fbpx

Anđa Jelavić: Ženska košarkaška reprezentacija ima budućnost

Za Scena.hr…

Naše košarkašice su mlade, ali svojim pristupom i borbenošću mogu se nositi sa svima, naglasila je izbornica reprezentacije

Anđa JelavićAnđa Jelavić kaže da je ponosna na žensku košarkašku reprezentaciju. Hrvatska ženska reprezentacija nedavno je pobijedila Makedoniju u drugom krugu Kvalifikacija za EuroBasket 2019. s rezultatom 47:108.
– Nadam se je to najava budućih sjajnih rezultata ženske košarkaške reprezentacije. Mislim da još nijednom naša izabrana vrsta nije ostvarila tako visoku pobjedu na europskoj sceni. Cure su dale svoj maksimum od početka do kraja. A kad tako igramo, ni rezultat ne može biti drugačiji. Djevojke su mlade, ali svojim pristupom i borbenošću mogu se nositi sa svima – naglasila je izbornica hrvatske reprezentacije. Jelavić dodaje kako je ženska košarkaška reprezentacija mlada te je naglasak u igri na borbenosti i zalaganju, kako u napadu tako i u obrani.
– Nadam se da ćemo otići na EP 2019. I da će to biti odskočna daska za nešto više. Smatram da ženska reprezentacija ima budućnost, samo se treba dodatno ulagati i pratiti naše mlade djevojke  koje dolaze. Treba im dati podršku u njihovom igračkom sazrijevanju, a što trenutno Hrvatski košarkaški savez i radi – kazala je Jelavić. Dodaje kako sponzori diktiraju kvalitetu i rang natjecanja.
Anđa Jelavić– A klubovi se trebaju okrenuti svom vlastitom kapacitetu, zadržati djevojke do seniorskog uzrasta i mislim da će onda košarka napredovati – smatra izbornica. Jelavić se osvrnula i na slabu zastupljenost ženske košarke u medijima.
– Nažalost, današnji mediji više se okreću bombastičnim vijestima kako bi privukli veći broj čitatelja, a puno manje nekim pozitivnim pričama kako u normalnom životu, tako i u sportu – ističe Jelavić. Kaže kako bi veća zastupljenost u medijima i interes sponzora bio puno veći.
– Loše stanje u ekonomiji jedan je od razloga zašto se premalo ulaže općenito u sport. Nadam se da će idućih godina jačanjem ekonomije, porasti i ulaganje u žensku košarku – nada se Jelavić te nastavlja:
– Prije je bilo puno bolje. Uvijek su se prenosile utakmice. Bez obzira na to je li se radilo o prvenstvenim utakmicama ili utakmicama Eurolige. Nažalost, danas naš niti jedan klub ne igra niti jedno europsko natjecanje – kazala je izbornica ženske košarkaške hrvatske reprezentacije. Jelavić se dotakla i ženske košarke u svijetu.
– Dovoljno je reći da je na finalu Fiba Cup u Turskoj bilo 12 tisuća ljudi na tribinama. To nekima u Hrvatskoj zvuči nevjerojatno, ali to je istina. Kultura navijanja je drugačija. Ovdje se napušta dvorana čim počnete malo gubiti, dok se to u inozemstvu ne radi. Svi navijači ostaju do kraja jer cijene trud i zalaganje, pa i onda kad ne ide kako je zacrtano – priča Jelavić, koja nam je otkrila kako je izgledao njezin život kad je bila igračica, a kako izgleda sad kad je izbornica.
– Puno je lakše biti igrač nego trener. U ulozi igrača imate samo jednu obvezu dok se kao trener morate brinuti za apsolutno sve ostalo. Moji pomoćnici i ja moramo razraditi kompletnu taktiku za utakmicu, odraditi skauting, držati dobru komunikaciju među djevojkama i niz drugih detalja koji ulaze u posao trenera – ispričala je. Jelavić je u svojoj bogatoj sportskoj karijeri odigrala niz utakmica.
– A u posebnom sjećanju ostao mi je nastup na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. OI su san svakog sportaša – ističe Jelavić. Planovi za reprezentaciju…
– Plan je plasman na Europsko prvenstvo. Mi ćemo dati sve od sebe da to i ostvarimo. Tijekom ljeta ćemo odraditi još jedan ciklus priprema da što spremniji dočekamo sljedeće dvije kvalifikacijske utakmice koje su na rasporedu u studenom – kazala je Jelavić za portal Scena.hr.

Foto: Anđa Jelavić priv. album