fbpx

Cuba si, Cuba no otkriva tajne fenomena ‘kubanske medicine’

Zagreb…

Druga epizoda Milićeva serijala Cuba si, Cuba no u nedjelju na HTV1 otkriva tajne fenomena ‘kubanske medicine’

Cuba si, Cuba noNakon što je prva epizoda Milićeva serijala Cuba si, Cuba no postigla odličnu gledanost, Hrvatska radiotelevizija (HRT) ove nedjelje, 22. rujna u 20.40 sati na svom Prvom programu (HRT-HTV1) emitira drugu epizodu, posvećenu fenomenu – glasovite kubanske medicine.
Naime, u usporedbi s drugim zemljama Latinske Amerike, Kuba ima respektabilnu medicinu. Jedan je liječnik na 125 stanovnika, životni vijek je ravan europskom, otkriva nam autor Goran Milić.
U luksuznom lječilištu La Pradera, gdje se uglavnom rehabilitiraju bogatiji strani državljani, doznali smo nešto više o “cjepivu protiv raka”. To nije cjepivo, samo se tijekom terapije daju injekcije u rame, pa je tako došlo do pogrešnog naziva. Kubanci otvoreno kažu da nema lijeka protiv raka, ali da su postigli značajne rezultate u postterapeutskoj fazi, nakon zračenja i kemoterapije.
Lijekovi za Kubance su besplatni, ali postoje i ljekarne za strance, po cijenama kao u Europi. Jedna je konstanta koju će ponavljati svaki kubanski političar: “Nikada nećemo odustati od besplatnog liječenja – po cijenu da ostanemo na ovako niskim plaćama.”
– Donosimo i zanimljivu priču Alberta Meride koji pola godine živi u Švedskoj, gdje radi kao medicinski tehničar, a drugih šest mjeseci je na Kubi. Kubanci se polako politički organiziraju, ali je prvo prosvjedno okupljanje bila akcija za dobrobit životinja – poručuju s HRT-a.

Foto: Press