fbpx

Ansambal HRT-a: Predstavljena nova sezona

Studio Bajsić….

Nova koncertna sezoa sa snažnim autorskim pečatom

HRT– Ansambli HRT-a su izvođačka tijela, no njihova uloga se ne iscrpljuje u glazbenoj reprodukciji. Oni su nadahnuće kreaciji, inkubator koji potiče novu produkciju, relevantnu, umjetnički snažnu, takvu koja komunicira i nešto znači današnjoj publici te traje u vremenu – rekla je Ivana Kocelj, rukovoditeljica RJ Glazba.
U studiju Bajsić na HRT-u održana je konferencija za medije na kojoj je RJ Glazba HRT-a predstavila novu sezonu. Četiri ansambla u sklopu pet koncertnih ciklusa održat će ukupno 37 koncerata, a u njihovu je fokusu novo i suvremeno stvaralaštvo te mladi glazbenici.
Čitav niz novih skladbi doživjet će praizvedbu u predstojećoj sezoni orkestara i Zbora HRT-a te na osobit način oploditi hrvatsku kulturu. Rezidencijalni skladatelj Mladen Tarbuk na narudžbu HRT-a piše tri skladbe za Zbor te jednu za Simfonijski orkestar, Riječ je o Simfoniji u polistilističkom stilu s naglašenom crtom individualnosti i izvornosti, tipičnom za opus ovog autora.
– Moj je posao jako težak. Osobni rekord mi je 40 sekundi glazbe na dan, pa pokušajte zamisliti što znači napisati 40 minuta simfonije – rekao je Mladen Tarbuk.
– Simfonija će imati 3 stavka, dva će se referirati na prošlost, a treći pripada 21. stoljeću. To je sve što smijem odati – dodao je.
Osim Tarbukovih skladbi, Zbor HRT-a praizvest će u svom ciklusu Sfumato još i ciklus božićnih pjesama Ivana Josipa Skendera te u sklopu sezonskog koncerta u Muzeju Mimara kojim ovaj ansambl sudjeluju programu Muzičkog biennala Zagreb još dvije skladbe autora Anttija Auvinena i Frane Đurovića.
Autorskom večeri s 12 skladbi koje piše upravo za tu prigodu u sklopu ciklusa Jazz orkestra HRT-a predstavit će se pijanist, orguljaš, skladatelj i dirigent, Joe Kaplowitz. Otprilike još toliko novih djela očekuje se i na koncertu istog orkestra u prosincu kada će se praizvesti skladbe koje su prošle na natječaju HRT-a i koje će biti dorađene i usavršene na radionicama pod vodstvom Zorana Ščekića i Andreasa Marinella uz sudjelovanje Jazz orkestra, a u zajedničkoj organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske radiotelevizije.
HRT– Naši mladi jazz glazbenici nemaju toliko prilike izraziti se u Hrvatskoj, pogotovo raditi s profesionalnim glazbenicima i u profesionalnom okruženju i tu je naša uloga velika – rekao je Andreas Marinello, šef dirigent Jazz orkestra govoreći o Jazz ciklusu.
Svake prve srijede u mjesecu u dvorani Gorgona MSU-a kroz sedam će koncerata Jazz orkestar davati priliku mladim skladateljima, povezivati jazz s drugim glazbenim žanrovima, ugostiti jednog od najvažnijih suvremenih skladatelja Michaela Abenea, te sezonu završiti 7. lipnja suradnjom s Cubismom.
I Tamburaški orkestar HRT-a svoju će sezonu otvoriti novim djelima mladih skladatelja: Filipa Novosela i Tihomira Hojsaka ‘Bow vs. Plectrum’ 16. listopada u studiju Bajsić .
– U ozračju tambure bavit ćemo se i fuzijama tambure s drukčijim zvucima – rekao je šef-dirigent Tamburaškog orkestra Siniša Leopold.
– Imamo koncert sa Mariachi Los Caballeros, a tamburama ćemo pridružiti i zvuk klapske pjesme.
Pored ciklusa u Bajsiću, za Radio Sljeme orkestar će održati četiri koncerta iz četiri folklorne zone, a krajem godine Tamburaši odlaze na turneju u šest gradova Sjeverne Amerike.
Najiščekivaniji događaj nove sezone svakako je izvedba jednog od najvažnijih djela europskog glazbenog nasljeđa, Schonbergove kantate Gurre –Lieder u povodu 80. rođendana dugogodišnjeg šefa dirigenta Simfonijskog orkestra HRT-a Nikše Bareze. 22. rujna na otvorenju ciklusa Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a i ponovno 24. rujna u ciklusu Lisinski subotom na pozornici KD Vatroslav Lisinski pod Barizinom vodstvom naći će se 280 glazbenika! Od toga 130 pjevača!
– U čitavom mojem djelovanju i radu pojavljivala se ideja o postavljanju Pjesama iz Gurrea, ali uvijek smo smatrali da je to utopija. Da bi „Gurre Lieder“ po prvi puta u povijesti zaživio na hrvatskoj sceni, bilo je potrebno udruživanje čak četiriju institucija – HNK u Zagrebu, HRT-a, KD Vatroslav Lisinski i Muzičke akademije u Zagrebu. Izvedba monumetalne Schönbergove kantate i za veća glazbena središta od Zagreba predstavlja izniman i nesvakidašnji događaj – rekao je maestro Bareza.
U ovoj glazbenoj sezoni još jedan dirigent koji je velik dio svoje umjetničke karijere bio vezan za HRT kao šef-dirigent Zbora i šef-dirigent Simfonijskog orkestra, Vladimir Kranjčević, slavi svojih 8 životnih desetljeća. Maestro će svoj rođendan proslaviti radno, na koncertu 17. studenoga u Dvorani Lisinski. U izvedbi djela Antona Brucknera, Simfonijskom orkestru i Zboru HRT-a pridružit će se i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, kojemu je maestro Kranjčević bio na čelu punih trinaest godina.
Šef-dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a Enrico Dindo čiji je repertoarni fokus upravo na djelima klasičnog repertoara počinje i završava novu sezonu Majstorskog ciklusa ključnim djelima europskog simfonizma, Beethovenom 5. i 9 simfonijom. Osim toga, čitav niz velikih umjetnika poput Radovana Vlatkovića, Martine Filjak, Renate Pokupić, Ilye Gringoltsa, Andréa de Riddera dobit će priliku predstaviti se u našim ciklusima te tako učvrstiti poziciju ovog orkestra kao predvodnike glazbenog i uopće kulturnog života u Zagrebu i Hrvatskoj.
Važno je spomenuti i da se svi koncerti svih ansambala HRT-a (osim Tamburaškog orkestra) uživo mogu slušati na HR3, a većina se i televizijski snima te emitira na HRT3.
Glazba HRT-a i ove vas sezone vodi u drugi (ljepši) svijet. A hoćete li do njega uz zvuke Tamburaškog, Jazz, Simfonijskog orkestra ili Zbora HRT-a – odlučite sami!

Foto: Dinko Bažulić – Press