fbpx

Dislokacije Veljka i Milivoja Popovića na 45. Annecyju

Dislokacije u Annecyju

– Za nas je ovo šesti put da sudjelujemo u službenoj konkurenciji Annecy film festivala, no po prvi put smo ja i brat surežirali film kojeg predstavljamo u Annecyju. To za mene čini ovaj Annecy posebnim – rekao je tim povodom Veljko Popović.

Dislokacije

Dislokacije Veljka i Milivoja Popovića prikazuju se u sklopu natjecateljskog programa namijenjenog VR radovima 45. izdanja Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju. Festival se ove godine održava u hibridnom obliku, od 14. do 19. lipnja.

– Jako sam sretan što smo i ove godine dio Annecyja! Ovaj put dolazim i kao redatelj, što mi je posebno drago. Sudjelovanje na tako prestižnom festivalu za nas je i potvrda da je povjerenje koje smo dobili od HAVC-a opravdano i da su sredstva i vrijeme uloženi u film rezultirali radom na kojeg možemo biti ponosni. Također, veselimo se biti u društvu naših kolega Marka Dješke, Sunčane Brkulj, Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona koji su također dijelom ovogodišnje edicije festivala – dodaje Milivoj Popović.

VR projekt Dislokacije tematizira stanje straha kao vrlo aktualnu temu. Dislokacija je nasilni odlazak ljudi iz njihovih domova i svakodnevnih života zbog kataklizmičkih događaja, a film nudi vizualni doživljaj osjećaja koji obuzimaju ljude kad se nađu u neželjenim ekstremnim okolnostima. Film prati protagonista kroz različite lokacije od plaže na obali Grčke, pustinje na granici Meksika i Amerike do šume na Balkanu.

Djelo Veljka i Milivoja Popovića napravljeno je tehnikom 3D i 2D animacije te motion capture tehnologijom, u suradnji s plesačem Alenom Čelićem i koreografkinjom Nikolinom Dolfić.

Dislokacije nastaju u produkciji hrvatskog Prime Render studija te koprodukciji francuske kuće Bagan Films. Producenti su Veljko Popović i Milivoj Popović, a koproducenti Patrick Hernandez i Veronique Siegel. Za distribuciju je zadužen Bonobostudio, koji je ujedno i prodajni zastupnik, a VR projekt nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra te Grada Splita.

Dislokacije su jedan od devet projekata koji će se prikazati u natjecateljskom programu VR radova 45. Annecyja. Za spomenuti program prijavilo se 75 projekata. Djelo Veljka i Milivoja Popovića i prošle se godine prikazalo na ovoj prestižnoj smotri animiranog filma, u sklopu programa Preview namijenjenog projektima u razvoju.

Podsjetimo, osim Dislokacija, u natjecateljskim programima Annecyja prikazuju se i Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješke (Natjecanje kratkometražnog filma) te Kula Sunčane Brkulj (Natjecanje studentskog filma). Uz to, u natjecateljski program za namjenske filmove uvršten je i najavni spot za 30. Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb kojeg potpisuje japanska umjetnica Yoriko Mizushiri te edukativni animirani video Zašto se ovo tijelo nije razgradilo? (Why Didn’t This Body Decompose?) kojeg potpisuju Ivana Bošnjak i Thomas Johnson.

Festival će se održati u hibridnom obliku od 14. do 19. lipnja, a do sada je poznato oko 200 naslova iz natjecateljskih programa kratkometražnog, studentskog, VR, TV i namjenskog filma. Natjecateljski program namijenjen dugometražnim filmovima bit će objavljeni naknadno. Cijelu, dosad poznatu, selekciju Annecyja možete pronaći ovdje.

Osim filmskog programa, i ove godine se za vrijeme festivala odvija Međunarodni sajam animiranog filma (MIFA), od 15. do 18. lipnja.

Više detalja o Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju možete pronaći na službenoj stranici.

Foto: Press