Festival Miroslav Krleža otvara drama Gospoda Glembajevi
By redakcija On 19 lip., 2019 At 07:08 AM | Categorized As Kazalište, Književnost, Kultura | With 0 Comments

Zagreb…

Osmo izdanje Festivala Miroslav Krleža otvara premijera Krležine najpoznatije drame Gospoda Glembajevi

Festival Miroslav KrležaU utorak je održana konferencije za medije 8. festivala Miroslav Krleža te je predstavljen detaljan program Festivala po danima.
– Imamo Šenou, imamo Matoša – kaže na jednom mjestu autor i ravnatelj Festivala Marijan Matković – no suvremeni ovaj naš Zagreb ima samo jednog velikog pjesnika i taj je pjesnik Miroslav Krleža.
– Za razliku od svojih prethodnika, kaže nam Matković, Krleža nije trubadur koji se zaljubio u svoj grad i pjeva mu podoknice nego stvaralac koji je Zagreb inkorporirao u svoju patnju, prkos, konspiraciju, borbu, u trajnost svog otpora zlu. Sve će to reći: Zagreb kod Krleže ne živi samo historijski već je to i perspektiva. Krležin Zagreb je nastojanje da ispod ‘neprijateljskog i hladnog neba’ otkrijemo smisao, bît, vrijednost i cijenu svoje egzistencije. Preko Krleže razvijamo nove žive dijaloge i susrete. Krležin Zagreb je u fokusu našeg ovogodišnjeg programa, onaj stvarni i onaj imaginarni.
8. Festival Miroslav Krleža održat će se od 28. lipnja do 7. srpnja 2019. godine. Tom će se prilikom posjetitelji Festivala imati priliku susresti se s djelima jednog od najvećih hrvatskih književnika u znaku realnog i imaginarnog Zagreba.
Festivala Miroslav Krleža– Osmo izdanje Festivala Miroslav Krleža otvaramo premijerom Krležine najpoznatije drame „Gospoda Glembajevi“ u režiji Branka Brezovca, u produkciji Eurokaza, Teatra poezije i Festivala Miroslav Krleža. S ovom predstavom uspostavlja dijalog scensko događanje „Krležina igra detekcije“ koje su dramaturški i režijski oblikovali Mario Kovač i Ana Prolić. Priređujemo Posvetu Georgiju Paru, najvećem redatelju Krležina teatra, uz izvedbu predstave „U logoru“, koju je režirao u sklopu Festivala Miroslav Krleža 2014. godine. U Krležinom vrtu ugošćujemo Dragana Despota s monodramom „Na rubu pameti“ kojom je ovaj veliki glumac ostvario vrhunac svoje karijere – kažu organizatori.
Eurokaz prikazuje svoju novu predstavu „Pjesma cvrčka“ u režiji Ive Srnec.
– U popratnom festivalskom programu organiziramo niz zanimljivih događaja. Promoviramo tekst drame Zlatka Svibena “Od Bele do Isabelle“, Marina Bagarić priča povijesti slijepe ulice Gvozd, nastavljamo izložbom „Dijalozi – Vrkljan/Krleža“, susretom „Krleža na češkom“, izložbom “Krležini rukopisi“ (pretisak časopisa „Plamen“, zbirki „Pjesme III.“ i „Lirika“ iz 1919.), a završavamo tradicionalnim gastronomsko-nadrealističkim susretom „Doručak kod Krleže“ (7. 7. u 7 sati ujutro – vrijeme Krležina rođenja), čime ciklički zatvaramo osmo festivalsko izdanje. Svi su programi realizirani u prožimanju različitih poetika i generacija glumaca/glumica jer u doba Twittera i „njegova predsjednika“ iznimno je važno još jednom ponoviti koliko je Miroslav Krleža bitan kao kroničar korektivne historiografije „dvokatnoga“ Zagreba, Hrvatske i Europe. Naši programi do sada su potvrdili da je riječ o živom autoru u kome se ogleda drama ljudske gluposti suvremenoga svijeta (podjela na dihotomije svih vrsta), i pritom očekujemo u nekoj nadi daleko odlučniju podršku jer gotovo gerilski već osmu godinu za redom gradimo Krležin živi ambijentalni teatar.
Ovogodišnji Festival uvod je u 9. festival Miroslav Krleža koji će se realizirati u znaku Djetinjstva u Agramu i Zagrebačke komune ili Dr. Krleže prema književnim interpretacijama Bore Ćosića – poručuju organizatori.

Foto: Press – Ines Novković

comment closed