fbpx

Izložba: Amela Frankl u Muzeju za umjetnost i obrt

Amela Frankl u MUO – izložba dnevničkih fotografija

U Muzeju za umjetnost i obrt od 10. ožujka može se razgledati novootvorena izložba multimedijalne umjetnice Amele Frankl Dnevnik s ruba pustinje koja predstavlja 150 fotografija u formi dnevničkog fotografskog niza tijekom umjetničina putovanja po Mauritaniji, Francuskoj i Hrvatskoj.

Milana Vukovic Runjic

Izložbu je otvorila pročelnica Gradskog ureda za kulturu mr. sc. Milana Vuković Runjić.

Amela Frankl

Riječ je o kompozicijama foto-slika, o skupu fotografija i fotomontaža iz osobnog arhiva umjetnice koje su nastale u razdoblju od 2019. do 2021. godine. U formi dnevničkog fotografskog niza umjetnica se fotografijom služi kao sredstvom za pripovijedanje priče u kojoj svaka fotografija ima i emocionalnu pozadinu.

Amela Frankl

Kustosica izložbe je dr.sc. Ivana Mance, Institut za povijest umjetnosti, a kustosica za izložbe Muzeja za umjetnost i obrt je Marijana Paula Ferenčić.
Izložba ostaje otvorena do 28. ožujka 2021.

O umjetnici – Amela Frankl:
Amela Frankl (Zagreb 1963.) multimedijalna umjetnica, diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti (klasa F. Kulmer) u Zagrebu 1988. godine. U razdoblju od 1989. do 1994. godine na studijskom je boravku u Koelnu. Članica HZSU-a. Živi i radi u Zagrebu. Realizacije (izbor): I to će proći, Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb, 2017.; Što nosim, projekt knjige, u suradnji s MSU i MeandarMedia, 2017.; Balada o dva nadgrobna bloka, park Zrinjevac, Zagreb, 2015.; Za početak, u suradnji s orguljašem Pavom Mašićem, Stara sinagoga, Koprivnica, 2013.; Što nosim, u suradnji s deset zagrebačkih kustosa i kustoskih udruga, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb Zagreb-Pariz , 2011.-2013.; Za zdenac života, Atelje Meštrović, Zagreb, 2011.; Ime mojega oca, Slika od zvuka, Treći program Hrvatskog Radija, 2010.; Do kosti, Gradska Galerija Labin, Labin, 2010.; S njima i bez njih, Festival Ekstravagantna tijela: Ekstravagantni umovi, Zagreb 2010.

Foto: Press – Vedran Benović