fbpx

Za Novu godinu: Bečki filharmoničari razveselit će milijune gledatelja

Bečki filharmoničari

– Koliko god će tužno i sablasno biti gledati Bečke filharmoničare kako po prvi put u povijesti sviraju na Novu godinu u praznom Musikvereinu i to glazbu koja zove na sve ono što ove godine izostaje: zabavu, užitak i druženje, toliko bi još poraznije bilo kada Novogodišnjeg koncerta ne bi uopće bilo. Ovako stječemo dojam da nešto ipak funkcionira i teče koliko-toliko normalno, da nije sve zauvijek stalo, da nade ima za glazbenu umjetnost i za sve druge djelatnosti koje u ovom trenutku ugrožava opasnost od zaraze i bolesti. Želim našim gledateljima da se gledajući prijenos opuste, zaborave na ružnu i uznemirujući stvarnost, uživaju u zavodljivoj glazbi i majstorstvu njezine izvedbe te prizovu bolja i sretnija iskustva od ovih koje smo doživjeli u godini koju ispraćamo – rekla je Ivana Kocelj, urednica i komentatorica prijenosa.

-razveselit-ce-milijune-gledatelja

Na radost mnogih gledatelja Hrvatske televizije ni u doba globalne zdravstvene krize, Bečki filharmoničari ne odustaju od svoje tradicije duge 82 godine. Unatoč teškim okolnostima pandemije, slavni orkestar i austrijski javni medijski servis ORF ispunit će i ove Nove godine očekivanja milijunskog gledateljstva u stotinu zemalja. U petak, 1. siječnja 2021.godine u 11.15 sati na prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1) koračnice, galopi, polke i valceri skladatelja carske Austrije odjeknut će svijetom s pozornice Zlatne dvorane Musikvereina okićene, kao i uvijek, raskošnim cvjetnim aranžmanima.
Pored skladbi neizostavnih članova obitelji Strauss, na programu su i izabrana djela još nekih autora uz čiju se glazbu plesalo i zabavljalo u 19. stoljeću u Monarhiji: Franza von Suppea, Carla Zellera, Carla Millöckera i Karla Kozmaka.

Becki filharmonicari

Za dirigentskim pultom je po šesti put u ovoj prigodi Riccardo Muti. Veza Bečkih filharmoničara i maestra Mutija duga je i postojana. Iza njih je pola stoljeća suradnje i više od 500 zajedničkih koncerata. Poslije Willyja Boskovskog i Lorina Maazela, Muti je dirigent koji je ravnao najvećim brojem novogodišnjih bečkih koncerata.
Koreografija baletnih brojeva povjerena je Joséu Carlosu Martinezu koji je prošle godine ostvario uspješan debi na bečkom koncertu nad koncertima, a kostimi plesača nose potpis slavnog modnog dizajnera Christiana Lacroixa. Baletne točke snimljene su na bečkim lokacijama koje odaju dva lica grada: u baroknoj Vrtnoj palači Liechtenstein i ikoničkom primjeru moderne arhitekture, zgradi Adolfa Loosa na Michaelerplatzu.
Pauza koncerta rezervirana je za filmsku posvetu Gradišću u povodu 100. godišnjice njegovog priključenja Austriji. Pored prirodnih ljepota, poseban naglasak stavljen je na glazbene velikane koji su potekli iz najmlađe i najistočnije austrijske savezne države: Josepha Haydna i Franza Liszta.

Bečki filharmoničari

Jedini pokazatelj specijalnih okolnosti u kojima se održava ovogodišnji koncert bit će prazna sjedala u Musikvereinu. Od tri planirana scenarija prema kojima je dvorana trebala biti dupkom puna ili popunjena na pola kapaciteta (oboje uz primjenu brzog antigenskog testa na SARS-CoV-2) ili potpuno bez publike, odluka je pala na najrestriktivniju opciju. No, Bečki filharmoničari i maestro Muti svejedno neće biti uskraćeni za aplauz. ORF je otvorio poveznicu na internetu na koju se mogu prijaviti gledatelji prijenosa i iz svojih domova živim pljeskom u stvarnom vremenu nagraditi izvođače te pružiti podršku svim glazbenicima širom svijeta. Oni koji se budu željeli pridružiti ovoj gesti solidarnosti mogu to učiniti tako da se prijave ovdje.

Foto: Press