fbpx

Otkriven je spomenik Gordanu Ledereru

Hrvatska Kostanjica…

Želim da ovaj prekrasni spomenik na brdu Čukur bude zalog za budućnost. Beskrajno sam zahvala Hrvatskoj radioteleviziji da njeguje uspomenu na sve snimatelje poginule u ratu, rekla je Ana Lederer

spomenik Gordanu LedereruSpomen-obilježje Slomljeni pejzaž otkriveno je uz zvuke pjesme Brothers in arms i Ledererove snimke Banijska ratna praskozorja, u kojima je zabilježio lica hrvatskih vojnika u Pounju 1991. godine.

spomenik Gordanu Ledereru– Naš je kolega Gordan Lederer ubijen 10. kolovoza 1991. na radnome zadatku. Radio je svoj posao, a oni koji su pucali u njega do danas nisu privedeni pred lice pravde. Oni koji su mu mogli pomoći da preživi nosit će ga cijeli život na savjesti. HRT podiže ovaj spomenik u želji da on bude nadahnuće svim zaposlenicima HRT-a i građanima Hrvatske Kostajnice, ali i svim građanima te da u njegovu životu potražimo nadahnuće za vlastiti – istaknuo je glavni ravnatelj HRT-a spomenik Gordanu LedereruGoran Radman. Zahvalio je obitelji Lederer i Gradu Hrvatskoj Kostajnici na pomoći koju su pružili kako bi spomen-obilježje bilo podignuto na vrijeme, uoči obilježavanja godišnjice pogibije Gordana Lederera. Na Brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice danas je svečano otkriveno spomen-obilježje Gordanu Ledereru, snimatelju HTV-a koji je na tom mjestu ubijen na današnji dan 1991. godine. Spomen-obilježje Slomljeni pejzaž otkrili su glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman i gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Tomislav Paunović u nazočnosti ministra hrvatskih branitelja Predraga Matića, zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, supruge Gordana Lederera, zaposlenika Hrvatske radiotelevizije i brojnih drugih uzvanika. Ministar branitelja Predrag Matić izrazio je zadovoljstvo obilježavanjem mjesta pogibije Gordana Lederera.

– Pucanj u Gordana bio je pucanj u istinu. On je bio čovjek koji je radio svoj posao, koji je želio snimkom pokazati što se događa u Hrvatskoj u prvim danima agresije jer jedna slika vrijedi više od tisuću riječi. Pucanj u ratne reportere i snimatelje ratni je zločin bez presedana: zna se i njegov počinitelj – neka ga nosi na savjesti – kazao je ministar Matić.
Spomen-obilježje Slomljeni pejzaž podigli su Hrvatska radiotelevizija i Grad Hrvatska Kostajnica. Voditelj projekta je HRT-ov zaposlenik Milan Bešlić, a spomen-obilježje, koje nadvisuje Hrvatsku Kostajnicu, djelo je autora kipara Petra Barišića te arhitekata Kate Marunice i Nenada Ravnića. Izrađeno je u obliku fotografskoga objektiva, a napukla leća unutar kruga simbolizira pucanj i istinu.
spomenik Gordanu LedereruGordan Lederer pogođen je snajperskim metkom, snimajući hrvatske branitelje u akciji tijekom srpskih napada na Pounje i okolna mjesta. Iza sebe ostavio je mnoge zapise o prvim danima rata, poslije montirane u Banijska ratna praskozorja. Spomen-obilježje Slomljeni pejzaž izgradili su Grad Hrvatska Kostajnica i Hrvatska radiotelevizija. Na otvaranju spomenika bila je i Ana Lederer, koja je rekla kako svojega supruga pamti po anegdotama iz njihove mladosti.

– Nažalost, prekratko smo bili zajedno. Želim da ovaj prekrasni spomenik na brdu Čukur bude zalog za budućnost. Beskrajno sam zahvala Hrvatskoj radioteleviziji da njeguje uspomenu na sve snimatelje poginule u ratu – rekla je Ana Lederer.
U projekt izgradnje spomenika financijskom donacijom u vrijednosti od 100 000 kuna bio je uključen i Grad Zagreb, čiji je gradonačelnik Milan Bandić rekao kako je iznimno važno obilježiti mjesta stradanja u Domovinskome ratu.

– Mi smo, kao Grad Zagreb, bili izravno uključeni u ovaj projekt, stoga sam ponosan što sam danas ovdje na svečanome otvaranju spomen-obilježja – naglasio je Bandić. Na otvaranju spomen-obilježja bilo je nazočno više od 200 ljudi – građana, predstavnika brojnih medija i lokalnih vlasti, među ostalim i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić te Hrvoje Hitrec, ravnatelj HRT-a 1991. godine.