fbpx

U Zagreb stigao čuveni redatelj Avi Mograbi

Avi Mograbi na 17. izdanju ZagrebDox-a

Izraelski filmaš, Avi Mograbi, poznat po tematiziranju sukoba Izraela i Palestine ovogodišnji je dobitnik nagrade Mojoj generaciji koju dodjeljuje Nenad Puhovski, direktor ZagrebDoxa

Avi Mograbi

Sedamnaesto izdanje ZagrebDoxa, koje je upravo u tijeku, u Zagreb dovodi jednog od najrenomiranijih dokumentarista današnjice, izraelskog redatelja Avija Mograbija. Čuveni filmaš Avi Mograbi ujedno je i ovogodišnji dobitnik nagrade Mojoj generaciji, koju direktor i osnivač ZagrebDoxa Nenad Puhovski dodjeljuje za izniman doprinos dokumentarnom filmskom stvaralaštvu.

Avi Mograbi

Mograbijev najrecentniji film, Prve 54 godine (The first 54 years – An abbreviated manual for military occupation), bit će prikazan u petak, 18. lipnja u 18 sati u Kinu SC u zagrebačkom Studentskom centru, a nakon projekcije uslijedit će razgovor koji će s Avijem Mograbijem voditi Nenad Puhovski. Film Prve 54 godine daje komentar na najdužu vojnu okupaciju u modernom dobu – izraelsku okupaciju palestinskog teritorija. U ironičnom tonu, u formi kvazi-priručnika, redatelj sažima suvremenu povijest vlastite države, dopunjujući ju arhivskim snimkama i svjedočanstvima bivših vojnika koji otkrivaju okrutnu stvarnost na terenu i porazno stanje ljudskih prava. Ovo ostvarenje dio je programa Majstori doxa koji okuplja nove naslove istaknutih dokumentarističkih veterana.

– Aktivisti su oduvijek, a posebno u posljednje vrijeme, znali biti trn u oku korporativnom biznisu i političkim elitama. Ne samo u Hrvatskoj. Umjetnike se, pak, počesto uzimalo s omalovažavanjem, pa i podsmjehom. Premda je povijest dokumentarnog filma puna autora-aktivista, rijetki su oni koji su aktivizam znali spojiti sa značajnim umjetničkim dosezima i, što je još važnije, estetskim istraživanjima. Avi Mograbi jedan je od tih rijetkih autora. Nagrada Mojoj generaciji za film Prve 54 godine priznanje je značajnom doprinosu borbi za pravednije društvo, društvo bez mržnje i rata, društvo ravnopravnijih ljudskih i nacionalnih odnosa – stoji u obrazloženju Nenada Puhovskog.

Više od 80 filmova dio je ovogodišnjeg ZagrebDoxa, koji se do 20. lipnja održava u Kinu SC, Teatru &TD i MM centru Studentskog centra u Zagrebu te na Ljetnoj pozornici Tuškanac. Ulaznice se mogu nabaviti na www.mojekarte.hr i na blagajni u predvorju Kina SC Studentskog Centra u Zagrebu.

Foto: Press