Mirko i Iva Alilović u novom projektu!
Piše: Snježana Županović On 24 stu., 2015 At 10:19 AM | Categorized As Intervju, LifeStyle, Moda, Naslovnica, Vijesti | With 0 Comments

Ekskluzivno…

Sve je počelo radi naših sinova i želje da im osvježimo dane veselim i novim pričama, rekla je lijepa Iva za portal Scena.hr

Mirko i Iva AlilovićU izdanju biblioteke Loptica izašlo je već nekoliko zanimljivih slikovnica. Ovih dana  iz tiska su izašle četiri  vježbenice pod nazivom  ‘Mali čarobnjaci’  koje su namijenjene djeci od 3-5 i 5-7 godina. Također, u istoj seriji je izašla i vježbenica ‘Priprema za buduće prvašiće’ i vježbenica ‘Mali čarobnjaci  uče pravilno izgovarati glasove’, namijenjena djeci koja imaju poteškoće u izgovoru  glasova. Supruga sjajnog rukometnog vratara Mirka, Iva Alilović u ekskluzivnom razgovoru za portal Scena.hr otkriva detalje njihovog novog projekta, priča o majčinstvu i planovima.

Scena: Nedavno ste sa suprugom krenuli u novi projekt. Kako je nastala ideja?
Ideja je došla sasvim spontano. Jedne večeri Mirko, naš  stariji sin Ivan i ja loptali smo se u stanu u Veszpremu. To  je slatki gradić u kojem nema baš puno mjesta za izlazak s djecom, pa našim dječacima često čitamo slikovnice. I samoj mi  je puno čitala moja majka, koja već niz godina uspješno vodi  obiteljsku tvrtku ‘Turistička naklada’. Kod Mirka i njegove  mnogobrojne  obitelji također se oduvijek čitalo, pa i naša  djeca vole kad im se čita. Vrteći loptu u ruci, Mirko mi je rekao da bih i sama mogla osnovati biblioteku za djecu, s obzirom na to koliko im često kupujem slikovnice ­ našalio se da bi  nam bilo jeftinije. Svidjela mi se ideja, pa sam mu odgovorila: “Da, a nazvat ćemo je ‘Vjeverica rukometašica’.  U isto vrijeme  Mato, naš mlađi sin, dopuzao je do tate i zatepao ‘loptica’,  čekajući da i njega otac uključi u igru. Mirko i ja pogledali smo Matu i nasmijali se. Biblioteka Loptica zvučalo je  savršeno.

Scena: Koji je cilj vašeg projekta?  
Iva AlilovićNašu smo ideju izložili mojoj majci Mariji, kojoj se jako svidjela Mirkova inicijativa kao i naša želja za  izletom u  izdavačko-­književne vode. Zapravo, otkad sam upisala prvo  studij ekonomije, pa poslijediplomski, ona se tiho nadala da  ću joj se kad-­tad pridružiti u poslu. Rekla sam joj da želim  da i naša djeca i naši budući mali klijenti, zajedno s  njihovim roditeljima, u opusu naše biblioteke Loptica  pronađu  slikovnice, vježbenice, priče i knjige s kojima će se moći  mentalno loptati, nadigravati čak i prije nego krenu u školu.  Željeli smo obuhvatiti ne samo slikovnice koje će djecu  opustiti i zabaviti, već i one koje će ih pripremiti za sve  izazove osnovne škole. Nismo željeli zanemariti niti djecu s  poteškoćama u razvoju govora, slušanja, razumijevanja, čitanja  i pisanja. Budući da je moja majka dugo u ovom poslu, upozorila  nas je da je dječjih izdavača puno, ali kad smo joj Mirko i ja rekli da baš to želimo raditi, zbog svojih dječaka, i zbog  svih drugih klinaca njihove generacije, dala nam je šansu. Tim više jer sam joj rekla da kao autore vidim i neke  stručnjake koji su zanemareni u dječjoj literaturi poput  logopeda, defektologa i liječnika.

