fbpx

Ulaz besplatan: Sve je spremno za Naj, naj, naj festival

Zagreb…

Nek nam Zemlja svima bude dom, poručuje Naj, naj, naj festival

Medijski pokrovitelj Scena.hr

19. Naj, naj, naj festival– Devetnaest godina postojanja sa sigurnošću potvrđuje da se Naj,naj,naj festival u produkciji kazališta Žar ptica trajno pozicionirao na mapi kazališnih događanja u kulturi grada Zagreba kao mjesto svečanosti kazališta za djecu, mogućnost da mala publika vidi na jednom mjestu i u ograničenom vremenu nove predstave iz Hrvatske i svijeta, otkrije nove priče i nove tendencije postavljanja predstava koje osim veselja i druženja pružaju pogled na društvene, ekološke, kulturne i socijalne probleme – kaže dramaturginja Željka Turčinović selektorica 19. Naj, naj, naj festivala.
19. Naj, naj, naj festival održat će se od 24. do 28. travnja 2019. godine. U pet festivalskih dana vidjet ćemo ukupno devet predstava. Između 62 pristigle prijave iz inozemstva i 25 iz Hrvatske, za natjecateljsku konkurenciju odabrano je šest domaćih i tri strane predstave.
– Iz Hrvatske će, pored GK Žar ptice kazališta domaćina, nastupiti: GKL Split, GKL Rijeka, Kazalište lutaka Zadar, Kazališna družina Pinklec, Kotar teatar i Mala scena. Iz svijeta nam po prvi put iz daleke Ugande stiže kazalište Blac Anthem iz Kampale, s temom o zaštiti planeta Zemlje u svojoj predstavi Plastika. Narodnu priču iz Gruzije donosi Državno kazalište za djecu i mlade Nodar Dumbadze iz Tbilisija, a iz susjedne Austrije Dschungel Wien plesnu priču o radosti za najmlađe – poručuju organizatori.
Izabrana kazališta izvest će svoje najbolje predstave, koje svaka na svoj način potiču na razmišljanje o našem mjestu na planeti Zemlji, različitosti i prihvaćanju drugih pogotovo kad je riječ o izbjeglicama. 19. međunarodni Naj,naj,naj kroz radost kazališnog druženja sve ih objedinjuje pod motom “Nek nam Zemlja svima bude dom”.
Festival će trajati za vrijeme proljetnih školskih praznika, a ulaznice za sve predstave su besplatne.

