fbpx

Kampanja protiv nasilja nad ženama: To je i tvoja stvar!

Otvoreni radio – Kampanja protiv nasilja nad ženama

– Od ponedjeljka 17. studenog pa sve do 25. studenog, odnosno Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, svakodnevno ćemo tražiti rješenja te informirati javnost o brojnim situacijama za koje nisu ni svjesni da se događaju, ako ne u njihovoj obitelji onda svakako u njihovoj blizini.

protiv nasilja nad ženama

Naša akcija je reakcija na poražavajuće statističke podatke, ali i stvarne situacije s kojima se žrtve nasilja susreću – ističu na Otvorenom radiju.
protiv nasilja nad ženama

 

Ususret Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama Otvoreni radio pokrenuo je kampanju pod nazivom ‘To je i tvoja stvar’ – kao direktan odgovor na najčešće izgovorenu frazu kada se dogodi nasilje nad ženama – ‘Neću se miješati to nije moja stvar’. Upravo u tome je prvi problem ‘To je i tvoja stvar’, to je stvar društva u cjelini kojeg je svatko od nas dio.
Statistika:
– U zadnjih 10 godina u Hrvatskoj je od strane nasilnog partnera ubijeno 300 žena.
– Iako je godišnje prijavljeno oko stotinjak silovanja, realna brojka silovanih žena na godinu u Hrvatskoj iznosi oko 2000.
– Žrtva u procesu suđenja za silovanje više vremena provede na sudu nego počinitelj u zatvoru. Na sudu su registrirani slučajevi koji su trajali i do 9 godina.
– U Hrvatskoj je praksa da se za nasilje i silovanje daje minimalna kazna, za silovanje – godina dana, a od 1.1.2013. za nasilje u obitelji 3 godine zatvora.
– Žene u prosjeku ostanu i do 10 godina sa nasilnikom prije nego se ohrabre ostaviti ga.
– U 30 posto slučajeva pretučena žena je privedena u policijsku postaju zajedno s nasilnikom, takva je praksa.
– Od 1.1.2013. nasilničko ponašanje u obitelji, zlostavljanje ili drsko ponašanje koje drugog člana ili članice obitelji dovode u ponižavajući položaj prebačeno je u domenu Prekršajnog zakona – načelno – nasilje u obitelji izjednačava s nepropisnim parkiranjem.
Šokantno?! Slažemo se. Zato ćemo ovom kampanjom, uz pomoć brojnih sugovornica/ka te institucija, pokušati otkriti koji su glavni problemi, kako ih riješiti i zašto je njihovo rješavanje toliko sporo. Među ostalima tu su: civilne udruge koje se bave promicanjem ženskih prava poput Ženske sobe, Autonomne ženske kuće, Mup-a, sudova, BaBe, saborske zastupnice (Mirela Holy, Jadranka Kosor i Gordana Sobol), Ured za ravnopravnost spolova, psiholozi, odvjetnici…. i mnogi drugi.
Svi su dobrodošli pridružiti se akciji, pomoći u podizanju svijesti o ovom problemu te pomoći u skidanju stigme da je nasilje sramota žrtve, a ne nasilnika. Pozivamo vas i da putem twittera i facebooka šaljete svoje slike podrške s natpisom #tojeitvojastvar.
Ovakva kampanja nema ‘lice’ jer zbog srama žene nevoljko sa svojim pričama, osobno, izlaze u javnost zato su djelatnice Otvorenog radija, uz pomoć vizažistice Nike Dorie Grbac i fotografa Ivena Mastina pokušale dočarati kako izgleda ‘prva’ posljedica nasilja. Nažalost 11.000 žena godišnje takvu ‘šminku’ ne može skinuti.

Foto: Press