fbpx

Premijerno na sceni HNK: Prava komedija

Rijeka…

Prava komedijaU jedinstvenoj predstavi, omnibusu Prava komedija, deset je različitih komada što ih potpisuje desetero redateljica i redatelja, a čija je premijera u četvrtak 3. listopada s početkom u 19.30 sati u riječkom HNK Ivana pl. Zajca.
Redateljice i redatelji omnibusa Prava komedija su: Olja Lozica, Jelena Lopatić, Natalija Manojlović, Saša Anočić, Zijah Sokolović, Miran Kurspahić, Matija Ferlin, Edvin Liverić, Ivan Penović te Renata Carola Gatica, koja je uz Marina Blaževića i autorica koncepta.
Intendant riječkog HNK Marin Blažević je na konferenciji za novinare pojasnio osnovni motiv nastajanja predstave što je, prema njegovim riječima, bila svojedobna „uzajamna iritacija“ između Novog lista i ansambla Hrvatske drame nakon što je Kim Cuculić objavila kritiku na sezonu 17./18. riječkog HNK ocijenivši Hrvatsku dramu najslabijom karikom uz zamjerku da na programu nedostaje pravih komedija.
Prava komedija– Članovi ansambla Hrvatske drame reagirali su tekstom, a Novi list je potom odgovorio, polemika se nastavila. Za razliku od mnogih drugih ansambala koji šute na kritike, glumci su odlučili reagirati i ušli su u za njih rizični prostor teksta i javnih medija. Sada će pak, na poziv ravnateljice Renate Carole Gatice, jednako hrabro urednica i kritičarka Kim Cuculić odgovoriti na izazov i ući u za nju prostor rizika izvedbe predstave na premijeri 3. listopada. Mislim da je to sjajan Prava komedijaishod jednog turbulentnog odnosa – kazao je Blažević te dodao kako treba razlikovati komediju koja potiče na razmišljanje od one banalne, jeftine, s humorom „na prvu“ i jednostavnim gegom.
– Omnibus je atraktivna i dinamična forma koja se rijetko koristi u kazalištu zbog zahtjevnosti produkcije, a u današnje, vrijeme društvenih mreža i „skrolanja“ jako dobra, posebno za mlađe generacije – rekla je ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica.
– Na tragu našeg slogana „Vježbamo različitost”, radi se o deset posve različitih komada. Svaki od njih ima svoju redateljsku estetiku, svoj vizualni identitet i glumačke kodove – dodala je.
Ravnateljica je posebno istakla kvalitetu glumačkog ansambla.
– U zaista kratkom vremenu izlaze i ulaze u potpuno drugačije likove, kostime, komade… Publika će moći vidjeti izuzetan raspon interpretacija ansambla ‘Prave komedije’ – rekla je Renata Carola Gatica zahvalivši se pritom i čitavom autorskom timu, scenografu Daliboru Laginji, kostimografkinji Manueli Paladin Šabanović i oblikovatelju svjetla Daliboru Fugošiću.
U predstavi se izvodi glazba uživo koju osim Nikole Nedića i Maria Joveva (Žlice & Gitara) izvode i članovi orkestra. Osim glumica i glumaca Hrvatske drame, u „Pravoj komediji” sudjeluju i članovi ansambla Talijanske drame, članovi Baleta te polaznici Riječkog kazališta mladih „Kamov”.
Nakon subotnje izvedbe „Prave komedije”, u gledalištu će biti održan Kritički glas kada će publika moći razgovarati s kazališnim kritičarima i podijelite prve dojmove o predstavi.
Talijanska drama riječkog HNK imat će svoju inačicu predstave prema istom konceptu, sa svojih još osam desetominutnih komada, premijerno 25. listopada, pod naslovom „La commedia”.

Foto: Press – Dražen Šokčević