fbpx

Premijerno: Čehovljev Višnjik u režiji Aleksandra Ogarjova u HNK

Split…

VišnjikDrama Hrvatskog narodnog kazališta Split, 17. ožujka 2018. godine, premijerno će izvesti Višnjik Antona Pavloviča Čehova u režiji Aleksandra Ogarjova. Uloge tumače Ksenija Prohaska, Nikša Arčanin, Ana Marija Veselčić, Anastasija Jankovska, Katarina Romac, Elvis Bošnjak, Mijo Jurišić, Filip Radoš, Tajana Jovanović, Pere Eranović, Nenad Srdelić, Davor Pavić i Matko Elezović.
Višnjik je zadnja drama iz Čehovljeva opusa, napisana 1903. godine, nedugo prije autorove smrti. Ruska plemkinja, grofica Ljubov Andrejevna Ranjevska, vraća se iz Pariza na obiteljsko imanje u ruskoj provinciji nakon bankrota i ljubavnog brodoloma. Imanje s nadaleko poznatim višnjikom prodaje se na dražbi, a nitko iz obitelji nema novca ni poslovne snalažljivosti da spasi svoje posjede… I premda Čehov piše Višnjik kao komediju, ona u sebi nosi i duboku tragiku likova jedne obitelji koja nestaje zajedno s višnjikom.
Ova je predstava već peta suradnja dramskog ansambla splitskog HNK i ruskog redatelja Aleksandra Ogarjova. Po završetku školovanja u glumačkoj školi u Voronježu on nastupa u brojnim ruskim kazalištima da bi 1988. započeo studirati režiju na Državnom institutu dramske umjetnosti (GITIS) u Moskvi, u klasi znamenitog Anatolija Vasiljeva gdje diplomira 1993. ostavši na Institutu kao asistent režije. Samostalnu karijeru započinje 2001. Režira u brojnim uglednim ruskim kazalištima. Godine 2004. u moskovskom Puškinovom kazalištu postavlja Svećenikovu djecu Mate Matišića koja je gostovala u Zagrebu i u Splitu gdje 2005. na Marulićevim danima biva proglašena najboljom festivalskom predstavom.
Ogarjov je dobitnik nacionalne nagrade “Zlatna maska” 2011. za predstavu Gvidon – opera Aleksandra Manockova na stihove Danila Harmsa, a iste godine za svoj doprinos razvoju kulture dobiva i godišnje priznanje Ministarstva kulture. Za režiju Čehovljeve Tri sestre nagrađen je 2012. na festivalu Zlatna vrata u gradu Vladimiru, a na festivalu u Sočiju 2013. osvaja kazališni Olimp za Shakespeareova Hamleta. Ukazom predsjednika Ogarjovu je dodijeljena titula zaslužnog umjetnika Ruske federacije. Aleksandar Ogarjov bavi se i pedagoškim radom. Docent je Međunarodnoga slavenskog instituta u Moskvi.
Prvu vrlo uspješnu hrvatsku režiju Ogarjov je ostvario još 2007, postavivši u HNK Split Ionescovu Ćelavu pjevačicu, a iste godine iznimno je zapažena bila i njegova dramatizacija Puškinove novele Mećava u Gradskom kazalištu Gavella u Zagrebu. Dramatizacija romana Zločin i kazna F. M. Dostojevskoga 2009, bila je treća Ogarjovljeva režija u Hrvatskoj, ponovo za HNK Split, a već naredne 2010. u splitskom kazalištu Ogarjov postavlja i Shakespeareova Hamleta. Na prošlogodišnjem 63. Splitskom ljetu postavio je Shakespeareova Mletačkog trgovca u prirodnom ambijentu Oceanografskog instituta.
Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje stalna Ogarjovljeva suradnica Vera Martinova, koreograf je Lev Šapošnikov, glazbena suradnica Tetjana Borčagivska, snimatelj i montažer videa Rino Barbir, a oblikovatelji svjetla i tona Srđan Barbarić i Tomislav Luetić.

Foto: Press