fbpx

Torta Tiara

Torta TiaraSastojci:
Biskvit
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
1/2 praška za pecivo
1 dl mlijeka
1 dl ulja

Priprema:
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka, u žumanjke dodati šećer, mlijeko, ulje i tući mikserom dok se ne dobije lijepa jednolična masa i šećer se ne rastopi. U smjesu dodati brašno pomješano sa praškom za pecivo. Sve dobro pomiješati i dodati istučen snijeg od bjelanjaka. Istresti ga u kalup i peći u pećnici na 175 stupnjeva cca 45 minuta.
Krema:
3 dl mlijeka
2 žlice gustina ili brašna (glatkog)
6 žlica šećera
3 jaja
10 dkg čokolade za kuhanje
25 dkg maslaca
Priprema:
U posudi za kuhanje pjenjačom pomiješati hladno mlijeko sa šećerom i gustinom ili brašnom. Dobro izmiješati da nestanu sve grudice. Dodati jaja, promiješati, pa dodati natrganu čokoladu za kuhanje. Staviti na vatru i miješati pjenjačom dok se svi sastojci ne otope i povežu. Kad se počnu pojavljivati mjehurići, kuhati miješajući dok se ne zgusne, nekih 3-4 minute. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi do mlakog. Umutiti maslac pjenasto (mikserom) i umiješati ga opet mikserom u mlaku kremu. Kremu premazati preko torte ili kolača i ohladiti u hladnjaku.

Glazura:
1 vrečica želatine u prahu
5 žlica vode
8 žlica fruktoze
1 žlica glicerina
2 žlice bijele biljne masti (zvijezda)
1 kg šečera u prahu
par kapi arome vanilije
boje po želji
Priprema:
Želatinu pomiješati sa četiri žlice vode i ostaviti da nabubri. Na laganoj vatri otopiti osam žlica fruktoze sa jednom žlicom vode, da se dobije šečerni sirup. Otopiti na laganoj vatri želatinu i pomiješati sa šečernim sirupom. Dodati glicerin i biljnu mast i mješati dok se sastojci ne sjedine. Dodati par kapi arome vanilije i ostaviti da se malo ohladi. U veću zdjelu staviti šečer u prahu i napraviti udubinu u sredini u koju treba sipati pripremljenu tekuču smjesu. Mješati sa drvenom kuhačom i dodavati šečer u prahu. Kad se smjesa više ne može ručno miješati prebaciti na radni stol i mijesiti kao tijesto i dodavati šečer u prahu. Kad se smjesa više ne lijepi za prste, fondant je gotov. Zamotati u plastičnu foliju, spremiti u plastičnu kutiju i dobro zatvoriti. Ostaviti da prenoći i onda se može koristiti za prekrivanje cijele torte, ili izradu figurica i ukrasnih detalja za tortu. Boja se sa bojama u gelu, bojama u prahu kojima je dodana koja kap vode i mijesi se dok se ne postigne željena boja i nijansa.
Napomena:
Ovo je klasičan recept za kremu i tortu, možete se igrati i filovati, rezati po želji. Isto tako sa glazurom, ubacivati boje, raditi figurice kakve želite, dodavati voće ili što god želite u tortu.

Dobar tek!
Priprema i Foto: Monika Deković Pajestka