Glasovi vremena posvećeni zagrebačkoj spikerskoj školi
Piše: redakcija On 22 pro., 2016 At 05:04 PM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Zagreb…

Hrvatska radiotelevizija predstavila mrežnu stranicu Glasovi vremena

Glasovi vremena

Glasovi vremena– Stranicom posvećenom spikerima Hrvatske radiotelevizije simbolično zaključujemo cjelogodišnji komunikacijski program posvećen velikoj HRT-ovoj obljetnici jer je upravo govorom spikerice Božene Begović 15. svibnja 1926. godine i započela povijest Hrvatske radiotelevizije, ali i elektroničkih medija na ovim prostorima. Podsjećanjem na pripadnike slavne zagrebačke spikerske škole želimo podsjetiti na važnost njegovanja i očuvanja pravilnoga govora u elektroničkim medijima, osobito na Hrvatskoj radioteleviziji, te na potrebu njegovanje kulture pravilnoga govora u društvu općenito. Nadamo se da će ovaj projekt potaknuti izobrazbu novih generacija sjajnih spikera i govornika te da ćemo zajedno nastaviti raditi na očuvanju pravilnoga izgovora hrvatskoga standardnog jezika – istaknuo je glasnogovornik Hrvatske radiotelevizije i voditelj projekta Glasovi vremena Igor Ćutuk.
Hrvatska radiotelevizija predstavila je mrežnu stranicu Glasovi vremena posvećenu zagrebačkoj spikerskoj školi i time završila sveobuhvatni cjelogodišnji program obilježavanja 90. obljetnice postojanja Hrvatskoga radija i 60. obljetnice postojanja Hrvatske televizije. Cilj je projekta Glasovi vremena upozoriti na važnost očuvanja pravilnoga govora u elektroničkim medijima i podsjetiti na doprinos koji su svojim radom i ostavštinom tijekom devedeset godina dali pripadnici zagrebačke spikerske škole.
Glasovi vremena– Hrvatska radiotelevizija, kao javni medijski servis, u hrvatskome društvu ima ulogu čuvara kulturne baštine, a ovaj projekt dodatno svjedoči o toj važnoj ulozi. Imajući to na umu, kao i početke našega rada, njegovo pokretanje u jubilarnoj godini nametnulo se logičnim, ne samo kako bismo podsjetili javnost na važnost spikerstva i očuvanja pravilnoga govora u elektroničkim medijima, nego i na velik doprinos koji su svojim radom i ostavštinom dali pripadnici zagrebačke spikerske škole, na što smo iznimno ponosni – izjavio je vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Blago Markota.
Na stranici se može pronaći popis ključnih spikera HRT-a od 1926. do danas, tekstovi o važnosti pravilnoga govora te pripadnicima slavne zagrebačke spikerske škole, a posjetiteljima je dostupna i bogata multimedijska arhiva – fotografije, audiosnimke i videosnimke te ostali prigodni sadržaji.
Mrežna stranica Glasovi vremena na jednome mjestu objedinjuje tekstove o važnosti govora i govorne komunikacije u elektroničkim medijima te o zagrebačkoj spikerskoj školi. Na njoj se nalazi i popis ključnih spikera Hrvatske radiotelevizije od 1926. godine do danas. Posjetiteljima je dostupna i bogata multimedijska arhiva – fotografije, audiosnimke i videosnimke te ostali prigodni sadržaji.
– Mrežna stranica Glasovi vremena podsjeća na izniman doprinos spikera programu Hrvatske radiotelevizije, ali i promicanju standardnoga hrvatskog jezika i pravilnoga govora. Tim više smo ponosni na spikere i ovaj projekt jer to i jest jedan od glavnih zadataka Službe za jezik i govor i Hrvatske radiotelevizije u cjelini – istaknuo je voditelj Službe za jezik i govor Hrvatske radiotelevizije Tihomir Janjić.
Glasovi vremenaUz portrete ključnih spikera Hrvatske radiotelevizije od 1926. do danas, mrežna stranica donosi i znanstveno-stručni tekst prof. dr. sc. Nade Zgrabljić Rotar. U njemu se istražuje važnost kulture govora na radiju i na televiziji, uloga spikera kao medijskih profesionalaca i upućuje na potrebu zaštite usmene i vizualne nematerijalne građe audiovizualnih medija kao bogatstva hrvatske kulture i nematerijalne baštine.
Na današnjemu su predstavljanju mrežne stranice Glasovi vremena govorili i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Zvonko Kusić, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras, te dugogodišnja voditeljica spikerske službe Vesna Spinčić Prelog.
Mrežna stranica Glasovi vremena pokrenuta je u okviru cjelogodišnje sveobuhvatne komunikacijske kampanje pod sloganom Ono što pamtimo. Ono što volimo., koja je nizom posebnih projekata među kojima su Priče svake generacije, Glasovi vremena i Vremeplov, objedinila niz aktivnosti usmjerenih prisjećanju na bogatu povijest i važan društveni doprinos javnoga medijskog servisa te na važnu ulogu koju je Hrvatska radiotelevizija imala i koju i dalje ima u izgradnji suvremenoga hrvatskog društva.
Brojni se prigodni sadržaji posvećeni 90. obljetnici postojanja Hrvatskoga radija (HRT – HR) i 60. obljetnici postojanja Hrvatske televizije (HRT – HTV) te dokumentarci o počecima dramskoga, obrazovnoga, znanstvenoga, dječjega, školskoga, dokumentarnoga, religijskoga, sportskoga i zabavnoga programa i dalje se mogu pronaći na multimedijskoj usluzi HRTi (www.hrti.hr)

Foto: Press – Krasnodar Peršun i Dražen Pajtlar za HRT

comment closed