fbpx

Fiume crno crveno Rijeka Vanje Vinkovića

U šest nastavaka Fiume crno crveno Rijeka

U utorak 24. kolovoza 2021. godine na HRT – HTV1, s početkom u 21.03 sati, je dokumentarna serija Fiume crno crveno Rijeka.

Rijeka

Dokumentarna serija Fiume crno-crveno Rijeka (F.C.C.R.), scenarista i redatelja Vanje Vinkovića, u šest nastavaka prikazuje riječku i hrvatsku povijest kroz različite totalitarne poretke koji su posebice obilježili dvadeseto stoljeće.

Rijeka

U seriji kao sugovornici sudjeluju vrsni hrvatski, talijanski, austrijski i engleski stručnjaci s različitih društvenih područja, a prikupljena su i dragocjena svjedočanstva ljudi koji su bili izravni sudionici povijesnih zbivanja u Rijeci i čija su osobna iskustva sada trajni vjerodostojni podsjetnik na prošla vremena.

1. epizoda

Tijekom 19. stoljeća Rijeka ubrzano gospodarski napreduje zahvaljujući društvenoj uljuđenosti, ali i pravnoj uređenosti Habsburške Monarhije, pa i danas stariji sugrađani govore da je to bila i zadnja tako ustrojena država na ovom tlu. U drugoj polovini 19. stoljeća stvaraju se geopolitičkim utjecajima različiti etnički identiteti, a s njima i nacionalizmi, te snaži riječka autonomaška samobitnost čiji korijeni sežu i u srednjovjekovni patricijski poredak.

Proizvodnja: HRT 2020.
Epizoda (broj): 1.
Epizoda (naslov): MEDITERANSKO SUNCE SREDNJOEUROPSKOG GRADA
Scenarij: Vanja Vinković
Režija: Vanja Vinković
Produkcija: Istra film

Foto: Press