fbpx

Nika Vlahović i Marin Jakovčević najbolji mladi plesači

Zagreb…

Natjecanje Mia Čorak Slavenska – izuzetna ljepota pokreta mladih plesača

Marin JakovčevićGala koncertom završeno je najveće hrvatsko natjecanje mladih plesača suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska koje se održavalo tijekom vikenda u Centru za kulturu Trešnjevka, Zagreb u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži.
Prestižno natjecanje ovu godinu okupilo je pedeset devet mladih umjetnika, devetnaest mentora i koreografa iz Hrvatske, pa čak i iz susjedne BiH. Dvanaesto po redu Natjecanje Mia Čorak Slavenska prštalo je energijom mladosti, sreće i ushita. U svim kategorijama mladi plesači suvremenog plesa pokazali su izuzetnu razinu izvrsnosti u izvedbenosti i ljepotu umjetnosti koja je izvirala iz svake njihove ekspresije. U zadanim koreografijama pokazali su Marin Jakovčevićkoliko su spremni kao mladi plesači interpretirati zadani plesački jezik, dok su u slobodnim koreografijama doista zasjali sa svojim individualnostima i osobnim interpretativnim kvalitetama. Mlade, vrsne umjetnike pokreta koji su se natjecali u više kategorija ocjenjivali su utjecajni plesni koreografi i pedagozi: Zaga Živković, Desanka Virant, Jasna Čižmek Tarbuk, Branko Banković i Mirjana Preis.
Najbolji plesač natjecanja Mia Čorak Nika VlahovićSlavenska i prva nagrada u D kategoriji među muškarcima pripala je Marinu Jakovčeviću iz Splita koji je stasao u splitskom Baletnom studiju HNK, a odnedavno se educira u Umjetničkoj školi Franje Lučića iz Velike Gorice. Nika Vlahović iz zagrebačke Umjetničke plesne škole Silvije Hercigonje osvojila je prvo mjesto u D kategoriji među djevojkama. Nelu Krapinec iz Umjetničke škole Fortunat Pintarić iz Koprivnice žiri je proglasio najperspektivnijom plesačicom ovogodišnjeg natjecanja.
Anđela Marković iz Umjetničke plesne škole Silvije Hercigonje iz Zagreba osvojila je prvo mjesto u kategoriji C, a Lana Ljuboja iz zagrebačke plesne škole Modus osvojila je prvo mjesto u B kategoriji. Druga mjesta osvojile su Bruna Videka iz Splita u B kategoriji, Lucija Miletić iz Zagreba u C te Sara Stanković iz Zagreba u D kategoriji. Treća mjesta pripala su zagrebačkim plesačicama Tini Krmpotić u B i Jani Malčić u C kategoriji, Dorotei Domović iz Velike Gorice i Roku Šašić iz Zagreba u C te Mii Bošnjak iz Velike Gorice u D kategoriji.
– Naši mladi natjecatelji svaku godinu pokazuju iznimnu spremnost, ogromnu uloženu energiju u edukaciju i razvoj, izuzetnu ljepotu u interpretaciji pokreta te veliki entuzijazam da se kroz plesnu umjetnost mogu profilirati u društvo koje poštuje njihov rad i individualnost. Kao društvo odgovorni smo im osigurati da se bez zadrške izraze kroz plemenitost plesne umjetnosti i usmjere svoje mlade živote u generiranje novih vrijednosti što je i svojevrsna misija Mie Čorak Slavenska, naše slavne primabalerine i najveće plesne umjetnice 20. stoljeća po kojoj je natjecanje Hrvatske glazbene mladeži dobilo ime – za ovu priliku izjavila je Dubravka Dujmović Kušan, glavna tajnica Hrvatska glazbene mladeži.

Foto: Press – Marko Janečić