fbpx

Novinarka Maja Peterlić imenovana veleposlanicom francuskoga jezika

Hrvatska…

Maja Peterlić– Iznimna mi je čast što sam dio toga projekta. Smatram da je znanje francuskoga jezika i poznavanje kulture vrlo važno za mlade Hrvate. Ne samo što im to znanje može otvoriti vrata budućim karijerama, nego ih poznavanje jedne takve kulture može oplemeniti. Frankofonska je kultura meni neizostavno pomogla u radu u medijima, a uvjerena sam da bi pomogla svima, čak i neovisno o zanimanju koje izaberu – rekla je Maja Peterlić, inače stipendistica francuske vlade.
U Mjesecu frankofonije Maja Peterlić posjetila je zagrebačke škole u kojima je, s još troje kolega s kojima surađuje na istome projektu, s učenicima podijelila svoja iskustva u vezi s francuskim jezikom. U okviru toga projekta Francusko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj imenovalo je Maju Peterlić veleposlanicom francuskoga jezika, a u rezidenciji u Zagrebu Maju je primio i francuski veleposlanik Phillipe Meunier.
Maja PeterlićFrancuski jezik Maja Peterlić počela je učiti tek s dvadeset godina, a danas joj je neizostavna vještina u njezinu profesionalnome usmjerenju i razvoju.
Kao urednica na Hrvatskoj radioteleviziji Maja Peterlić uređivala je europski, neamerički i umjetnički film u Odjelu za odabir programskih sadržaja na Hrvatskoj televiziji (HRT – HTV). Redovito je uređivala cikluse frankofonskih filmova u povodu Mjeseca frankofonije te se brinula o frankofonskim sadržajima u drugim filmskim terminima.
Danas radi u Produkcijskome odjelu za kulturu, umjetnost i religiju Hrvatske radiotelevizije. Urednica je i voditeljica emisija Trećega programa Hrvatskoga radija Filmomanija, Na kraju tjedna, Filmoskop, Subotnja matineja i Svitanje na Trećem, a uređivala je i vrlo popularnu misiju Jutro na Trećem. Sudjelovala je u stvaranju časopisa Zbornik Trećega programa Hrvatskog radija te je jedna od suradnica na Leksikonu radija i televizije. Članica je Hrvatske sekcije frankofonskih novinara te Francuskoga instituta u Zagrebu, a povremeno se bavi i pisanim prevođenjem.

Foto: Press