fbpx

Sarajevo Film Festival: Podignuto najveće filmsko platno u regiji

Sarajevo…

Sarajevo Film Festival– Na najatraktivnijoj lokaciji Sarajevo Film Festivala – u Ljetnom kinu Raiffeisen, podignuto je najveće kino platno u regiji. Gledanje filmova iz programa Open Air, pod vedrim nebom, poseban je festivalski doživljaj. Ove godine, na 26. Sarajevo Film Festivalu, zbog pandemije koronavirusa i zbog zaštite zdravlja publike i uposlenih, sve festivalske lokacije imat će poseban protokol – poručuju organizatori.
Iako je kapacitet ovog kina do sada bio više od 3000 mjesta, za 26. Sarajevo Film Festival kapacitet je smanjen prema važećim epidemiološkim mjerama nadležnih službi i zdravstvenih stručnjaka. Filmovi iz programa Open Air moći će se gledati iz različitih sektora na lokaciji uz maksimalan kapacitet do 100 osoba. Svaki sektor će imati svoj ulaz i izlaz da bi se onemogućio kontakt među publikom prilikom ulaska i ulaska. Pri ulasku i izlasku iz svakog sektora, odnosno na ulazu i izlazu s festivalske lokacije, svaki posjetitelj je obavezan nositi zaštitnu masku, a Direkcija Festivala preporučuje nošenje zaštitne maske i za vrijeme trajanja filma, bez obzira što će razmak između svake stolice biti prema propisanim mjerama i uz fizičku distancu.
– Prilikom ulaska na lokaciju obavezna je dezinfekcija obuće i dezinfekcija ruku, a unutar svakog sektora na raspolaganju će biti dezinfekcijsko sredstvo. Prije svake projekcije vršit će se dezinfekcija i okolnih površina i stolica, kao i svih površina s kojima je publika u kontaktu. Sektori u Ljetnom kinu Raiffeisen će biti podijeljeni po bojama i fizički odijeljeni barijerama. Ulaz i izlaz iz kina bit će jasno obilježeni, kao i pravci ulaska i izlaska za svaki sektor. Na svim lokacijama bit će istaknute sve zaštitne mjere i preporuke. Publici se preporučuje online kupovina ulaznica. Do početka i u toku odvijanja Sarajevo Film Festivala, Direkcija Festivala će biti u svakodnevnom kontaktu sa Štabom civilne zaštite Kantona Sarajevo i poštovati svaku odluku o održavanju i realizaciji Festivala koju donesu nadležne institucije i zdravstveni stručnjaci – zaključuju organizatori.

Foto: Press