Svečano otvoren 13. Liburnia Film Festival!
Piše: redakcija On 27 kol., 2015 At 03:05 PM | Categorized As Televizija, Zanimljivosti | With 0 Comments

Ičići…

Liburnia Film FestivalU ičićanskoj lučici prepunoj ljudi i emocija svečano je otvoren 13. Liburnia Film Festival. Otvorio ga je Razred, autorice Vesne Ćudić, koja je godinama pratila skupinu romskih srednjoškolki suočenih s ‘klasičnom’ dilemom – udati se ili nastaviti školovanje. Druga je odluka prevagnula kod Jovane i Vedrane u čemu ih je podupirao Jovica, a protagonisti su se u srijedu obratili LFF-ovoj publici koja ih je pozdravila dugim pljeskom.
Projekciji Razreda prethodilo je svečano otvorenje festivala. Čast da ga proglasi otvorenim pripala je Marini Gašparić, zamjenici gradonačelnika Grada Opatije, a podršku LFF-u izrazio je i Nikola Jović, viši savjetnik za ustanove kulture i razvojne programe Primorsko-goranske županije. Obje institucije godinama podupiru LFF.
Liburnia Film FestivalU konkurenciji za glavnu nagradu, a za nju se natječe četrnaest filmova koje gledamo od srijede do petka, nalazi se i Riba ribi grize rep koju je u srijedu osobno najavio redatelj Neven Hitrec. Publika je upoznala i Bojana iz pulskog kvarta Veruda, centralnog lika dokumentarca nagrađivanog redatelja Igora Bezinovića Veruda – film o Bojanu. Večer je zatvorila hrvatska premijera filma Mitch – dnevnik jednog shizofreničara autora Damira Čučića i Mišela Skorića.
Glazbeni biljeg večeri svečanog otvorenja dali su Mr. Lee & Ivanesky, odnosno Ivanka Mazurkijević (autorica, vokal), Damir Martinović Mrle (autor, bas gitara, elektronika i zvučne manipulacije), Vlado Simčić Vava (gitara), Dražen Baljak (gitara), Ivan Bojčić Bin (bubnjevi), Ivan Valušek (sitar) i gost Boris Štok (vokal).
Danas program započinje u 20,30 sati svjetskom premijerom filma Lila Igora Bogdanovića, pričom o dolasku na svijet malene Lile. Gledat ćemo i kritiku prehrambene industrije Vjekoslava Gašparovića, kratkometražni dokumentarac S Vama kroz život, a za kraj prvog bloka gledat ćemo nagrađivani Lijepo mi je s tobom, znaš, film čije su glavne protagonistice autorica Eva Kraljević i njezina sestra Mija koja ima Downov sindrom. U 22.45 projekcije se nastavljaju filmom Granje i korijenje, portretom predaka, a ujedno i autoportretom autorice Nikice Zdunić. Koje su razlike između švercanja duhana i rada u kulturi čut ćemo u filmu Zorka Sirotića Višak popušim sam. Drugi dan LFF-a zatvorit će film Goli, dokumentarna uspješnica mlade redateljice Tihe K. Gudac.
Od utorka u Opatiji traje radionica ‘Prvi put snimam’, a u Ičićima počinje i trodnevna radionica o zvuku na filmu za najmlađe.

Foto: Marina Ćuka Vurneka

comment closed