fbpx

Balkan rivers: Veslima protiv brana danas

Zrmanja…

Velika kajakaška turneja za očuvanje balkanskih rijeka stigla u Hrvatsku

Balkan rivers– Sa svojim teško dostupnim kanjonima, Zrmanja je sigurno jedna od naših najljepših i tajanstvenih rijeka, koju odlikuje izuzetna biološka raznolikost s 49 identificiranih vrsta riba, od kojih je osam endema Jadranskog sliva. WWF već nekoliko godina provodi kampanju protiv novih hidroelektrana na Zrmanji, a Zrmanju je uvrstio i u `7 riječnih čuda Hrvatske`. Najveću prijetnju Zrmanji predstavljaju planirane hidroelektrane i regulacija toka, a slijede onečišćenje, uvođenje stranih vrsta i krivolov – rekla je na spustu Zrmanjom Irma Popović Dujmović.
Balkan riversPoslije Save i Soče u Sloveniji, Balkan Rivers Tour danas je stigao u Hrvatsku, na našu prekrasnu rijeku Zrmanju. Roku Rozmanu i ekipi Balkan Rivers Tour veslanjem po Zrmanji pridružilo se oko 30 veslača iz Hrvatske, kako bi upozorili i digli glas protiv planirane izgradnje hidroelektrana.
Hrvatska je jedinstvena po svom riječnom bogatstvu. Na relativno malom području imamo očuvane iznimne prirodne ljepote i visoku biološku raznolikost u odnosu na ostale članice Europske unije. Te činjenice trebamo postati svjesni, te je koristiti kao temelj budućeg razvoja.

Foto: Press