fbpx

Modni osvrt: Inauguracija predsjednice RH

Za portal Scena.hr…

Piše: Branka Vučetić Atletić

Inauguracija predsjedniceAko se svako slovo koje je složeno u riječi i rečenice pažljivo čita i sluša, zatim ocjenjuje i stavlja na vagu, možemo utvrditi da se sigurno radi o političkom dijalogu. Moramo jednako tako znati da se s velikom pažnjom važe i ocjenjuje neverbalna komunikacija kojoj svakako pripada način odijevanja, šminka, frizura i modni detalji. Baš u tom dijelu svi koji su pozvani i oni nepozvani spremni su uputiti kritiku. Upravo je inauguracija predsjednice Hrvatske bila povod za analizu i ocjenu njezinog  odabira odjeće.

Suncem obasjane nacionalne boje
Prekrasan sunčan dan dao je svoj doprinos te je na dan inauguracije Hrvatske predsjednice, gospođe Kolinde Grabar Kitarović, jasno pokazana ljepota nacionalnih obilježja i boja. Treba li baš te boje poticati i slaviti ili ih marginalizirati i stavljati u kontekst nebitnog načina komunikacije?
Ovog puta i modni trend  plave boje kao odabira odjeće  za inauguraciju išao je na ruku predsjednici. Ta boja je aktualna za nastupajuću modnu sezonu. Ujedno to je i omiljena boja koju je na prijelazu sedamdesetih i osamdesetih godina Yves Saint Laurent  lansirao kao svoju nebesko plavu. Odrastao je u Maroku i u ranoj dobi imao je priliku vidjeti sunce u zenitu i intenzivne boje tkanina koje su sjajno pristajale ženskom tijelu. Upravo ‘njegova’ plava nalikuje onoj koja je na našoj zastavi, pa stoga možemo zaključiti kako je i svjetski omiljeni kreator ljubio boju neba i mora.

Inauguracija predsjednicePoznavanje protokola
Težak je zadatak prenijeti definirane nacionalne boje u novi oblik, a to je odjeća. Nije jednostavno odrediti jednaku važnost i simboliku na odjeći kao i onu koja je uočljiva na službenim obilježjima jedne države.Pri tome se ne smije zaboraviti da je inauguracija predsjednice najsvečaniji čin koji prati publika iz neposredne blizine, televizijske kuće te veliki broj fotografa koji bilježe svaki pokret. Kako uskladiti da sve budu bez greške kad je odijevanje u pitanju ? Odgovor je poznat. Problemi se mogu izbjeći ako uključimo jednostavnost!
Svaka nepotrebna nadopuna može dovesti do nepotrebnih komplikacija. Kad je pitanje protokola važno je razmišljati što učiniti s torbom, nakitom, šminkom i svim sitnicama koje mogu u određenom trenutku biti od koristi ili postati smetnja. Upravo poznavanje protokolarnih pravila, uz uvažavanje nepredviđenih životnih situacija, mora biti zadaća profesionalaca koji se takvim poslom bave. Oni moraju djelovati u zaštiti svih iznenadnih situacija, pa čak i kad su suze u pitanju. Ovoga puta s velikim zadovoljstvom možemo zaključiti kako je u diplomaciji uobičajeno reći, sve je prošlo u najboljem redu.

Odabir protokolarne odjeće
Predsjednica Republike Hrvatske, gospođa Kolinda Grabar Kitarović, bila je odjevena prema svim protokolarnim pravilima. Već duže vremena osporavana frizura, ovoga je puta češljana ležernije, a što je signal da sve ide u dobrom smjeru. Zlatne naušnice i prsten bili su lijepi modni dodatak, a dobro je što nije imala sat na ruci. Jedina  greška, koja se  potkrala, je način i odabir šminke i boja podloge tena. Vjetar, sunce i emocije predsjednici je izmamilo suzu, koja je nažalost ostavila neprimjeren trag na očima.
Odabir plave boje kaputa i haljine, odlično se uklopio boji kose jer je za ovu prigodu dobila novi, malo tamniji ton, što je za svaku pohvalu. Pravilna dužina odjeće kao i jednostavne cipele s nešto višom potpeticom, skriveno kopčani kaput s dubokim prorezom i mali uzdignuti ovratnik, dobro su pristajali njezinoj konstituciji tijela. Upravo je plava boja ublažila izgled pomalo krutog kroja i poslala poruku optimizma. I kad smo pomislili da će plavi tepih pozornice vidno utjecati na odabir njezine odjeće, to se nije dogodilo. Smeđi tonovi na vratima crkve svetog Marka koji su se našli u pozadini pozornice, kao i detalji: govornica, stol i lepršanje zastava, zasigurno su doprinijeli da nacionalne boje dobiju svoje pravo mjesto. Za svaku je pohvalu i njezina odluka  odjenuti  odjeću kreiranu i izrađenu u  Hrvatskoj. U većini država uobičajeno je  da prva dama ili predsjednica  promovira domaće dizajnere. Ovaj odabir mogao bi otvoriti put  obrtnicima koji su se našli u nezavidnoj  situaciji radi velikog  priliva  uvozne robe. Baš ovim primjerom, koji potpisuje Moda Stolnik, pokazali su da mogu izraditi tehnički vrlo zahtjevne odjevne predmete.

Inauguracija predsjedniceMuško protokolarno odijevanje
Iako su sve oči bile uperene u novo izabranu predsjednicu , nije zgorega osvrnuti se i na muško protokolarno odijevanje.
Nažalost, tu su toliko uočljive greške koje viđamo već  duže vrijeme i kao da su postale pravilo. To je najčešće neprimjerena veličina ili forma ovratnika košulja. Sako preširokih ramena i predugačkih rukava. Nepoštivanje kopčanja dugmadi na sakou i na kraju kravata, koja bi trebala biti ukras na muškarcu,  postaje najveći nedostatak u odijevanju. Nepažnja u načinu vezanja kravate, veličina čvora,  kao i boja kravate, često su viđene greške  kad je pitanje muškog protokolarnog odijevanja. Šteta jer upravo kravata potječe iz Hrvatske i ona bi baš ovdje u domovini trebala postati simbolom dobrog odijevanja.

Odjeća kao dio neverbalne komunikacije
I da zaključimo. U svijetu u kojem živimo neverbalna komunikacija kojoj pripada način odijevanja, važan su dio diplomacije. Kad se žena nađe u diplomatskom krugu moramo znati da joj nije nimalo lagano upravo kod odabira odjeće. Ženska odjeća je složenija od muške, promjene moraju biti češće, usklađenost modnih dodataka besprijekorna.  Ako u nizu političkih pitanja postoje savjetnici, tako bi bilo dobro savjetovati se s profesionalcima po pitanju  protokolarnog odijevanja. Radi grešaka u odijevanju neće padati vlade, neće biti oštrih diplomatskih nota, ali će zato u kuloarima biti mjesta za ne baš ugodne komentare. Kao i u svakom poslu dobro je izbjeći i na vrijeme otkloniti takve smetnje. Pri tome nikako ne bi bilo zgorega promovirati upravo ono što je vrijedno od dobrog dizajna u Hrvatskoj, kvalitetne izrade, sve do nacionalnih simbola koje ne treba ni skrivati ni nametati, već samo pametno dizajnerski koristiti.

Piše: Branka Vučetić Atletić
Foto: Screenshot HTV