fbpx

Direktor splitskog Baleta Dinko Bogdanić hvali rad Ane Gruice!

Ana Gruica_3

Lijepa i talentirana glumica Ana Gruica u predstavi Gradskog kazališta mladih Split ‘Životinjska farma’ glumi, ali je i službena koreografkinja. Za svoj rad Ana je dobila i pohvale od direktora splitskog Baleta Dinka Bogdanića.

‘Životinjska farma’ je alegorijska satira poznatog pisca Georga Orwella. A govori o sustavu zatvorenih totalitarističkih zajednica i njihovu načinu života, izraženom kroz parabolu farme na kojoj životinje preuzimaju vlast, a s njom i karakteristično ljudsku sklonost prema zlouporabi moći.

U razgovoru za Scenu Ana nam je otkrila više detalja o predstavi i zašto je zaljubljena u kazalište. A ljeto umjesto na plaži, Ana će provesti na kazališnim daskama.

 Scena: Kakva je vaša uloga u ‘Životinjskoj farmi’?

U ‘Životinjskoj farmi’ igram ovcu. Ove ovce su u nekoj hibridnoj varijanti pa više nalikuju ljudima, a imaju osim ljudskog obličja i ljudsko razmišljanje. Naravno, da je cijela predstava u prenesenom značenju i da je zapravo ogledalno katarzična.

Scena: Koliko dugo ste pripremali predstavu i malo više o tome? 

Pripremali smo je puna dva mjeseca, svaki dan na dvostrukim probama jer je jako tehnički zahtjevna. Ima more songova, plesnih točaka, video projekcija. Predstava je jedan ludi ‘ringišpil’ koji gledatelja vozi preko smijeha, zabrinutosti do suza i jedna je svojevrsna pljuska društvu. Igram ovcu plačljivicu i ja sam ponekad u životu bila ovca, ali nikada plačljivica.

Ana GruicaScena: Neka zanimljivost s predstave?

Za mene je najzanimljiviji dio da sam osim glumica, u ovoj predstavi i službena koreografkinja. S obzirom da su ples i scenski pokret dugi niz godina moja strast bilo je pitanje vremena kad ću se upustiti u ove vode. Definitivno se vidim i u tom poslu u budućnosti. Jako sam ponosna jer me za moj rad pohvalio i sam direktor splitskog Baleta Dinko Bogdanić, kao i mnoge kolege. I režiser Ivan Leo Lemo bio je na kraju jako zadovoljan odrađenim poslom.

Scena: Koliko ste predstava odigrali?

Odigrali smo preko 20 predstava i na svakoj se tražila karta više. Predstava će u GKM-u igrati i sljedeću sezonu. Sudeći prema reakciji publike, ali i struke imamo hit predstavu kakvu Split nije vidio od rata!

Scena: Što vam je najljepše u kazalištu?

Ono što će vam reći svaki glumac zaljubljen u svoj posao. Igra. Ta dječja zaigranost! Pa ja sam plaćena da se presvlačim i pretvaram da sam neka druga! Romkinja, princeza, prostitutka, majka, zaljubljena djeva, koza, ‘narodna pevaljka’, slomljena tragedkinja, naposljetku i ovca. To su samo neke od mojih uloga! Valjda vam je sada jasno što je to sad tako magično u teatru!

Scena: Koliko ste do sad uloga odigrali te koja vam je najdraža?

Odigrala sam preko 20 uloga. Zadnja mi je uvijek najdraža i najmrža! Najdraža jer je najsvježija, a i najmrža jer sam perfekcionist i uvijek mislim da sam mogla bolje!

Scena: Zašto ste se odredili prema glumi i koje su vam želje?

Odredila sam se jer sam jednostavno rođena za scenu. Volim rad na predstavama, sav taj stres koji je teško razumjeti ako nisi dio ovog posla. Premijere, svjetla pozornice koja udaraju u oči i na kraju pljesak! Mislim da bih umrla bez stresa i scene. Ja sam kao morski pas, uvijek u pokretu! Ako stanem sigurno ugibam!

Ana Gruica_predstavaScena: Jeste li dobili neku zanimljivu ponudu te koje su novosti?

Ovim redom. Spremam dvije predstave. Jednu u matičnom kazalištu GKM-u pod redateljskom palicom Dražena Ferenčine, a drugu u privatnoj produkciji zagrebačkog kazališta Smjehotići. Spremamo urnebesnu komediju ‘Vlaška posla’ s kojom namjeravamo napraviti veliku ljetnu turneju za koju smo već rasprodali više od 15 predstava. Igramo poznata glumica Jadranka Elezović, njezina kćerka i moja akademska kolegica Matea Elezović i ja. U rujnu planiramo i premijeru u Zagrebu. Zatim čekam premijeru već snimljenog filma ‘Glazbena kutija’, nadam se na Pulskom filmskom festivalu. U rujnu snimam  već najavljeni film ‘Ubiti vepra’ režisera Ivice Mušana u kojem mi je kolega Rakan Rushaidat. Pripremam i jedan mjuzikl, a s predstavom ‘Škrtičina’ HNK Šibenik gostujem na Splitskom ljetu i Dubrovačkim ljetnim igrama.