fbpx

Nova premijera: Miha s Parzivalom – violina preobrazbe

HR1…

violina preobrazbeOda-birano donosi premijeru nove glazbeno-dokumentarne priče ‘Miha s Parzivalom – violina preobrazbe‘ u kojoj autorski dvojac Đino Đivanović i Srđan Nogić istražuju intrigantnu potragu za Gralom, duhovni put vizionara i inovatora, violinista Mihe Pogačnika i njegove violine ‘Parzival’ Guarneri iz 1710.
Od priče o svirci u Keopsovoj piramidi, do svirke nekolicini namjernika u Motovunu, otvara se put misije čovjeka koji teži preobrazbi Europe, a glazbom pokušava poticati pozitivne društvene promjene, te u polju biznisa originalnom metodom aplikacije klasične glazbe otvara procese reorganizacija velikih svjetskih kompanija.
violina preobrazbeSlovenski umjetnik Miha Pogačnik bio je nedavno i u Zagrebu (upravo na 45. obljetnicu svoje prve izvedbe Bachovih sonata i partita u Zagrebu), te privukao neočekivano velik broj slušatelja u dvorani Dominikanskog samostana bl. Antuna Kažotića. Majstorska izvedba, spoj umjetnosti i filozofije u inicijaciji publike transformacijskim moćima glazbe zabilježena u tragu dokumentarnog zapisa.
Tajna, glazba, majstorsko djelo, genijalnost, rezonancija, identitet, polifonija, transformacija, Europa. To su neki od ključnih pojmova koji sačinjavaju konstelaciju životnog, umjetničkog i duhovnog puta Mihe Pogačnika.
Konačno, u fokusu Mihine misije je pojedinac, čovjek koji traga za Gralom.
Miha s Parzivalom – violina preobrazbe na programu je u utorak u 18.15 sati na HR1 i potom u Slusaonici na radio.hrt.hr i platformi hrti.hrt.hr

Foto: Press