Violončelistica Petra Kušan i pijanistica Petra Gilming u HNK
Piše: redakcija On 11 velj., 2017 At 03:44 PM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Zagreb…

Počinje Ciklus koncerata nedjeljom u zagrebačkome HNK

Petra Kušan i pijanistica Petra GilmingU zagrebačkome HNK, sutra 12. veljače 2017. godine, započinje projekt Ciklus koncerata nedjeljom, u sklopu kojeg će jedanput mjesečno u foyeru kazališta nastupati vrhunski glazbenici u pomno odabranim glazbenim programima. Ciklus je zamišljen kao zajednički projekt Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Udruge hrvatskih trombonista i tubista Busina.
Prvi u nizu nastupit će Duo Kušan – Gilming, u kojemu su violončelistica Petra Kušan i pijanistica Petra Gilming, koje će 12. veljače u 11.00 sati izvesti Adagio i Allegro op.70 R. Schumanna, Sonatu za violončelo i klavir, op.119 S. Prokofjeva te Sonatu za violinu i klavir u A-duru C. Francka.
Glazbenica Petra Kušan laureatkinja je mnogih državnih i međunarodnih natjecanja, a redovito nastupa kao solistica diljem Europe; u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Rusiji, Češkoj, Slovačkoj, Kosovu, Švicarskoj, s prestižnim domaćim i međunarodnim orkestrima. Snimala je za hrvatski, češki, austrijski, njemački i francuski radio, a njezine su snimke emitirane na mnogim radijima diljem Europe. Intenzivno se bavi komornom glazbom i redovito surađuje s umjetnicima te mnogim istaknutim članovima najprestižnijih europskih orkestara (Berlinska, Munchenska i Bečka filharmonija, Royal Symphony Orchestra, Orkestar zürichške Opere i dr.). Članica je orkestra Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.
Petra Gilming pobjednica je brojnih državnih i međunarodnih natjecanja, dobitnica Rektorove te Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu i Nagrade Hrvatskoga glazbenog zavoda. Surađuje s istaknutim domaćim i inozemnim umjetnicima. Često je pozivana na suradnju s kandidatima velikih međunarodnih natjecanja kao stalna korepetitorica. Zaposlena je kao umjetnička suradnica na Odsjeku gudačkih instrumenata Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Foto: Press

comment closed