fbpx

HND izašao iz Radne skupine za izradu Zakona o elektroničkim medijima

Zagreb…

Priopćenje HND prenosimo u cijelosti;

Centar za zaštitu slobode izražavanjaIzvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND) donio je odluku o istupanju HND-a iz Radne skupine Ministarstva kulture za izradu novog Zakona o elektroničkim medijima (ZEM). Razlog za takvu odluku leži u činjenici da Ministarstvo kulture u Nacrt prijedloga Zakona o elektroničkim medijima nije uvrstilo nijedan HND-ov prijedlog iz dokumenta koji smo Ministarstvu dostavili potkraj kolovoza ove godine, a nakon što nam je 26. srpnja 2019. na uvid dan radni materijal budućeg zakona.
Napominjemo kako se HND u Radnu skupinu uključio odgovorno, u dobroj vjeri i s najboljim namjerama, očekujući da nam je svima cilj isti – unaprjeđenje medija u Hrvatskoj i ostvarivanje njihove demokratske funkcije u društvu. Ukratko, bolji mediji i bolje društvo.
Iako smatramo kako je za hrvatsko medijsko polje loše što se iz cijelog seta medijskih zakona – nakon gotovo 15 godina – Ministarstvo kulture odlučilo samo na izradu novog ZEM-a, a da prethodno nije definirana ni medijska politika, niti je donesen novi Zakon o medijima, kao profesionalna udruga koja okuplja više od 2000 novinara, snimatelja i fotoreportera, nismo smjeli propustiti priliku sudjelovati u kreiranju buduće medijske slike Hrvatske.
Ušli smo u Radnu skupinu polazeći od HND-ove zadaće zaštite novinarstva kao javnog dobra, zaštite javnog interesa i promicanja prava javnosti na pošteno, točno i cjelovito informiranje. Iako su predstavnici HND-a bili usto i na nekoliko sastanaka s ministricom kulture i njezinim suradnicima, žao nam je što nismo bili uključeni u cijeli proces sadržajnog definiranja cjelovitog zakonskog rješenja te što ostaje dojam da su se odluke donosile izvan Radne skupine.
HND-ovi prijedlozi upućeni Ministarstvu kulture ukratko se mogu sažeti u nekoliko točaka; tražili smo da se novim ZEM-om osigura neovisnost Vijeća za elektroničke medije i transparentnost izbora njegovih članova, da se financijski poveća Fond za poticanje pluralizma i raznolikosti elektroničkih medija, da se jasno definira svrha Fonda kao ostvarivanje javnog interesa u medijima te, u skladu s tim, njegova sredstva usmjere isključivo na potpore kvalitetnim medijskim sadržajima i profesionalnom novinarstvu, da se u budući zakon unese obaveza donošenja redakcijskih statuta u elektroničkim medijima, da se spriječi zloupotreba javnog novca za oglašavanje te da se utvrdi udio radijskih i televizijskih frekvencija za neprofitne nakladnike.
Također, smatrajući da je Nacrt novog ZEM-a u cijelosti suviše usmjeren podršci daljnjoj komercijalizaciji medija, tražili smo da se vrati prioritet domaćoj medijskoj proizvodnji, ponajprije na Hrvatskoj radioteleviziji, gdje pojedine neovisne produkcije ponekad služe samo kao kulisa za “outsourcing” sredstava s javnog medijskog servisa.

Foto: Press