fbpx

Premijera: Ošljačka saga na Avvantura Film Festivalu

Otok Ugljan…

Festival se održava od 20. do 26. kolovoza, a ove će se godine prvi put projekcije filmova osim u Zadru održati u Kalima, Biogradu, Svetome Filipu i Jakovu te Benkovcu

Tatjana Kanceljak– Priča o Ošljaku bila je moja dugogodišnja želja i sretna sam što sam svoju ideju uspjela prenijeti na film, a poseban doprinos u tome imaju, osim mještana, glavni protagonist filma Davor Valčić i skupina Postolar Tripper. Otkako znam za sebe, ljetujem na otoku Ugljanu i cijeloga mi je života Ošljak nadohvat ruke, a opet – izvan ruke. Trajekt koji vozi na liniji Zadar – Preko prolazi pokraj njega, stane i četiri puta na dan, ali ja se s trajekta nikad nisam iskrcala na Ošljak. I koliko god sam slušala o Ošljaku, i koliko god sam slušala skupinu Postolar Tripper, sve do snimanja filma i desetodnevnoga boravka na njemu nisam istinski doživjela duh i ljepotu toga otoka. U filmu ima satire, ima i humora, a najveće mi je zadovoljstvo bilo vidjeti zadovoljna lica ljudi o kojima se govori u filmu – rekla je Tanja Kanceljak.
Dokumentarni film iz produkcije Hrvatske radiotelevizije (HRT) Ošljačka saga premijerno će biti prikazan u nedjelju 21. kolovoza u 21.45 sati u Kalima na otoku Ugljanu u okviru 7. Avvantura Film Festivala. Ošljačka saga glazbena je priča koja prati život na malome otoku smještenomu između sela i grada, između Zadra i Preka, otoku bogate tradicije i duge povijesti. Na Ošljaku živi samo petnaest stanovnika, a najpoznatiju pjesmu o tome otoku, Ošljačku sagu, napisao je Davor Valčić i izvodi je sa svojom skupinom Postolar Tripper.
Ošljačka sagaPjesma je napisana na dijalektu i opisuje sjećanja na neke ljude i događaje koje pamti iz djetinjstva. S dozom satire i humora pjeva o velikoj ljubavi prema Ošljaku, ali i općenito o životu na otoku. U dokumentarcu će gledatelji moći vidjeti neke ljude koje autor opisuje u svojim pjesmama, ali ne u tipičnome dalmatinskom izričaju, nego u ritmu reggaeja, salse, rapa i skaa. Otok Ošljak u ljetnim mjesecima posebno živne jer ga posjete brojni iseljenici koji žive u Australiji i Americi, pa je na njihovu molbu samo za njih film pretpremijerno prikazan sredinom kolovoza.
Avvantura Film festival održava se od 20. do 26. kolovoza, a ove će se godine prvi put projekcije filmova osim u Zadru održati u Kalima, Biogradu, Svetome Filipu i Jakovu te Benkovcu.
Ošljačka saga– Osobito me veseli gostovanje na festivalu s Ošljačkom sagom jer je tamošnjoj publici tema filma osobito bliska. Priznat je to međunarodni festival na kojemu se prikazuju nagrađivani igrani i dokumentarni filmovi nastali u europskim koprodukcijama. Filmovi se ocjenjuju u trima službenim kategorijama: europska koprodukcija, prvi i drugi film te kratki film. Iako ne pripada nijednoj od kategorija, zahvaljujući posebnoj sekciji Made in Croatia za Ošljačku sagu ima mjesta i na njemu – kaže Tanja Kanceljak.
Tako će se na Avvantura Film Festivalu uz bok filmovima poznatih redatelja Rajka Grlića, Ognjena Sviličića, Antonija Nuića i Zrinka Ogreste naći i dokumentarni film Tatjane Kanceljak. Prikazivanje filma na Hrvatskoj televiziji (HRT – HTV) očekuje se ujesen.
Scenaristica i redateljica filma je Tanja Kanceljak, asistentica redateljice Snježana Kundija Purgarić, snimatelj Dražen Lipka, montažer Matija Zajec, majstor tona Damir Tepeš, majstor svjetla Gordan Abramović, a glazbu potpisuje Postolar Tripper.

Foto: Press