fbpx

Osijek je grad koji voli modu – Fashion Incubator

Fashion…

Piše: Branka Vučetić Atletić

Događaj koji je pokazao moć mode

Osijek, Fashion IncubatorI ove godine, baš kao i prošle, iz sveg glasa možemo zapjevati poznatu pjesmu: Moj Osijek pun je sunca. Da i ovog sunčanog vikenda zrake svjetlosti provirile su u garažu velikog shopping centra u kojem se po sedamnaesti puta održavao Fashion Incubator, modni događaj koji potiče kreativan rad i nagrađuje mlade modne dizajnere.
U pauzama između revija uz čašu iločkog vina glavna tema nije bila samo moda. Neizbježna, ona najosjetljivija i najtužnija tema bila je odlazak mladih, školovanih i pametnih koji u području od Iloka, Vukovara, Osijeka, Slavonskog Broda odlaze iz svojih gradova i sela. U živahnom razgovoru izlagale su se teorije zašto je tome tako i što bi trebalo učiniti. Nažalost, bili smo svjedoci kako je već sutradan nečiji brat, susjed ili rođak spakirao kovčeg i otišao u neku europsku državu.
I tako ostao je osječki vikend prepun mode koja ima veliku moć da pokaže kako je važan čimbenik u stvaranju lijepog i pozitivnog okruženja. Osijek je kao i svake godine širom otvorio i pružio gostoprimstvo, i po ne znamo koji put, otkrio sve čari grada s najljepšom secesijskom arhitekturom i širokom rijekom Dravom koja miluje grad.

Mladi svojom energijom i znanjem pokreću svijet mode
Osijek, Kristina AtletićUpravo mladi modni dizajneri, koji su došli u Osijek iz različitih krajeva, dali su do znanja da umijeće kreiranja nema granica. Njihove kolege, koji se godina bave kreiranjem, stvorili su poznate modne marke i prvog dana ovog modnog događaja pokazali su svoje nove kolekcije.
Važno je naglasiti kako je za svaku reviju važna šminka za koju je i ove sezone bio zadužen TIM PROFOKUS vizažista, pod vodstvom glavne koordinatorice Kristine Atletić.

Upravo taj tim koji je direktno na pisti šminkao i stvarao, kreirao šminku za svaku reviju javno je pokazao da je znanje i vještina onih, koji se obrazuju za profesionalce, osnova svakog zanimanja.

Osijek, Kristina Atletić

Kristina AtletićS jednakim žarom i preciznošću stvarali su make up šminkajući na pisti za kolekcije Sonje Lamut, Anthony Avangard, Mona Lacko i JAMOI, KLISAB dvojac Tomislav KliškinićMarko Šabarić koji se pobrinuo za odjeću koju su nosile vizažistice TIM PROFOKUS, kao i za mlade kreatore koji su se natjecali za prestižnu nagradu.
Svoje kolekcije pokazali su natjecatelji Dragoljub Kujundžić iz Subotice, dizajnerski dvojac Holi Coast, mladi i talentirani beogradski dizajner Stefan Ristić, modna dizajnerica Ivana Franjić Tušek, te Marijana Cigić koja je pobijedila na ovogodišnjem Fashion Incubatoru.

Osijek, Fashion Incubator

Izvrstan natjecateljski duh
Odluku o pobjedniku na ovom natjecanju nije bilo jednostavno donijeti. Za to postoji više razloga. Najprije se morao stvoriti kriterij jer radi se o kolekcijama koje stvaraju mladi dizajneri bez velikog iskustva. Tu je pitanje investicije za tkanine, kriterij za poznavanje i izradu kroja kao i tehnička izvedba. Moramo priznati da je zavidnu tehničku razinu pokazao Stefan Ristić, Dragoljub Kujundžić hrabrost i odlučnost u odabiru crvene boje i raskošne forme, dok je dvojac Holi Coast pokazao kako je moguće stvoriti zanimljive ženske, al ii muške odjevne predmete. Ivana Franjić Tušek, poigrala se s tako zvanom klasikom dodajući joj moderniji izgled, a pobjednica ovogodišnjeg Portanova Fashion Incubatora Marijana Cigić slojevito je u asimetričnim formama slagala odjevne predmete koristeći zagasite zemljane tonove.
Kao gošća sudjelovala je prošlogodišnja pobjednica Ivana Janjić s muškom kolekcijom.

Ivana Janjić, Osijek

Nadamo se da će ovaj događaj potrajati i motivirati mnoge dizajnere da pokažu svoju kreativnost kao i natjecateljski duh koji u Osijeku nikada nije nedostajao.
Uvjereni smo da ćemo i sljedeće sezone uz čašu dobrog vina ponovo razgovarati o dolasku, a ne odlasku mladih koji žele stvarati i ostvariti svoje snove u gradu koji može nesebično puno pružiti.

Ustrajnim radom do uspjeha
Zalaganje i spremnost da stoji uz mlade kreatore i profesionalne modne dizajnere pokazao je organizacijski tim na čelu s Nikolom Babanom, Tim Profokus vizažisti i koordinatorica Kristina Atletić svojim profesionalnim pristupom i radom, tim frizera, manekenke i manekeni kao i publika koja je u velikom broju posjetila ovaj lijepi događaj.

Marijana Cigić

A modna dizajnerica Marijana Cigić pobijedila je na ovogodišnjem Fashion Incubatoru.

Osijek, Fashion Incubator

Piše: Branka Vučetić Atletić
Foto: Zvonimir Ferina – Fashion Incubator