fbpx

Večeras premijerno: Tenžera, podstanar u novinama

Na HRT-u dokumentarni film Tenžera, podstanar u novinama

Tenžera
Hrvatska radiotelevizija večeras na Prvom programu (HRT-HTV1) u 20.10 premijerno prikazuje dokumentarni film o velikanu hrvatske književnosti i novinarstva Veselku Tenžeri. Film, “Tenžera, podstanar u novinama” nastao je iz vlastite HRT-ove produkcije, a autorski ga potpisuje Branka Kamenski, direktor fotografije Ivan Kovač te montažer Hrvoje Mršić. Uz pomoć Tenžerinih kolega i prijatelja, autorski tim uspio je u 52 minute sažeti život i djelo jednog od najvećih hrvatskih pisaca i novinara druge polovice 20. stoljeća.
Veselko Tenžera cijeli je svoj radni vijek proveo kao novinar u Kulturnoj redakciji Vjesnika, dok nije tragično preminuo na operacijskome stolu 1985. godine, samo deset dana nakon 43. rođendana. O Veselku Tenžeri, toj karizmatičnoj osobi koju je publika čitala i voljela, a šefovi jedva podnosili, jer je svojom intelektualnom nepotkupljivošću i domoljubnim nabojem uvijek bio u koliziji sa službenom politikom tadašnjega vremena – govore njegovi kolege i prijatelji Igor i Slavica Mandić, Igor Zidić, Josip Pavičić, Milan Ivkošić, Zlatko Vitez, Miroslav Ćiro Blažević, Marko Grčić, Željko Žutelija, Zdravko Zima i Seadeta Midžić.
Tenžera
Ove godine, na 35. godišnjicu Tenžerine smrti, gledateljima HTV-a otkrit će se fascinantan život čovjeka kojega se i obožavalo i omalovažavalo; ciničnog i melankoličnog; nesretnog i zaigranog, jednog riječju – jedinstvenog.

Foto: Press