Riječ izbornice

U devetnaest godina postojanja sa sigurnošću možemo reći da se Naj,naj,naj festival u produkciji kazališta Žar ptica trajno pozicionirao na mapi kazališnih događanja u kulturi grada Zagreba kao mjesto svečanosti kazališta za djecu, mogućnost da mala publika vidi na jednom mjestu i u ograničenom vremenu nove predstave iz Hrvatske i svijeta, otkrije nove priče i nove tendencije postavljanja predstava koje osim veselja i druženja pružaju pogled na društvene, ekološke, kulturne i socijalne probleme.
Stara je i poznata istina da kazalište za djecu stvara buduću publiku kojoj će kazalište u zrelosti biti nezaobilazna potreba u napajanju vlastite duhovnosti i formiranju ličnosti kao kulturološkog bića. Kazalište uči i zabavlja u isto vrijeme, formira ukus i stvara iskustvo te potiče potrebu da se nakon svake odgledane predstave ponovno vratimo u kazalište. Predstave za djecu uče dijalogu s publikom, razvijaju toleranciju na različitost, pobuđuju one pozitivne strasti kao što su ljubav, empatija, prijateljstvo…
Vodeći se tim kriterijima, izabrala sam devet predstava, 3 strane i 6 domaćih. Treba napomenuti da je organizator ove godine smanjio mogući broj odabranih festivalskih predstava, a ponuda je bila izrazito obimna i zanimljiva.
Ako spomenem brojeve, bit će jasno da u ponudi između 62 strane i 25 domaćih predstava, izbor nije bio nimalo lagan, iako se nadam da će publika velika i mala biti zadovoljna jer odabrane predstave su inovativne, vizualno atraktivne s pričama i temama koje nas se tiču.
Strane predstave dolaze iz egzotične Ugande, osebujne Gruzije i bliske nam Austrije. One su pretežno tip neverbalnog i plesnog kazališta što mislim da je za malu djecu vrlo važno jer se u protivnom najčešće roditelji muče čitanjem titlova i dodatnim objašnjavanjem priče djeci upravo radi odvijanja predstave na stranom jeziku.
Plastika iz Ugande, „Blac Anthem kazališne skupine“, kroz pjesmu, ples i pokret problematizira ekološku temu rasprostranjenosti plastike u moru i na tlu.
Iz Tbilisija nam dolazi predstava pod naslovom Buha i mrav „Nodar Dumbadze kazališta za mlade“ koja na temeljima narodne predaje problematizira temu prijateljstva među živim bićima, a iz Beča dolazi predstava „Dschungel kazališta za mladu publiku“ Skakanje koja kroz plesno kazalište za djecu šalje poruku „ Moje srce skače od veselja“.
U našem kazalištu za djecu najčešće se rade dramatizacije, zatim slijede autorski projekt koji primarno ne polaze od literarnog predloška te izvorni tekstovi za djecu kojih ima najmanje. Ovdje samo konstatiram činjenicu o stanju tekstova za djecu, a zašto je to tako, tema je za neku drugu priliku.
U ovogodišnjem odabiru najviše je autorskih projekata (tri), od toga dvije su predstave iz radionice poznatog dramaturško – redateljskog dvojca, Jelene Kovačić i Anice Tomić, jedna tandema Ivane Đule i Milice Sinkauz.
Krenimo s autorskim projektima Jelene i Anice: jedan dolazi iz Čakovca u produkciji Kazališne družine Pinklec, a naslov mu je Preko sedam mora, preko sedam gora, a drugi iz splitskoga Gradskog kazališta lutaka pod imenom Moj razred 2.b.
Predstava Preko sedam mora, preko sedam gora tematizira život djece izbjeglica čija su djetinjstva prekinuta ratom i migrantskom krizom, a posebna vrijednost je autentičnost priča iz fokusa dječje pameti i emocija. Moj razred 2.b. također problematizira djetinjstvo i odrastanje jedne generacije u određenom vremenu, ali to djetinjstvo je idilično, normalno i zabavno, a sasvim posebno mjesto ima u njemu učiteljica. Dvije predstave – dvije strane djetinjstva: jedna je tužna, a druga vesela, obje ovisne i kreirane od odraslih.
Gradsko kazalište lutaka Rijeka dolazi s Avanturama maloga Juju, poznatom pjesmom za djecu koju autorski tim teatralizira u uspješnu kazališnu predstavu.
Jedini izvorni tekst za djecu na ovom festivalu je tekst Ivane Francišković Čudak Šumek u koprodukciji Kotar teatra iz Delnica i Male scene iz Zagreba, a predstava se temelji na legendi o Šumeku s naglaskom na ekološku problematiku. S dramatizacijom priče o divu Gulliveru u zemlji Liliputanaca, predstavlja se domaćin Festivala, Gradsko kazalište Žar ptica u predstavi Gulliver, a tematski akcent je na fenomenu prihvaćanja drugačijih od nas.
U produkciji Kazališta lutaka Zadar gledamo predstavu Nikome pravo, dramatizaciju po motivima narodne pripovijetke koja problematizira stalno stvaranje kompromisa prema okolini i društvu, zatomljujući vlastitu osobnost i identitet.
Raznovrsnost tema, različiti stilovi i poetike uprizorenja, vizualna i zvučna atraktivnost predstava, nadam se da razgaliti malu publiku, zadovoljiti velike, a da ćemo nakon festivala dobiti nove zaljubljenike u kazališnu umjetnost za djecu. Neka vam „srce skače od veselja“ gledajući predstave 19. Naj,naj,naj festivala u Žar ptici! – Željka Turčinović.

Foto: Press – Naj, naj, naj festival