Spektakularna Turandot na Splitskom ljetu
By redakcija On 26 srp., 2017 At 04:51 PM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Split…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Turandot

TurandotTurandot Giacoma Puccinija, jedna od najuspješnijih i najspektakularnijih hrvatskih opernih produkcija posljednjih godina, vraća se na Splitsko ljeto izvedbama u veličanstvenom ambijentu predvorja Galerije Meštrović u subotu i ponedjeljak 29. i 31. srpnja s početkom u 21 sat. Posljednja opera velikog Puccinija, puna prekrasnih arija i sugestivnih prizora, premijerno je izvedena na prethodnom, 62. Splitskom ljetu pobravši nepodijeljene pozitivne kritike i oduševljeni prijem publike, a ansambl Opere HNK Split za izvedbu Turandot nagrađen je ove godine diplomom Milka Trnina, a Zbor i Orkestar dobitnici su nagrade Judita za najbolje glazbeno ostvarenje 62. Splitskog ljeta. Ovogodišnjim predstavama Turandotravnat će maestro Loris Voltolini, redatelj je Ozren Prohić, a protagonisti su isti kao i prošle godine: u naslovnoj ulozi vidjet ćemo i čuti proslavljenu bugarsku sopranisticu Cvetelinu Vasilevu, ulogu Calafa će tumačiti bugarski tenor Ivan Momirov. Ostali protagonisti su sopranistice Valentina Fijačko Kobić i Antonija Teskera koje će se izmjenjivati u ulozi Liu, Ivica Čikeš kao Timur, Leon Košavić, Vinko Maroević i Špiro Boban u ulogama Pinga, Panga i Ponga, te Ante Ivić i Mate Akrap.
Cvetelina Vasileva sopranistica je koja još od kraja devedesetih godina prošlog stoljeća gradi iznimno uspješnu međunarodnu karijeru. Već 2001. debitirala je u njujorškom Metropolitanu ulogom Violette u Traviati, a u Metropolitanu je pjevala i u La Boheme i Trubaduru, a čitav niz stožernih uloga iz svoga faha tumačila je u brojnim drugim velikim svjetskim opernim kućama. Ivan Momirov nagrađivani je tenor zavidne međunarodne karijere koji je nastupao u mnogim velikim europskim i svjetskim teatrima poput londonskog Covent Gardena, Teatro Sao Carlos u Lisabonu, Deutsche Oper Berlin… surađivajući s nekim od najvećih dirigentskih i pjevačkih imena današnje operne scene.
Pored dirigenta Voltolinija i redatelja Prohića ostatak autorskog tima čine suradnica redatelja i koreografkinja Jasna Frankić Brkljačić, kostimografkinja Mirjana Zagorec, Ivica Kalebić i Ozren Prohić koji su adaptirali scenu, zborovođa Ana Šabašov, oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović, te Nela Luketić koja je uvježbala dječji zbor.

Foto: Press

comment closed