fbpx

Lupino: Lupinizam i socijalna osviještenost

Izložba u Zagrebu…

PROTIV SOCIJALNE ISKLUČIVOSTI: “Lupinizam provocira fotografijama ispraznosti navodnog glamura. Fotografijama transvestita, kurvi… Provocira nadom, bolom, tugom, strahom, očajem i pomirenošću u očima smrtno bolesne djece”. “Lupinova je namjera pokazati da djeca s teškoćama  u razvoju, osobe s invaliditetom ili bilo koja druga socijalno osjetljiva skupina imaju pravo na jednakost, zajedništvo i slobodu”

Lupino

Stephan Lupino vratio se s godišnjeg odmora koji je proveo na Tajlandu. Umjetnik trenutno priprema izložbu u Ljubljani, a u rujnu radi  veliku retrospektivu u Klovićevim dvorima. Lupino će ovog ljeta, kaže, održati i humanitarnu izložbu ‘Liga protiv raka’. Zatim, dodaje, slijede izložbe u Njemačkoj i Americi. Lupino je obožavatelje umjetnosti pozvao da krajem veljače dođu u Tiflološki muzej u Zagrebu gdje će postaviti izložbu pod nazivom ‘Lupinizam i socijalna osviještenost’.
Lupino– Od 29. siječnja do 8. travnja prvi put ću imati izložbu za slijepe i hendikepirane osobe ‘Lupinizam ili socijalna  osviještenost’. Izložba će biti popraćena opisima na Brailleovom pismu te je humanitarnog karaktera i ovim putem pozivam sve da posjete izložbu. Na izložbi će biti izloženi socijalno najkontroverzniji radovi mog opusa Lupinizam – objasnio je Lupino za portal Scena.hr. Otvorenje izložbe ‘Lupinizam ili socijalna  osviještenost’ je u petak 29. siječnja 2016. godine s početkom u 21,00 sat, a u sklopu otvorenja izložbe Zdenka Kovačiček će održati koncert. Lupinova je namjera pokazati da djeca s teškoćama  u razvoju, osobe s invaliditetom ili bilo koja druga socijalno osjetljiva skupina imaju pravo na jednakost, zajedništvo i slobodu.

O izložbi  i Lupinizmu
Lupino– Stephan Lupino autor je koji zlo, nepravdu i bolest doživljava iznimno intenzivno, pa se kroz njegove radove stoga učestalo provlače teme poput kataklizme i apokalipse, uz koje Lupino poziva na pomirbu i dijalog. Tu naziremo poveznicu između Lupina i Tiflološkog muzeja, koji je izabrao kako bi po prvi put u muzejskom okružju, u glavnom  gradu Hrvatske izložio svoje slike i skulpture. Ovaj je muzej mjesto na kojemu može pokazati i iskazati svoju iznimno izraženu socijalnu  osviještenost i osjetljivost, odakle želi pozvati na zajedničko promišljanje o aktualnoj socijalnoj stvarnosti, svijetu koji se prema Lupinu ‘izgubio u pohlepi, destrukciji i bezosjećajnosti“, i problemima koji proizlaze iz nje. Lupino se svojim umjetničkim izričajem opire ‘uništavanju sveg pozitivnog i originalnog u kulturi’ kod nas. Svojom se nevjerojatnom energijom i umjetničkim potencijalom koristi kako bi stvarajući skrenuo pozornost na pravičnost i jednakost kroz novi umjetnički izričaj koji naziva  – Lupinizam. Ciklus izložbi Lupinovih fotografija bolesne djece započeo je 2003. godine u Muzeju za umjetnost i obrt izložbom ‘Moji anđeli’, na kojoj je još Vladimir Maleković, autor uvodnog teksta kataloga  izložbe, u njegovim fotografijama prepoznao ostvarenje ‘iskrenog suosjećanja i ganuća’, a nastavio 2007. izložbom ‘Čarobna djeca’, snimajući djecu s Downovim sindromom. Izbor fotografija s ovih dviju izložaba uz poneku novu pokazujemo javnosti na izložbi ‘Lupinizam ili socijalna  osviještenost’ kao samo jedan dio Lupinovih radova socijalne problematike. Lupinova je namjera pokazati da bolesna  djeca, djeca s teškoćama  u razvoju, osobe s invaliditetom ili bilo koja druga socijalno osjetljiva skupina imaju pravo na jednakost, zajedništvo i slobodu. Svako je dijete prije svega dijete pa tek onda dijete s problemom, a Lupino pamti sudbine i imena – Dražen, Petra, Sara, Lovre, Mladen… Nakana je izložbe humana, a kako to obično i biva u okviru Taktilne galerije Tiflološkog muzeja, muzej i autor dopuštaju dodirivanje skulptura i slika koje su po svojoj teksturi taktilne. Kako bi se slike velikih dimenzija mogle doživjeti u cjelini, bit će izložene i njihove umanjene kopije u reljefu, a verbalni opisi svih izloženih  predmeta putem zvučnih će vodiča omogućiti osobama oštećena vida potpuniji doživljaj LupinoLupinove umjetnosti. Motivi Lupinovih radova često su šokantni, a ovdje će poslužiti kako bismo utjecali na razbijanje tabua i predrasuda, u skladu s poslanjem  Muzeja. Kroz odabrane se radove provlače različite teme: ljudsko tijelo, identitet, ljubav, istospolna  ljubav, bolest, invaliditet, jednakost, sloboda… Iznimno nam  je zadovoljstvo i osjećamo se odabranima ugostiti ovog osebujnog, karizmatičnog i svestranog umjetnika dobra srca – iz predgovora izložbe Željka Bosnar Salihagić.

Lupinizam provocira
– Lupinizam provocira. Lupinizam provocira fotografijama ispraznosti navodnog glamura. Fotografijama noćnog polusvijeta. Fotografijama transvestita, kurvi, hermafrodita. Fotografijama božanstvenih super modela praznih pogleda. Provocira nadom, bolom, tugom, strahom, očajem i pomirenošću u očima smrtno bolesne djece. Provocira ženama  koje su muškarci i muškarcima koji su žene. Provocira skulpturama koje su fotografije, slikama koje su reljefi, namještajem koji je skulptura. Provocira tako da ističe ono što svi znamo, i što nas intimno  čak i muči, ali guramo od sebe jer je tako lakše. Lupinizam ima ‘Cojones’ javno reći što svi mislimo – o radovima Lupina napisao je kritičar Igor Maroević.

Foto: Lupino
Fotogalerija: [nggallery id=622]