fbpx

Profokus: Uređenje balkona i terasa

ProfokusNije uvijek potreban veliki vrt za uživanje u zelenilu i uzgoj raznovrsnog bilja. Dovoljno prostora može biti i na malenom balkonu na kojem je moguće stvoriti pravi mali raj u zelenilu. Balkoni i terase su vrlo važan dio životnog prostora koji povezuju unutarnji prostor s vanjskim te omogućuju boravak i druženje na otvorenome i opuštanje u zelenilu. Vrlo su važni i za komunikaciju s okolinom te privlačenje poglede s ulice. Stoga je uvijek lijepo imati uređeni balkon koji će nas predstavljati prema van i koji će nam pružati užitak boravka u zelenilu.
Sve o uređenju balkona i terasa pojasnila nam je  Alka Ševo dipl.ing.agr. i predavač u Učilištu Profokus u programu dizajna vrtova i pejsažne arhitekture.

Slika 2

Kako započeti s osmišljavanjem?
Izbor biljaka, namještaja i dekoracije za balkone i terase je vrlo velik te je potrebno dobro razmisliti što nam je potrebno na našem balkonu i kako želimo da izgleda. Za početak trebamo razmisliti, koje predmete koje imamo na balkonu možemo iskoristiti, a čega se bolje riješiti. Zatim je potrebno odrediti s koliko novaca raspolažemo. Tada možemo odrediti stil uređenja balkona te odabrati namještaj koji odgovara prostoru, a ako želimo možemo postaviti i nove podne i/ili zidne obloge. Pri tome pažljivo odabiremo boje. Nakon toga možemo odabrati odgovarajuće posude za biljke te na kraju odabiremo biljne vrste koje će uspijevati u danim uvjetima. Da bi uštedjeli na prostoru i rasteretili balkon, najbolje je što više posuda učvrstiti na zid, a može se i nekoliko objesiti na ogradu.

Slika 3

Slika 4

Koje biljne vrste odabrati?
Ako odaberemo pravi položaj i posudu, gotovo sve biljke dolaze u obzir!
Potrebno je utvrditi kako se tijekom dana pomiče sunce i puše li jak vjetar. Cvjetajućim biljkama u pravilu odgovara sunčani položaj. Patuljastoj crnogorici odgovara položaj gdje je hlad kada je sunce najjače. Mnoge sobne biljke odlično rastu na balkonima u sjeni s 2-3 sata jutarnjeg sunca.

Slika 5

Za jako vjetrovite položaje pogodne su  biljke sa sitnim i čvrstim lišćem jer ih vjetar ne lomi npr. ružmarin, oleander, lavanda, kao i biljke koje rastu u prirodi na vjetrovitim padinama npr. mali  bor krivulj i mnoge kamenjarke. Ako biljke ostaju preko zime na otvorenome potrebno je posude pripremiti na odgovarajući način. Prvo na dno posude stavimo drenažni sloj (šljunak ili glinopor 5-10cm) na koji postavimo unutar cijele posude geotekstil. Posuda za sadnju na otvorenome mora imati otvore za oticanje suvišne vode i podložak. Važan je i pravilan odabir supstrata za sadnju koji odgovara biljci, a u njega je dobro umiješati kuglice stiropora koje će spriječiti gnječenje korijena zimi kada se supstrat zaledi. Veće površine je dobro prekriti malčem od usitnjene ukrasne kore drveta ili šljunkom.

Slika 6

Stilovi uređenja balkona mogu biti različiti, a ovise o unutarnjem uređenju stana i osobnom ukusu. Najčešći su ‘klasični stil’ koji se bazira na simetriji i uobičajenim biljnim vrstama kao što su šimširi, pelargonije i petunije, zatim ‘mediteranski stil’ koji je vrlo omiljen jer podsjeća na more i godišnji odmor. Pogodne biljne vrste za mediteranski balkon su vrste poput lovora, bugenvilije, ružmarina, lavande, timijana, palmi, pelargonija, petunija ili agruma (limun, kumquat..).

Slika 7

Od penjačica možemo koristiti pasifloru, tekomu ili plumbago, a možemo posaditi i razne sukulentne biljke npr. kaktuse. Ako ne želimo previše biljaka i održavanja, pogodan je moderni stil uređenja balkona s nekoliko biljaka, posađenih u pažljivo odabrane i složene posude. Možemo posaditi npr. ukrasne trave, bambuse, patuljastu crnogoricu ili začinsko bilje.

Slika 8

Vrlo omiljen je i japanski stil za koji su pogodni različiti bonsai oblici ukrasnoga grmlja i drveća, te biljke poput rododendrona/azaleja, bambusa,  japanskih javora, patuljaste crnogorice ili kamelija.

Slika 9
Na kraju je uvijek dobro razmisliti i o rasvjeti, koja na vrlo jednostavan način može noću stvoriti poseban ugođaj.

Foto: Profokus/pinterest