fbpx

Šavovi: Više od 500 slučajeva otmice beba u rodilištima

Pula…

Film manjinske hrvatske koprodukcije, Šavovi već je nagrađivan i jako dobro prihvaćen kod publike, a čeka ga i bogat festivalski put

Medijski pokrovitelj Scena.hr

ŠavoviKako je na konferenciji za medije ispričao redatelj filma Šavovi Miroslav Terzić, priča je nadahnuta stvarnim događajima.
– U Srbiji ima više od 500 slučajeva otmice beba u rodilištima o čemu sam saznao prije 18 godina. O sudbini majki koje su vjerovale da su im djeca živa iako im je rečeno da su u rodilištu nenadano umrla, čitao sam u novinama i zainteresiravši se za temu, počeo sam skupljati materijale, istraživati arhivu… – ispričao je Terzić. Tako je došao do Drinke Radonjić prema čijoj se priči temelji film koji je djelom i fikcija.
2015. godine počeli su skupljati novac za film, a 2017. godine je film sniman. Terzić je od početka znao da će glavni lik igrati Snežana Bogdanović koja je napomenula kako ih je Drinka Radonjić sve inspirirala.
– Igram Anu, vrlo emotivan lik i priču sam prvenstveno gledala kao majka, ne glumica – kazala je Bogdanović.
Lik je gradila iz Drinkinog ugla, ne svog osobnog, istaknuvši kako je upravo ta snažna žena zaslužna za njenu kreaciju. Ispričala je i kako je s njom provela mnogo vremena i potpuno ušla u njen svijet. Njenog sina igra Pavle Čemerikić koji kaže da mu rad na filmu nije bio lagan te da bi bez Terzića i Snežane Bogdanović kao i ostatka filmske ekipe to bilo nemoguće odraditi.
Producent Uliks Fehmiu izjavio je kako je bilo uzbudljivo biti dio projekta te da su ga relativno lako uspjeli financirati i to u relativno kratkom vremenskom periodu. Riječ je o koprodukciji Srbije, Hrvatske, BiH i Slovenije, a s hrvatske strane u filmu igra Ksenija Marinković, dok je Gabi Novak otpjevala naslovnu pjesmu.
– Ušli smo u film s punom odgovornošću – naglasio je Fehmiu, dodavši kako su znali da su odradili dobar posao ali su ih ipak iznenadile tolike pozitivne reakcije.
Film je od strane Europa Cinemas proglašen najboljim filmom u Panorama sekciji na Berlinu, nakon Pule putuje na festivale u Motovun, Herceg Novi, Atenu pa za Njemačku, Tursku, Nizozemsku, Francusku i Kanadu, a već je prodan u Brazil, Argentinu, Kinu i Slovačku.

Foto: Press