fbpx

Adventski koncerti Opere HNK u Zagrebu

Adventski koncerti

Orkestar Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu pod ravnanjem maestra Antonella Allemandija 5., 7. i 10. prosinca izvodit će djela Wolfganga Amadeusa Mozarta, Felixa Bartholdy Mendelssohna i Ludwiga van Beethovena. Zvuci bezvremenskih klasika u izvedbi našeg orkestra uvest će publiku u blagdansko raspoloženje.

koncerti

Antonello Allemandi rođen je u Milanu, debitirao je kao 21-godišnjak na glazbenom festivalu Maggio Musicale u Firenci i otada se afirmirao kao jedan od najzanimljivijih dirigenata svojeg naraštaja. Njegova uspješna međunarodna karijera dovela ga je do najprestižnijih koncertnih dvorana i opernih kuća, kao što su milanska Scala, Bečka državna opera, Opéra Bastille i Théâtre des Champs-Elysées u Parizu, njujorški Metropolitan, londonski Covent Garden, Deutsche Oper u Berlinu, Bavarska državna opera u Münchenu, Boljšoj teatar u Moskvi, Teatro Real u Madridu, Liceu u Barceloni, Bunka Kaikan i Suntory Hall u Tokiju, Operni festival Rossini u Pesaru, Ženevsko veliko kazalište, Teatro Regio i Festival Verdi u Parmi te Festival de Santander…

koncerti

Od 1992. do 1997. bio je glazbeni ravnatelj Orkestra Colonne u Parizu, najstarijeg francuskog simfonijskog orkestra. Ravnao je i Novim filharmonijskim orkestrom Francuskoga radija, Pariškim orkestralnim ansamblom, Nacionalnim orkestrom iz Lillea, Orkestrom iz Monte Carla, Orkestrom pokrajine Loire. U Italiji je dirigirao orkestrom Talijanske radiotelevizije u Torinu, orkestrom Akademije Santa Cecilia u Rimu, Simfonijskim orkestrom Giuseppe Verdi i orkestrom I pomeriggi musicali u Milanu. Tijekom obilježavanja stote obljetnice Verdijeve smrti ravnao je Verdijanskim maratonom (od Nabucca do Falstaffa) na Festivalu u San Sebastianu i Nabuccom u Areni u Nîmesu.
Postigao je velik uspjeh predstavom Turandot u Moskvi, nakon čega su uslijedile Cavalleria rusticana i Pagliacci u Mumbaju, Ljubavni napitak u Berlinskoj državnoj operi, Pepeljuga u Bavarskoj državnoj operi u Münchenu i Seviljski brijač u Operi u San Diegu. Početak njegove sezone 2012./13. obilježila je opera Anna Bolena u Operi u Washingtonu, a zatim Madame Butterfly u Berlinskoj državnoj operi.
U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu ravnao je premijerom Norme V. Bellinija 2010. i izvedbama Triptiha G. Puccinija te premijerom Aide G.Verdija 2013. godine.

Adventski koncerti 5. prosinca u 18 sati i 7. prosinca u 19.30 sati
Program:
1. Felix Bartholdy Mendelssohn: Uvertira Hebridi u h-molu op. 26
2. Ludwig van Beethoven: Uvertira Egmont op. 84
3. Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonija br. 41 u C-duru K551 (Jupiter):
Allegro vivace
Andante cantabile
Menuet: Allegretto-Trio
Molto allegro

Adventski koncert 10. prosinca u 19.30 sati
Program:
1. Wolfgang Amadeus Mozart: Uvertira iz opere Figarov pir
2. Wolfgang Amadeus Mozart: Uvertira iz opere Don Giovanni
3. Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonija br. 41 u C-duru K551 (Jupiter):
Allegro vivace
Andante cantabile
Menuet: Allegretto – Trio
Molto allegro
4. Ludwig van Beethoven: Uvertira Egmont op. 84

Foto: Press