fbpx

Paolo Tišljarić: Ivana Brlić Mažuranić je važna za naš nacionalni identitet

Premijera…

U predstavi ‘Priče iz davnine’ Ivana Brlić Mažuranić s lakoćom putuje iz davnine u današnjicu, baš kao i njezine bajkovite, antologijske pripovijetke, uvijek podjednako uzbudljive i začudne, kazao je redatelj Paolo Tišljarić

Predstava Priče iz davnine, u režiji Paola Tišljarića, koprodukcija je zagrebačkog kazališta Trešnja i dubrovačkog Kazališta Marina Držića.

Paolo Tišljarić

Za zagrebačku publiku predstava će se premijerno izvesti u kazalištu Trešnja danas, 13. veljače, dok je premijera u Dubrovniku zakazana za 6. ožujka.

Radnja predstave je imaginarni susret s našom najvećom dječjom spisateljicom Ivanom Brlić Mažuranić i njezinim pričama, a nastala je iz pera dramaturginje Lade Kaštelan.

– U ovoj predstavi Ivana Brlić Mažuranić s lakoćom putuje iz davnine u današnjicu, baš kao i njezine bajkovite, antologijske pripovijetke, uvijek podjednako uzbudljive i začudne.

Prvi put objavljene 1916. Priče iz davnine čitatelje uvode u stilizirani svijet slavenske mitologije, a njihove fantastične teme i osebujni likovi naveli su već mnoge generacije na razmišljanje o životnim vrijednostima, prijateljstvu, ljubavi, hrabrosti i kompleksnosti ljudske ćudi – ispričao je redatelj Paolo Tišljarić za portal Scena.hr.

Redatelj Paolo Tišljarić kaže da mu je najveći izazov u predstavi bio doći do finalne verzije teksta za izvedbu.
Price iz davnine

– Priče Ivane Brlić Mažuranić prepune su inspirativnih detalja i začudnih poruka, pa kad je sve to trebalo složiti u predstavu od sat vremena, dramaturginja Lada Kaštelan i ja imali smo za donijeti puno teških odluka – objašnjava Paolo Tišljarić.

Dodaje da je atmosfera na kazališnim probama bila odlična.

– Užitak je raditi s ansamblom i tehnikom kazališta Trešnja – kazao je redatelj.

Iako je predstava prvenstveno namijenjena djeci, Paolo Tišljarić kaže, da se obraća i onima koji su nekad bili djeca ako se prepuste ovom neobičnom scenskom prožimanju mašte i stvarnosti, sadašnjosti i prošlosti.
Price iz davnine

– Isto tako, ova predstava je koprodukcija s kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika, pa će biti zanimljivo vidjeti reakciju publike u oba grada – zaključio je Paolo Tišljarić, koji nam je otkrio kako doživljava lik i djelo Ivane Brlić Mažuranić.

– Ivana je inspirativna spisateljica s vrlo posebnim osjećanjem svijeta. Moja omiljena priča iz zbirke je Šuma Striborova, a još iz škole pamtim citat: „Morala je pak ta šuma ostati začarana, dokle god u nju ne stupi onaj, kojemu je milija njegova nevolja nego sva sreća ovoga svijeta.“ – prisjetio se Tišljarić za portal Scena.hr te dodaje:

– Svakome tko je ikad čitao Ivanine priče, sigurno su postale neizbrisiv dio njegove “knjige svijeta“, a s obzirom na to da je četiri puta bila predložena za Nobelovu nagradu i više puta prevođena na brojne svjetske jezike, neosporno je važna za naš nacionalni identitet.

Price iz davnine

U predstavi glume Ivana Bakarić, Glorija Šoletić, Marija Šegvić, Luka Bulović, Matija Čigir, Dubravka Lelas i Paško Vukasović. Scenografkinja predstave je Irena Kraljić, kostime je osmislila Tea Bašić Erceg, koreografiju Blaženka Kovač Carić, rasvjetu oblikuje Vesna Kolarec koja je i autorica video projekcija, uz Žarka Dragojevića, ujedno i autora glazbenih brojeva.

Plakat je ilustrirala umjetnica OKO. Predstava je namijenjena djeci starijoj od šest godina, a može se pogledati u kazalištu Trešnja 15., 16., 22. i 23. veljače 2020.

Foto: Press – Damil Kalogjera