fbpx

HKS: Fans Against Violence_CRO

Istanbul…

Fans Against ViolenceU Istanbulu je od 21. do 24. studenog 2016. godine održana posljednja radionica ‘Fans Against Violence‘, odnosno projekta na kojem je Hrvatska bila jedna od pet zemalja sudionica. Ostale zemlje koje su sudjelovale na ovom projektu su Španjolska, Bugarska, Litva i Turska, koja je ujedno i pokretač cijele priče o navijačima, odnosno kako ih nazivaju – fanovima. Glavni ciljevi projekta bili su smanjenje navijačkog nasilja u košarci i sportu općenito podizanjem razine razumijevanja, tolerancije i suosjećanja, odnosno empatije.
Fans Against Violence‘ je međunarodni projekt Erasmus+ programa pod pokroviteljstvom Europske komisije. To je ujedno jedini projekt u Turskoj kojeg je financirala Europska komisija (Erasmus+). Ideja za ovaj program došla je od strane Turskog košarkaškog saveza koji su ujedno i nositelji projekta. Za takav projekt pod pokroviteljstvom EK bilo je nužno pridobiti još četiri zemlje partnera. To se i dogodilo – Hrvatska, Bugarska, Litva i Španjolska, uz naravno Tursku, postale su sudionice projekta ‘Fans Against Violence’ i priča je krenula prije dvije godine.
Svaka je zemlja morala održati tri sastanka tijekom godine, osim toga, održani su i međunarodni sastanci – ‘Fan Mobilities’. Priča je krenula u Madridu, zatim Kaunasu, Zagrebu, Sofiji sve do konačnog cilja – Istanbula.
Cilj ovog projekta je smanjenje navijačkog nasilja u košarci, ali i u sportu općenito, podizanje razine razumijevanja, tolerancije, empatije između različitih navijačkih skupina i fanova.
Aktivnosti projekta bile su različite. Prvi dio bio je istraživački, dok se drugi bavio samim aktivnostima navijača. Istraživanje je uključivalo provođenje anketnih upitnika u svakoj zemlji. U Hrvatskoj je provedeno u sljedećim klubovima: Alkar, GKK Šibenik, Zadar, Kvarner 2010, Cibona, Cedevita. Anketa je obuhvaćala oko dvadesetak pitanja s više mogućih odgovora. Ta anketa stvarala je određeni profil fana, odnosno njegovih socioloških pogleda…
To je sve bilo potrebno napraviti u svakoj zemlji, a u Hrvatskoj se provelo oko 500-tinjak anketa kroz navedenih sedam klubova.
Drugi cilj istraživanja bio je ‘Fact Find‘ konferencija na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu gdje su različiti sudionici u košarci, odnosno predstavnici klubova, predstavnici saveza, mediji, predstavnici fakulteta raspravljali su o navijačkom nasilju, što ga potiče, kakvu prevenciju napraviti, ima li ga uopće u Hrvatskoj u takvom obliku. Nakon toga, napravljena je kratka povijest navijačkog nasilja u Hrvatskoj i pregled dosadašnjih istraživanja na tu temu.
Projekt je trajao dvije godine i pokazao se kao odlična pozornica za fanove koji mogu iznijeti svoje razmišljanje, stavove o tome što ih muči, kako bi popravili sve što. U Istanbulu je tako zaokružena priča za 2016. godinu jer nakon ždrijeba za EuroBasket 2017 i završne konferencije ‘Fans Against Violence’ ne možemo ništa drugo reći nego – vidimo se sljedeće godine u Istanbulu.

Foto: Press