fbpx

Glasovi vremena posvećeni zagrebačkoj spikerskoj školi

Zagreb…

Hrvatska radiotelevizija predstavila mrežnu stranicu Glasovi vremena

Glasovi vremena

Glasovi vremena– Stranicom posvećenom spikerima Hrvatske radiotelevizije simbolično zaključujemo cjelogodišnji komunikacijski program posvećen velikoj HRT-ovoj obljetnici jer je upravo govorom spikerice Božene Begović 15. svibnja 1926. godine i započela povijest Hrvatske radiotelevizije, ali i elektroničkih medija na ovim prostorima. Podsjećanjem na pripadnike slavne zagrebačke spikerske škole želimo podsjetiti na važnost njegovanja i očuvanja pravilnoga govora u elektroničkim medijima, osobito na Hrvatskoj radioteleviziji, te na potrebu njegovanje kulture pravilnoga govora u društvu općenito. Nadamo se da će ovaj projekt potaknuti izobrazbu novih generacija sjajnih spikera i govornika te da ćemo zajedno nastaviti raditi na očuvanju pravilnoga izgovora hrvatskoga standardnog jezika – istaknuo je glasnogovornik Hrvatske radiotelevizije i voditelj projekta Glasovi vremena Igor Ćutuk.
Hrvatska radiotelevizija predstavila je mrežnu stranicu Glasovi vremena posvećenu zagrebačkoj spikerskoj školi i time završila sveobuhvatni cjelogodišnji program obilježavanja 90. obljetnice postojanja Hrvatskoga radija i 60. obljetnice postojanja Hrvatske televizije. Cilj je projekta Glasovi vremena upozoriti na važnost očuvanja pravilnoga govora u elektroničkim medijima i podsjetiti na doprinos koji su svojim radom i ostavštinom tijekom devedeset godina dali pripadnici zagrebačke spikerske škole.
Glasovi vremena– Hrvatska radiotelevizija, kao javni medijski servis, u hrvatskome društvu ima ulogu čuvara kulturne baštine, a ovaj projekt dodatno svjedoči o toj važnoj ulozi. Imajući to na umu, kao i početke našega rada, njegovo pokretanje u jubilarnoj godini nametnulo se logičnim, ne samo kako bismo podsjetili javnost na važnost spikerstva i očuvanja pravilnoga govora u elektroničkim medijima, nego i na velik doprinos koji su svojim radom i ostavštinom dali pripadnici zagrebačke spikerske škole, na što smo iznimno ponosni – izjavio je vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Blago Markota.
Na stranici se može pronaći popis ključnih spikera HRT-a od 1926. do danas, tekstovi o važnosti pravilnoga govora te pripadnicima slavne zagrebačke spikerske škole, a posjetiteljima je dostupna i bogata multimedijska arhiva – fotografije, audiosnimke i videosnimke te ostali prigodni sadržaji.
Mrežna stranica Glasovi vremena na jednome mjestu objedinjuje tekstove o važnosti govora i govorne komunikacije u elektroničkim medijima te o zagrebačkoj spikerskoj školi. Na njoj se nalazi i popis ključnih spikera Hrvatske radiotelevizije od 1926. godine do danas. Posjetiteljima je dostupna i bogata multimedijska arhiva – fotografije, audiosnimke i videosnimke te ostali prigodni sadržaji.
– Mrežna stranica Glasovi vremena podsjeća na izniman doprinos spikera programu Hrvatske radiotelevizije, ali i promicanju standardnoga hrvatskog jezika i pravilnoga govora. Tim više smo ponosni na spikere i ovaj projekt jer to i jest jedan od glavnih zadataka Službe za jezik i govor i Hrvatske radiotelevizije u cjelini – istaknuo je voditelj Službe za jezik i govor Hrvatske radiotelevizije Tihomir Janjić.
Glasovi vremenaUz portrete ključnih spikera Hrvatske radiotelevizije od 1926. do danas, mrežna stranica donosi i znanstveno-stručni tekst prof. dr. sc. Nade Zgrabljić Rotar. U njemu se istražuje važnost kulture govora na radiju i na televiziji, uloga spikera kao medijskih profesionalaca i upućuje na potrebu zaštite usmene i vizualne nematerijalne građe audiovizualnih medija kao bogatstva hrvatske kulture i nematerijalne baštine.
Na današnjemu su predstavljanju mrežne stranice Glasovi vremena govorili i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Zvonko Kusić, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras, te dugogodišnja voditeljica spikerske službe Vesna Spinčić Prelog.
Mrežna stranica Glasovi vremena pokrenuta je u okviru cjelogodišnje sveobuhvatne komunikacijske kampanje pod sloganom Ono što pamtimo. Ono što volimo., koja je nizom posebnih projekata među kojima su Priče svake generacije, Glasovi vremena i Vremeplov, objedinila niz aktivnosti usmjerenih prisjećanju na bogatu povijest i važan društveni doprinos javnoga medijskog servisa te na važnu ulogu koju je Hrvatska radiotelevizija imala i koju i dalje ima u izgradnji suvremenoga hrvatskog društva.
Brojni se prigodni sadržaji posvećeni 90. obljetnici postojanja Hrvatskoga radija (HRT – HR) i 60. obljetnici postojanja Hrvatske televizije (HRT – HTV) te dokumentarci o počecima dramskoga, obrazovnoga, znanstvenoga, dječjega, školskoga, dokumentarnoga, religijskoga, sportskoga i zabavnoga programa i dalje se mogu pronaći na multimedijskoj usluzi HRTi (www.hrti.hr)

Foto: Press – Krasnodar Peršun i Dražen Pajtlar za HRT