćen nevjerojatnim interesom publike, baš kao što je slučaj i s ovim koncertom za koji su ulaznice već danima rasprodane.
Zoltan KocsisJoš jedan  maestro na koncertu je Zoltán Kocsis, mađarski pijanist, dirigent i skladatelj svjetskog glasa, koji je glasovir počeo svirati već kao petogodišnji dječak, a u osamnaestoj godini postao poznat van granica domovine. Osim što je nastupao uz najistaknutije svjetske orkestre kao što su Berlinska, Kraljevska i Bečka filharmonija, simfonijski orkestri Chicaga i San Francisca, surađivao je s velikim dirigentima Claudijom Abbadom, Lovrom von Matačićem i drugima, redoviti je gost najuglednijih međunarodnih festivala u Edinburghu, Parizu, Salzburgu, Pragu i drugima. Od 1997. umjetnički je ravnatelj Mađarske nacionalne filharmonije s kojom je i nastupio na Dubrovačkim ljetnim igrama 2000. godine kad je održao dva koncerta, kao pijanist i kao dirigent.  Vlasnik je uglednih međunarodnih nagrada i priznanja, a nosi i titulu ambasadora mađarske kulture. Kocsis će ravnati Komornim studijom Zagrebačke filharmonije, ansamblom osnovanim 1971. sa željom da mladi članovi orkestra dobiju priliku muzicirati u komornom sastavu te se afirmirati kao solisti. Nakon višegodišnje stanke, sastav je novi glazbeni zamah dobio pod vodstvom koncert majstora Sidonije Lebar i Martina Draušnika.

Ovu iznimnu koncertnu večer u sklopu glazbenog programa 66. Dubrovačkih ljetnih igara podržali su Bajadera i novi partner Igara Kraš.

Foto: Press