Scena: Zbog svoje djece ste krenuli u projekt?  
Naravno. Sve i jest počelo radi naših sinova i želje da im  osvježimo dane veselim i novim pričama koje još nismo čuli niti čitali. Najprije smo izašli sa serijom slikovnica ‘Maleni,  ali korisni’, u kojoj je osam simpatičnih naslova o životinjama i  ljudskim vrlinama: Glistica Mila, Žabica Žana, Šišmiš Šime, Pčelica Lelica, Paučica Paula, Mravica Dora, Ježić Joško i Gusjenica Tonka. Svaka od tih priča nosi pouku o ljudskom  ponašanju, a naš stariji sin Ivan gotovo svaku zna napamet, dok ih mali Mato također voli i sluša i uči uz starijeg brata.  Zatim smo biblioteku proširili s četiri zgodne vježbenice  ‘Mali čarobnjaci’ za djecu od 3-­5 i 5­-7 godina. Uskoro će  izaći i serija od četiri slikovnice ‘Živimo zajedno’, u kojima su na duhovit način obrađena pravila ponašanja, i koje uče ne samo o bontonu, već i toleranciji i ljubavi. Tu su još i dvije  slikovnice ‘Mojh prvih 100 riječi’, a uskoro izlaze još četiri vježbenice, slikovnice o maminom i tatinom malom medi i maloj  maci, za djevojčice i dječake od 3-­7 godina.

Scena: Uz vas u projektu je i stručni tim?
Osim mene i Mirka, kojima uglavnom na um padaju razne ideje, a  dobivamo ih kroz igru i život s našom djecom i nećacima, u  timu je nekolicina stručnjaka i autora. Moja majka Marija Vranješ zadužena je za izdavački dio posla i distribuciju. Za vježbenice ‘Mali čarobnjaci’ za cjelokupni psihomotorni razvoj  djeteta od njegove treće godine života do ranog školskog  razdoblja, zaslužne Mirko i Iva Alilovićsu dvije vrsne profesorice logopedije:  mr.sc. Nataša Šunić i Ivana Šabić. Koautorice su i vježbenice  ‘Pripreme za buduće prvašiće’ koja služi obogaćivanju  rječnika, lakšem izražavanju, kreativnijem razmišljanju i  prosuđivanju te je namijenjena, kako joj i ime kaže, budućim  prvašićima. Novost u vježbenici jest upotreba formalnog pisma po novom pravopisu, usklađenom prema Hrvatskom pravopisu  Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Zadaci su u njoj koncipirani od jednostavnijih prema složenijima, a s ciljem rada na početnim vještinama čitanja i pisanja, s uključenim  vježbama grafomotorike, usvajanja osnovnih matematičkih  pojmova, i razvijanja perceptivnih sposobnosti djeteta. Mr.sc. Nataša Šunić autorica je vježbenice ‘Mali čarobnjaci  uče pravilno izgovarati glasove’. Potrudila se u njoj dati  vježbe korisne za samostalno vježbanje s djetetom i opisati svaki glas detaljno. Zabavne i lijepe slike toplih boja djelo su ilustratora Saše Gubijana. Vježbenica je korisna i djeci s  poteškoćama senzorne integracije, dispraksije, disfazije te  djeci koja imaju poteškoća s imenovanjem, gramatičkim  strukturama i percipiranjem boja. Likovna dimenzija vježbenice  korisna je u svladavanju navedenih poteškoća, a ilustracije  mogu poslužiti kao predložak za različite vježbe.

Scena: Posao i putovanja…
Kako Mirko često putuje ja sam uglavnom sama s djecom, pa imam  puno vremena za razmišljanje o novim planovima u biblioteci Loptica. Često putujemo, pa se i u automobilu slušaju priče…  Igramo razne igre i vježbamo razgovarati. Kad se vrati kući sa  svojih putovanja i utakmica, Mirko redovito donese neku novu  priču, ideju koja me dotakne i nadahne…

Mirko i Iva Alilović

Scena: Koju biste poruku poslali majkama čija djeca imaju problema s  izgovaranjem riječi?   
Poručila bih im da ne zatvaraju oči pred problemom jer je probleme važno zapaziti i krenuti rješavati na vrijeme. Bolje prije škole, kroz igru, priču, pjesmu, nego kad počnu loše ocjene i dijete postane frustrirano u školi. Neka što više  provode vremena sa svojom djecom i neka ih vole. Ljubav nikoga nije razmazila. Ako djeca imaju problem s čitanjem,  razumijevanjem i pisanjem, što prije treba potražiti stručnu  pomoć, a u tome su dobar pomoćni alat i naše vježbenice kojih  će još biti.

Scena: Planirate li još djece?   
Da, nedostaje nam još barem jedna djevojčica.

Scena: Planovi?  
U budućnosti pripremamo još mnoga lijepa iznenađenja, no neka ona još ostanu naša mala, slatka tajna.

Foto: Iva Alilović privatan foto

comment closed