fbpx

Vrapci u natjecateljskom programu festivala u Torontu!

Filmski festival…

VrapciMeđunarodni filmski festival koji se u Torontu od 10. do 20. rujna održava po 40. put objavio je popis filmova u natjecateljskom programu pod nazivom Suvremena svjetska kinematografija (Contemporary World Cinema). Među odabranim naslovima su i Vrapci redatelja i scenarista Rúnara Rúnarssona – film nastao u koprodukciji MP filmske produkcije iz Hrvatske – koji će svoju svjetsku premijeru doživjeti upravo na ovom prestižnom festivalu. Podsjetimo, film je prije tjedan dana odabran i za službeno natjecanje na Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastianu, a svoju će svjetsku premijeru imati u Torontu – i to manje od 10 dana prije one europske u San Sebastianu.
Rade ŠerbedžijaU filmu glume Ingvar E. Sigurðsson, Kristbjörg Kjeld, Atli Óskar Fjalarsson, Björk Björnsdóttir i Rade Šerbedžija. Ekipa iza kamere uključuje montažera Jacoba Sechera Schulsingera i direktoricu fotografije Sophiu Olsson. Producenti filma su Mikkel Jersin (Nimbus Film i Nimbus Iceland), Brynhildur Birgisdottir, Igor A. Nola i Lilja Osk Snorradottir. Uz Nimbus Film i Nimbus Island, koji potpisuju produkciju, koproducent je Pegasus Pictures (Island) te MP filmska podukcija (Hrvatska), čiji je producent Igor A. Nola. Film su financijski potpomogli Islandski filmski centar i Danski filmski institut, Hrvatski audiovizualni centar, Nordisk Film i TV fond, Islandsko ministarstvo industrije i inovacije, Sena, RUV, TV2 i SF.
Vrapci su drama o Ariju, 16-godišnjaku koji živi s majkom u Reykjaviku i koji je iznenada primoran otići k ocu Gunnaru na daleki Westfjords. Tamo se mora snalaziti u odnosima s ocem, a i u odnosima s prijateljima iz djetinjstva, koji su se bitno promijenili. U takvim beznadnom i teškom okruženju, Ari se mora dokazati i pronaći svoj put.
Uz Vrapce, u novi žirirani program festivala koji predstavlja autorska filmska ostvarenja iz cijelog svijeta nazvan Platforma ušla je i nizozemsko-hrvatska koprodukcija Full Contact cijenjenog nizozemskog redatelja Davida Verbeeka. Producenti su Siniša Juričić, Leontine Petit, Eva Eisenloeffel i Joost De Vries, a kameru potpisuje Frank Van Den Eeden. Full Contact je psihološki triler o vojnom navigatoru koji iz baze u Nevadi upravlja američkim dronovima u Afganistanu i Pakistanu.
Pokrenut 1976. godine, TIFF se posljednjih godina profilirao kao jedan od nekoliko najutjecajnijih filmskih festivala na svijetu i najvažniji showcase za filmove koji pretendiraju na Oscare. Festival otvara film Demolition kanadskog redatelja Jean-Marca Valléea (poznatog po biografskoj drami Dobri dileri iz Dallasa), u kojem su glavne uloge odigrali Jake Gyllenhaal i Naomi Watts, a zatvara Mr. Right u režiji španjolca Paca Cabezasa.

Foto: Press