fbpx

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2016.

Hrvatska…

Povodom obljetnice – Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2016. Hrvatska radiotelevizija pripremila je poseban program posvećen Gradu Heroju, njegovoj žrtvi i Vukovarcima

Dan sjećanjaDanas od 9.45 do 13.00 sati na Prvome programu Hrvatske televizije gledatelji će moći pratiti uživo prijenos Kolone sjećanja iz Vukovara. HRT-ovi reporteri javljat će se sa sedam mjesta pored kojih će prolaziti kilometarska Kolona sjećanja – od vukovarske bolnice do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata. Ispred vukovarske bolnice javljat će se Marija Matoš, s mosta na rijeci Vuki Kristina Pešić Biondić, a pod vukovarskim arkadama bit će Dajana Šošić. Nadalje, s vukovarskoga Vodotornja javljat će se Petar Vlahov, s Mitnice Zoltan Kabok, ispred Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata Eugen Husak, a na samome groblju bit će Igor Rotim.
Sugovornici će im biti svi koji su preživjeli patnju, izgubili svoje najmilije i na bilo koji način bili sudionicima ratnih događanja. Gledatelji Hrvatske televizije vidjet će i reportažu o vukovarskim ratnicima i junacima Hrvoja Zovka. HRT-ova novinarka Zrinka Perić donijet će potresnu ispovijest gospođe Eve Penavić iz Berka koja je proživjela najveće strahote rata. Izgubila je 17 članova obitelji, ali nije izgubila vedar duh i optimizam te danas uz pisanje pjesama i svoje unuke provodi umirovljeničke dane. Zrinka Perić ispričat će priču i o simbolu grada – vukovarskome Vodotornju. U reportaži Nataše Ban Leskovar doznat ćemo o bebama koje su rođene u vukovarskoj ratnoj bolnici, a danas dvadesetpetogodišnjakinjama Bojani Guberac i Tanji Šimić, te časnoj sestri Damiri Biškup, koja ih je iznijela iz bolnice.
Urednici su prijenosa Ana Jelinić i Branko Nađvinski, koji je ujedno i komentator prijenosa.
Usporedno će s prijenosom Kolone sjećanja Hrvatska radiotelevizija prikazati i arhivske kadrove iz ratne 1991. godine kako bi podsjetila na slike stradanja, na ljudske sudbine, na ruševine grada i ljude koji su postali vukovarskim simbolima. Ti će kadrovi možda nekim novim mladim generacijama biti prvi susret s užasom koji se dogodio u Vukovaru, ali i u Škabrnji.
Mnogo tužnih priča, ali i poneke neispričane, gledatelji će imati prigodu vidjeti tijekom prijenosa iz Vukovara. Zahvaljujući novinarki istraživačici Zineti Alibegić Hrvatska radiotelevizija stupila je u kontakt s ljudima koji su bili spremni iznova ili prvi put ispričati svoju priču.
Liječnici Sadika Biluš i Jozo Tomić bili su u vukovarskoj bolnici do pada grada, a gospođa Biluš prošla je i logor u Srijemskoj Mitrovici. Rozalija Jakumetović farmaceutska je tehničarka koja je uz još jednu kolegicu ostala u Vukovaru za vrijeme rata i radila u ratnoj bolnici do posljednjega dana. Fra Ante Perković, župnik iz Borova naselja, također je bio zarobljen u Srijemskoj Mitrovici u kojoj je zbog neosnovanih optužaba bio zlostavljan. Francuz Jean-Michel Nicolier dao je svoj život za slobodu hrvatskoga naroda, a njegov brat Paul ove će godine biti u Koloni sjećanja. Svoje priče ispričat će i branitelji Damir Markuš Kutina, Damir Plavšić, Josip Adžić i brojni drugi.
Ove godine prema želji Bojana Glavaševića, sina ubijenoga novinara i publicista Siniše Glavaševića, poznati esej Priča o gradu čitat će glumac Janko Popović Volarić.
Usporedno s vukovarskom kolonom u emisiji će se pratiti i kolona u Škabrnji jer je Škabrnja napadnuta istoga dana kad su u Vukovar ušle snage srpskih rezervista i pripadnici Jugoslavenske narodne armije. Rano ujutro krenuli su topnički napadi, a prema Škabrnji su krenuli srpski tenkovi i trideset oklopnih vozila iz smjera Biljana i Zemunika Gornjega. Kao podsjetnik na te dane novinar Edi Škovrlj pratit će kolonu i reportažom o Škabrnji prisjetiti se ratnoga stradanja 1991. godine.
Osim na Prvome programu Hrvatske televizije i na multimedijskoj usluzi HRTi, prijenosi iz Vukovara i Škabrnje moći će se pratiti i na Četvrtome programu Hrvatske televizije uz prijevod na hrvatski znakovni jezik.
Program u realizaciji Informativnoga medijskog servisa (IMS) Hrvatske radiotelevizije završava u 13.00 kad prijenos svete mise preuzima redakcija Religijskoga programa Hrvatske radiotelevizije. Na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru misu će predvoditi zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.
Prijenos Dana sjećanja na žrtvu Vukovara Hrvatska radiotelevizija realizirat će s trideset kamera, četirima reportažnim kolima, a jedna će pokretna kamera pratiti i sam vrh Kolone sjećanja od vukovarske bolnice do groblja. Za potrebe prijenosa bit će angažirano 180 zaposlenika, a projekt će biti ostvaren uz ljudsku i tehničku podršku HRT-ova centra u Osijeku i dopisništva u Vukovaru.
Urednici su prijenosa Ana Jelinić i Branko Nađvinski, redatelj Goran Knežević, producent Nenad Lovrenčić, a novinarka istraživačica Zineta Alibegić. Tehničko vodstvo prijenosa ostvaruju dipl. ing. Nikola Bonačić-Krešić i dipl. ing. Davor Defar.

Foto: Press arhiva