fbpx

Priča za laku noć – Svijet snova i maštanja

Hrvatska…

Već šezdeset i tri godine Priča za laku noć Hrvatskoga radija svakodnevno uvodi djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja

Priča za laku noćU okviru obilježavanja 90. obljetnice postojanja Hrvatskoga radija i 60. obljetnice postojanja Hrvatske televizije, Hrvatska radiotelevizija prisjeća se svojih najdugovječnijih emisija koje su postale neizostavnim dijelom djetinjstva i odrastanja generacija njezinih korisnika. Jedna je od takvih emisija i Priča za laku noć. Traje od samih početaka emitiranja Radija Zagreb 1926. godine kad ju je čitao i izvodio jedan glumac te se emitirala uživo, uz klavirsku pratnju, a neprestano se emitira od davne 1953. godine. Jedan je od prvih urednika bio Dragutin Horkić, zatim su ju uređivali Toma Podrug, Vlasta Kulier, Jasenka Pajalić, Melita Runje i drugi. Prije 23 godine emisiju je preuzela urednica Obrazovnoga i dječjega programa Hrvatskoga radija Mejra Vindakijević i tad Priča za laku noć počinje svoju novu priču.
– Prebacila sam taj postojeći format u malu dramsku formu i, uz pomoć redatelja iz Dramskoga programa Hrvatskoga radija, napravila priču od 12 minuta koja traje i danas – kaže Mejra Vindakijević.
Priča za laku noćTijekom godina Priča za laku noć otvorila je vrata mnogim poznatim glumcima, književnicima, i onim afirmiranim, i nekim potpuno novim, mladim autorima. Našlo se tu mjesta i za Ivanu Brlić Mažuranić, Višnju Stahuljak, Vesnu Parun, Luku Paljetka, Zvonimira Baloga, Antu Gardaša, Branka Hribara, Sunčanu Škrinjarić, Dragutina Horkića, Vesnu Krmpotić, Jozu Vrkića, Silviju Šesto, Sanju Pilić, Sanju Lovrenčić, Mladena Kopjara, Anu Đokić Pongrašić, Zorana Pongrašića, Željku Horvat Vukelju i Tihomira Horvata.
Neki autori su, poput Mladena Kopjara, svoj debi imali upravo u Priči za laku noć. Njemu je to bilo prvo književno iskustvo.
– Najvažnija je preporuka dobro napisana priča – tvrdi Mejra Vindakijević.
Priča za laku noć– Nedavno smo objavili priču naše vjerne slušateljice, učiteljice iz jednoga zagrebačkog doma umirovljenika. Ona je profesorica književnosti, redovito nas sluša te je odlučila sama pokušati napisati priču i poslati nam je. Meni se svidjela i objavili smo je u jednoj emisiji – dodaje Mejra Vindakijević.
Osim domaćih tu su i brojni strani autori poput klasika H. C. Andersena, braće Grimm, Lewisa Carolla, Jeana de La Fontainea, Alberta Moravije, Williama Saroyana ili Lewisa Carolla.
– Drago mi je što Priča za laku noć ima svoju priču. Ona je, naime, prisutna od samih početaka Radija Zagreb, dakle ima 90 godina, a neprestano se emitira već 63 godine – naglašava Mejra Vindakijević.
Režija je povjerena brojnim vrsnim redateljima, tijekom godine tu su se našli Dubravka Zrnčić Kulenović, Dejan Šorak, Jasna i Ranka Mesarić, Stephanie Jamnicky i Mislav Brečić, a trenutačno Priče režira Darko Tralić.
S vremenom se Priča za laku noć premjestila i na novi medij – televiziju. U seriji Pssst… priča, koji se emitira u okviru programa za najmlađe Juhuhu, svakoga se dana na Drugome programu Hrvatske televizije prikazuje jedna od snimljenih 98 priča. Koncept televizijske priče temelji se na izboru dobre priče i sugestivnome, dobrome glumcu i pripovjedaču. Najmlađima su tako pričali naši poznati glumci Nataša Janjić, Darija Goran GrgićKnez Rukavina, Hana Hegedušić, Franjo Dijak, Hrvoje Kečkeš, Jelena Miholjević, Pero Juričić i Goran Grgić koji su se s veseljem odazvali pozivu, no da ne bi sve ostalo samo na pripovijedanju, svaka priča ima i svoju animaciju, koju je odradila naša nagrađivana autorica Ivana Guljašević. Svaki nastavak traje između šest i osam minuta, a redateljica je Leda Festini Jensen.
Zahvaljujući Priči za laku noć Hrvatska radiotelevizija djecu od najranijega djetinjstva uvodi u svjetove maštanja kroz lijepu i kvalitetnu književnost.
– Odjek je doista velik, sluša se u vrtićima, u školama, tijekom vožnje automobilom dok roditelji voze djecu na različite aktivnosti, a sluša se čak i u domovima umirovljenika – ističe urednica Mejra Vindakijević.
Priču za laku noć možete slušati svakoga dana na Prvome programu Hrvatskoga radija u 19.48, a dostupna je i s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Dražen Pajtlar (Priča za laku noć) i Lukša Marotti (Pssst…priča)