Otkriven je spomenik Gordanu Ledereru
Piše: Gordana Malašić Lazić On 10 kol., 2015 At 06:08 PM | Categorized As Film, Kultura | With 0 Comments

Hrvatska Kostanjica…

Želim da ovaj prekrasni spomenik na brdu Čukur bude zalog za budućnost. Beskrajno sam zahvala Hrvatskoj radioteleviziji da njeguje uspomenu na sve snimatelje poginule u ratu, rekla je Ana Lederer

spomenik Gordanu LedereruSpomen-obilježje Slomljeni pejzaž otkriveno je uz zvuke pjesme Brothers in arms i Ledererove snimke Banijska ratna praskozorja, u kojima je zabilježio lica hrvatskih vojnika u Pounju 1991. godine.

spomenik Gordanu Ledereru– Naš je kolega Gordan Lederer ubijen 10. kolovoza 1991. na radnome zadatku. Radio je svoj posao, a oni koji su pucali u njega do danas nisu privedeni pred lice pravde. Oni koji su mu mogli pomoći da preživi nosit će ga cijeli život na savjesti. HRT podiže ovaj spomenik u želji da on bude nadahnuće svim zaposlenicima HRT-a i građanima Hrvatske Kostajnice, ali i svim građanima te da u njegovu životu potražimo nadahnuće za vlastiti – istaknuo je glavni ravnatelj HRT-a spomenik Gordanu LedereruGoran Radman. Zahvalio je obitelji Lederer i Gradu Hrvatskoj Kostajnici na pomoći koju su pružili kako bi spomen-obilježje bilo podignuto na vrijeme, uoči obilježavanja godišnjice pogibije Gordana Lederera. Na Brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice danas je svečano otkriveno spomen-obilježje Gordanu Ledereru, snimatelju HTV-a koji je na tom mjestu ubijen na današnji dan 1991. godine. Spomen-obilježje Slomljeni pejzaž otkrili su glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman i gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Tomislav Paunović u nazočnosti ministra hrvatskih branitelja Predraga Matića, zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, supruge Gordana Lederera, zaposlenika Hrvatske radiotelevizije i brojnih drugih uzvanika. Ministar branitelja Predrag Matić izrazio je zadovoljstvo obilježavanjem mjesta pogibije Gordana Lederera.

– Pucanj u Gordana bio je pucanj u istinu. On je bio čovjek koji je radio svoj posao, koji je želio snimkom pokazati što se događa u Hrvatskoj u prvim danima agresije jer jedna slika vrijedi više od tisuću riječi. Pucanj u ratne reportere i snimatelje ratni je zločin bez presedana: zna se i njegov počinitelj – neka ga nosi na savjesti – kazao je ministar Matić.
Spomen-obilježje Slomljeni pejzaž podigli su Hrvatska radiotelevizija i Grad Hrvatska Kostajnica. Voditelj projekta je HRT-ov zaposlenik Milan Bešlić, a spomen-obilježje, koje nadvisuje Hrvatsku Kostajnicu, djelo je autora kipara Petra Barišića te arhitekata Kate Marunice i Nenada Ravnića. Izrađeno je u obliku fotografskoga objektiva, a napukla leća unutar kruga simbolizira pucanj i istinu.
spomenik Gordanu LedereruGordan Lederer pogođen je snajperskim metkom, snimajući hrvatske branitelje u akciji tijekom srpskih napada na Pounje i okolna mjesta. Iza sebe ostavio je mnoge zapise o prvim danima rata, poslije montirane u Banijska ratna praskozorja. Spomen-obilježje Slomljeni pejzaž izgradili su Grad Hrvatska Kostajnica i Hrvatska radiotelevizija. Na otvaranju spomenika bila je i Ana Lederer, koja je rekla kako svojega supruga pamti po anegdotama iz njihove mladosti.

– Nažalost, prekratko smo bili zajedno. Želim da ovaj prekrasni spomenik na brdu Čukur bude zalog za budućnost. Beskrajno sam zahvala Hrvatskoj radioteleviziji da njeguje uspomenu na sve snimatelje poginule u ratu – rekla je Ana Lederer.
U projekt izgradnje spomenika financijskom donacijom u vrijednosti od 100 000 kuna bio je uključen i Grad Zagreb, čiji je gradonačelnik Milan Bandić rekao kako je iznimno važno obilježiti mjesta stradanja u Domovinskome ratu.

– Mi smo, kao Grad Zagreb, bili izravno uključeni u ovaj projekt, stoga sam ponosan što sam danas ovdje na svečanome otvaranju spomen-obilježja – naglasio je Bandić. Na otvaranju spomen-obilježja bilo je nazočno više od 200 ljudi – građana, predstavnika brojnih medija i lokalnih vlasti, među ostalim i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić te Hrvoje Hitrec, ravnatelj HRT-a 1991. godine.

comment closed