fbpx

Goran Ivanišević: Čast mi je što sam bio među prvima

Zagreb…

Svečano obilježena 25. obljetnica nastupa na Olimpijskim igrama u Barceloni

Antun Vrdoljak– To vrijeme se ne zaboravlja, kazao je prvi predsjednik HOO-a i dodao kako se za nastup u Barceloni treba zahvaliti tadašnjem predsjedniku MOO-a Samaranchu, dokazanom sportskom prijatelju hrvatskog sporta i prvom počasnom članu HOO-a dr. Franji Tuđmanu koji je neizmjerno volio i cijenio hrvatski sport i sportaše – rekao je danas na proslavi obljetnice prvi predsjednik, a danas počasni član HOO-a i MOO-a čiji je član bio od 1995. – do 2012. godine Antun Vrdoljak.
Povodom 25. obljetnice prvog nastupa hrvatskih sportaša na ljetnim Olimpijskim igrama pod vlastitim, hrvatskim stijegom u Barceloni 1992. godine, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) upriličio je prigodnu proslavu s članovima prve Hrvatske olimpijske delegacije Igara koju je predvodio tadašnji direktor HOO-a Marijan Malović.
Pozivu domaćina, predsjednika HOO-a Zlatka Mateše odazvala se većina od 41 sportaša među kojima je najuspješniji hrvatski tenisač svih vremena i jedan od najboljih hrvatskih sportaša uopće Goran Ivanišević koji je bio i prvi hrvatski stjegonoša na Igrama u Barceloni.
Goran Ivanišević– Čast mi je što sam bio među prvima koji su utrli put dokazano sjajnim generacijama hrvatskih sportaša – rekao je Goran Ivanišević čija je bronca iz Barcelone prvo pojedinačno olimpijsko odličje za neovisnu i samostalnu Hrvatsku.
Svečanoj proslavi pridružili su se članovi stručnih stožera a među njima i olimpijac, tada trener Petar Skansi koji je uz Aleksandra Petrovića, Ratu Tvrdića i Borisa Lalića činio košarkaški stožer u Barceloni.
Petar Skansi– Jedina ekipa s kojom kao trener nisam imao problema s motivacijom bila je upravo ova pobjednička košarkaška momčad iz Barcelone. Počašćen sam što mogu svjedočiti o tom vremenu – kazao je Skansi, nositelj srebrnog odličja iz Mexico Citya 1968.
A minutom šutnje odana je počast Draženu Petroviću po kojem se danas zove najveća nagrada HOO-a mladim darovitim sportašima, nositelju triju olimpijskih odličja, četiri puta proglašenim najboljim europskim košarkašem, igraču najjače lige na svijetu NBA, jednom od najvećih uzora hrvatskih košarkaša kojem je 1995. godine u Lausannei u parku Olimpijskog muzeja otkriven spomenik a 2007. uvršten u FIBA-inu Kuću slavnih u Alcobendasu (Madrid). Hrvatska mu je 2006. godine na Trgu koji nosi njegovo ime otvorila Muzejsko-memorijalni centar, jedan od najposjećenijih muzeja u Zagrebu. Svečani skup prisjetio se, također prerano preminulog Matije Ljubeka, jednog od najuspješnijih hrvatskih olimpijaca, nositelja četiriju olimpijskih odličja, svjetskog i europskog prvaka s više od 300 odličja koji je na Igrama u Barceloni bio vođa kajakaške ekipe, te Andrije Mijačike, drugog tajnika HOO-a i tajnika Hrvatskog taekwondo saveza Dražena Mađarevića koji su na Igrama bili treneri u stožeru taekwondo reprezentacije Barcelona 1992.

HOO

Svečana proslava 25. obljetnice održana je u nazočnosti brojnih bivših vrhunskih sportaša, sportskih djelatnika i dužnosnika među kojima su bili članovi Vijeća i glavni tajnik HOO-a Josip Čop s pomoćnicima, državna tajnica za šport i nositeljica šest olimpijskih odličja Janica Kostelić te drugi članovi hrvatske olimpijske obitelji.

Foto: Press