fbpx

Baletna večer: Šeherezada i Carmen!

Rijeka…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

CarmenŠeherezada‘ i ‘Carmen‘, baletna večer u vrtlogu emocija i uzavrelih strasti, vraća se na scenu HNK Ivana pl. Zajca u srijedu i četvrtak, 29. i 30. travnja 2015. godine s početkom u 19,30 sati. ‘Šeherezada’ i ‘Carmen’dva su proslavljena djela baletne literature čija su nova viđenja ponudili koreografi Leo Mujić i Ronald Savković, povezavši dvije predstave različite estetike scenografijom Dalibora Laginje i kostimografijom Aleksandra Nošpala.
ŠeherezadaSimfonijska suita ‘Šeherezada‘ Nikolaja Rimskog-Korsakova zasigurno je njegovo najpoznatije djelo, inspirirano legendom o perzijskoj kraljici i pripovjedačici priča iz zbirke ‘Tisuću i jedna noć’. Iako je predstava Lea Mujića  bazirana na odnosima između likova kod kojih dominira jedna osobina kao što su ironija, strast, ljubav, agresivnost ili mudrost, u predstavi su u prvom planu glazba i pokret. Ulogu Šeherezade pleše Marta Kanazir, kralja Šahrijara pleše Balazs Baranyai, a ulogu kraljeva brata Šahzemana pleše Svebor Zgurić. U ulozi Šeherezadine sestre Dunjezade je Paula Rus, a vezira Džafera/Anđela Balint Raucher. Mladu princezu pleše Laura Orlić, a partner joj je Owen Lane. Ulogu sultana Indije tumači Daniele Romeo, princa Huseina tumači Cristina Lukanec, a princa Alija Sabina Voinea Vukman. U ulozi princa Ahmeda je Anca Zgurić dok princezu Nouronnihar pleše Joseph Cane.
Ronald Savković svojom je ‘Carmen’, prvi put u svojoj karijeri, stvorio provokativnu i gotovo filmski brzu koreodramu, u kojoj dominiraju ljubav, ljubomora i smrt. Naslovna uloga pripala je Tamari Szilagyi, uz koju nastupaju Owen Lane u ulozi Don Josea i Daniele Romeo kao Escamillo. U ulozi Madame je Cristina Lukanec, a Makroa pleše Andrei Köteles. Uz članove riječkog baleta u ansambl scenama, u predstavi sudjeluju i Jurica Marčec kao Mérimée te hula hop performer Marko Kalc i plesač Roman Vrančić.
Dvije snažne žene, dvije vječne heroine u dvostrukoj predstavi Baleta HNK Ivana pl. Zajca Rijeka osvojile su riječku publiku.

Foto: Press