Odzvonilo dampingu plaća, i inozemna će se poduzeća…
Piše: redakcija On 2 Srp, 2016 At 10:26 AM | Categorized As LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Austrija…

I inozemna će se poduzeća prilikom isplate plaća morati pridržavati austrijskog kolektivnog ugovora

damping plaća- Novi zakon garantira jednake šanse za sve na domaćem tržištu rada. Ista plaća za isti rad na istom mjestu uz istovremeno postroženje kontrola i bolje provođenje zakona – kazao je prilikom usvajanja novog zakon austrijski ministar za socijalna pitanja Alois Stöger.
Odredbe protiv damping plaća i socijalnog dampinga u Austriji se pooštravaju. Odluku o tome donijelo je 19. svibnja ove godine Austrijsko nacionalno vijeće usvajajući novi Zakon o suzbijanju dampinga plaća i socijalnog dampinga koji će na snagu stupiti početkom 2017. godine.
Borba protiv dampinga plaća i socijalnog dampinga i efikasno provođenje novih odredbi i za Grad Beč predstavlja jednu od osnovnih političkih vodilja.
- Važno nam je da bečko gospodarstvo zaštitimo od onih poduzeća koja prijevarom socijalnog sustava žele steći prednost na tržištu – izjavila je bečka gradska zastupnica za ekonomska pitanja Renate Brauner i naglasila kako sve državne, gradske i socijalne institucije u tom pogledu moraju djelovati ujedinjenim snagama.
Jedna od glavnih točaka novog zakona predviđa i obavezu stranim poduzećima da svojim zaposlenicima na privremenom radu u Austriji isplaćuju plaće sukladno austrijskom kolektivnom ugovoru, kao i da im osiguraju propisane godišnje odmore te vrijeme za odmor nakon radnog vremena.
Predviđeno je i implementiranje elektronskog kooperativnog sustav u cilju poboljšanja saradnje s ostalim zemljama Europske unije.
Kontrole provedene u Austriji tijekom 2015. godine pokazale su da kod gotovo 27 posto inozemnih poduzeća koja djeluju u Austriji postoji sumnja da su isplaćivane plaće koje leže ispod austrijskog minimuma.

Foto: Press

comment closed

>