fbpx

Večeras premijerno: Furbaćona 2 u režiji Jasminka Balenovića

INK ljeti…

“FURBAĆONA” ILI KI ĆE GA KEMU PRVI FIKATI

Medijski pokrovitelj Scena.hr

FurbaćonaSvečanom izvedbom predstave Branka Lučića Furbaćona 2 u režiji Jasminka Balenovića večeras, u atriju Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, započinje ovogodišnje izdanje program INK na Kaštelu ljeti koji traje do 26. srpnja 2018. godine.
Riječ je o predstavi iz programa Čakavske scene koja je u novom ‘ruhu’, odnosno novoj podjeli, obnovljena i adaptirana za ovaj prekrasni pulski ambijent. U predstavi igraju: Luka Mihovilović, Lara Živolić, Valter Roša i Rade Radolović.
– Vidimo se na Kaštelu! – poručuju organizatori.

A ukoliko propustite premijernu izvedbu predstave Furbaćona 2, u srijedu 25. i u četvrtak 26. srpnja s početkom u 21.00 sat u Povijesno i pomorskom muzeju Istre – na Kaštelu, reprizirat će se predstava autora Branka Lučića, storeno po komedije Angela Beolca Ruzzantea La Moscheta (Mušica).

“FURBAĆONA” ILI KI ĆE GA KEMU PRVI FIKATI
La Moscheta (u našim kazalištima najpoznatija kao Mušica), prva renesansna komedija, talijanskog autora Angela Beolca Ruzzantea nastala negdje između 1528. i 1529. godine, ime dobiva po frazi “parlar moscheto” ili govoriti gradskim padovanskim govorom koji stoji nasuprot većeg dijela teksta pisanoga seoskim dijalektom padovanskog zaleđa.
FurbaćonaSama struktura komedije prati izvornik. Glavni (renesansni) zapleti ostaju sačuvani – prevareni prevaranti, muž mlakonja i pohotna žena koja sreću traži u velikom gradu, igra zamijenjenih uloga te mnogostruki trenuci pokušaja bračne nevjere koji tek trenutak prije samoga čina bivaju spriječeni.
Dualizam (ili vječni sukob) muškoga i ženskoga, urbanoga i ruralnoga, poštenoga i nepoštenoga (moralnoga i nemoralnoga), dobra i zla, ishodišta su dramskih situacija (sukoba) koji u rasteru svatko sa svakim stvaraju vrtlog/vir komičnih efekata koji tri potencijalna ljubavnika (od toga jedan legalan, ali s najmanje prilika) sve više ubrzava u sve manjem radijusu prema željenom objektu/cilju – ženi. Vođeni nagonom čine niz podmuklih smicalica svojim suparnicima kako bi profitirali na tuđoj nesreći i prikazali se (u očima ženke) u boljem svjetlu, ili jednostavno eliminirali protivnika.

Foto: Press