fbpx

Riječka Ljetna klasika u pulskoj Areni

Pula…

Glazbeni spektakli u pulskoj Areni – Riječka Ljetna klasika

Ljetna klasikaNakon trijumfalnog prošloljetnog uspjeha kada je u velikom stilu, pred tisućama posjetitelja, vratio operu u Arenu u Puli, festival Summer Classics / Ljetna klasika Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca vraća se u pulski amfiteatar, najljepšu pozornicu pod otvorenim nebom. Ovoga ljeta – s čak tri programa, tri glazbena i glazbeno-scenska dragulja, tri spektakla.
Na Ljeto klasike riječke Opere u Puli pozivaju operne zvijezde s europskih i svjetskih pozornica, strastveni i karizmatični dirigenti, poznati zborovi i vrhunski orkestar: 25.srpnja na Verdijevu „Aidu“, 27. srpnja na izvedbu Beethovenove Devete simfonije te 1. kolovoza na Bizetovu „Carmen“.
Spektakularna Verdijeva “Aida”, opera svih opera, zbog velikog se uspjeha i zanimanja što ga je izazvala prošle godine, vraća još jednom u Arenu.
Briljantni pjevači koji su već osvojili europske i svjetske operne pozornice, predvođeni hrvatskom i riječkom opernom divom Kristinom Kolar u naslovnoj ulozi, dočarat će doživljaj drevnog Egipta u fascinantnom ambijentu antičke rimske arhitekture. U opernoj predstavi dramaturga i redatelja Marina Blaževića, a pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa, uz Kristinu Kolar nastupit će glasoviti solisti Dubravka Šeparović Mušović, Luis Chapa, Giorgio Surian, Luka Ortar, Goran Jurić i drugi.
Veličanstvenu „Devetu“, najpoznatiju simfoniju Ludwiga van Beethovena, izvest će više od 150 glazbenika. Beethovenova umjetnička i humanistička oporuka svijetu, u kojem sloboda i ljubav pobjeđuju sva zla i nesreće čovječanstva, a radost zamjenjuje bol, doživjet će novu interpretaciju koja će zasigurno moćno odjekivati kroz ljetnu pulsku noć.
Današnja himna Europske unije, „Oda radosti“, na stihove njegovog velikog suvremenika Schillera, poziva u četvrtom stavku na slobodu i zajedništvo. U ovoj će izvedbi vokalno-instrumentalne simfonije to učiniti vrhunska solistička ekipa, sopranistica Kristina Kolar, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Marko Fortunato i bas Goran Jurić te orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca uz Studentski zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i zbor Coro del Friuli Venezia Giulia, a pod vodstvom karizmatičnog maestra Yordana Kamdzhalova kojeg europska glazbena kritika naziva „genijem u svijetu glazbe“ i „smjelim čarobnjakom koji očarava svih“. Svi oni pozivaju na nezaboravnu interpretaciju glasovitog djela.
Vrela ljetna noć i Arena savršena su kulisa za Bizetovu „Carmen“, opernu priču o strastvenoj, upravo slijepoj ljubavi, ljubomori, prkosu i bijesu, o ženi koju, kako je to kazao Čajkovski, samo sudbina može imati. Jedinstvenost ovog ambijentalnog spektakla obećava i njegovo prizorište – kamene tribine pulskog amfiteatra uz scenografske i svjetlosne intervencije koje će pulsku Arenu transformirati u dramatične španjolske krajolike i arenu za koridu.
U operi „Carmen“ čiju inscenaciju zajednički potpisuju Selma Banich, Sandra Dekanić, Marin Blažević i Alan Vukelić, a pod ravnanjem riječkog šefa dirigenta te europske dirigentske zvijezde Yordana Kamdzhalova, naslovnu ulogu tumači sjajna mezzosopranistica Ivana Srbljan koja se kao Carmen proslavila i izvan Hrvatske. Uz nju će 1. kolovoza nastupiti Aljaž Farasin, Anamarija Knego, Luka Ortar, Robert Kolar i drugi.
Postoje barem tri razloga zbog kojih je Carmen u pulskoj Areni iznimna i nezaobilazna. Kao prvi činjenica da je Bizetova slavna opera, jedna od najizvođenijih u svijetu, režirana posebno za Arenu. Spektakularna arhitektura Arene ujedno je i scenografija predstave – gradski trg, strme ulice, brdovita Španjolska, arena u Sevilji gdje se odvija korida.
Drugi pak što gledatelji na tribinama neće biti samo pasivni promatrači. Oni su istovremeno i gledatelji, koje solisti, zbor i balet pozivaju da im se pridruže u izvedbi. Bit će to prigoda da i publika sudjeluje u predstavi i zasigurno jedinstven doživljaj operne predstave.
Treći je razlog zbog kojeg treba doživjeti ovu „Carmen“ strastvena i ekspresivna gluma izvanrednih pjevačica i pjevača u dramatičnim ljubavnim i strastvenim scenama. Glumi se, pjeva i gleda – do posljednjeg daha!
Ulaznice su u prodaji na blagajni HNK Ivana pl. Zajca i u sustavu Eventima.hr.

A i ovog ljeta nudi se mogućnost organiziranog autobusnog prijevoza Rijeka – Pula – Rijeka za sva tri programa Ljetne klasike. Prijevoz se uplaćuje u agenciji Arriva travel – poslovnica Rijeka, Riva 22. Informacije i predbilježbe na tel. 051/212 224, 051/212 228.

Foto: Press