fbpx

19. izdanje Liburnia Film Festivala

Liburnia Film Festival – 47 filmova u programu, 23 u konkurenciji od čega osam premijera

19. izdanje Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma, održat će se od 23. do 27. kolovoza na nekoliko lokacija u Opatiji te u konkurenciji prikazati 23 recentna hrvatska dokumentarca, a van konkurencije još 24 filma, najavili su u petak u Rijeci direktorica LFF-a Jelena Androić, članovi produkcijskog tima Borko Novitović i Mirela Pašić te glasnogovornica festivala Hana Galogaža Lanča.

Liburnia Film

Među 23 filma u ovogodišnjoj konkurenciji, svjetsku, hrvatsku ili festivalsku premijeru imat će osam naslova. Svjetsku premijeru imat će “Tata” (Lucija Bekavac; Blank), “Neke se stvari nisu dogodile, a mi ih svejedno pamtimo” (Tamara Bilankov; Blank), “Sve kaj ti nikad ne budem rekla” (Bela Bračko-Milešević; Filmaktiv) i “Osijek <-> Kopenhagen, grad traži ubojicu” (Ivan Faktor; Mitropa). Hrvatsku premijeru imat će “Trafika” (Dora Slakoper; ADU) i “Horizont” (Tanja Deman; Kreativni sindikat), a festivalsku “Uvala” (Davor Konjikušić, Nika Petković; Kolektor – Centar za vizualne umjetnosti / SNV – Srpsko Narodno Vijeće) i “Malo Polje” (Ana Hušman; Studio Pangolin).

Liburnia Film

U konkurenciji za nagradu za najbolji film festivala po ocjeni žirija, najbolji film po izboru publike, najbolji regionalni film te stručne nagrade za najbolju režiju, montažu, fotografiju i dizajn zvuka, ove će se godine natjecati još i “Čekaj me” (Damir Markovina; ADU/Osoba D), “Žica” (Tiha Gudac; OffWorld / Belgija, Kinoteka/ Hrvatska, URGH! / Slovenija, Inscript / Litva, Relation 04 Media / Norveška), “Split” (Renata Poljak; REA), “O jednoj mladosti” (Ivan Ramljak; ADU), “Plejade” (Mateja Zidarić; Kinoklub Zagreb), “Dubica” (Marina Aničić Spremo; Factum), “Sad sam ja Irena” (Jasmina Beširević; ADU), “Monolog o Puli” (Elvis Lenić; Pulska filmska tvornica), “Pater” (Martina Marasović; ADU), “Jedna od nas” (Đuro Gavran; Pipser), “Tvornice radnicima” (Srđan Kovačević; Fade In), “Bijeli Božić” (Josip Lukić; ADU), “Nulti krajolik” (Bruno Pavić; Udruga Kazimir), “Jednog petka popodne” (Lucija Brkić; Filmaktiv) i “Martin Torpedo” (Toni Jelenić; Filmaktiv).

Bez obzira na još jednu pandemijsku godinu, produkcija je bila potentnija nego ikad, pa je selektor Oliver Sertić razmatrao više od 80 filmova. Među njima je i dosad najveći broj prijava iz Primorsko-goranske i Istarske županije, njih skoro 20.

Kako bi posebno istaknuo napore regionalnih autora i autorica, u posebnom popratnom programu Liburnia Film Festival će prikazati i filmove koji nisu uspjeli naći mjesta u konkurenciji. U popratnom filmskom programu čeka nas i retrospektiva kratkih dokumentaraca Đure Gavrana, koji će na Liburnia Film Festivalu održati i case study (studiju slučaja) svog izuzetno uspješnog recentnog dokumentarca “Jedna od nas”.

U Vili Antonio bit će predstavljena i regionalna alternativna mreža Kinedok kroz film Nevena Hitreca “Povuci-potegni” koji je dio ovogodišnjeg KineDokovog kataloga, a posljednjeg dana festivala na Ljetnoj pozornici Opatija, uz svečanu dodjelu nagrada, bit će prikazani i filmovi u produkciji suorganizatora festivala, Restarta: hrvatska premijera upravo završenog kratkog dokumentarca “Bosanski Brodvej” (Jasmina Beširević; Restart laboratorij) kao i dva izabrana naslova Restartove Škole dokumentarnog filma. Liburnia Film Festival će zatvoriti svjetska premijera filma “Enrico Marotti: Ovo je moj plov” Relje Dušeka (samostalna produkcija) o opatijskom windsurferu.

– Program je ove godine raznolik i zapravo, po broju prijava i završenih filmova, uopće ne izgleda da je pandemija posebno pogodila hrvatske filmaš(ic)e. Neki su baš u pandemiji bili u montaži, pa su ih završavali ove ili krajem prošle godine, a mogu primjetiti i da je prijavljeno mnogo intimističkih naslova koji nisu zahtjevali veće filmske ekipe. Takav je i program: kombinacija jakih političkih i socijalnih filmova s izvanrednim kreativnim esejima i filmovima koji se hibridno naslanjaju na eksperimentalni ili igrani film. U svakom slučaju, ovaj LFF pokazuje da je dokumentarni film žilaviji nego ikada – rekao je programski direktor festivala Oliver Sertić

Ovogodišnja je LFF-ova novost ta da nagrade za najbolji dizajn zvuka i najbolju fotografiju podupire AVC Zagreb, tvrtka s 30-godišnjim iskustvom specijalizirana za projektiranje radio i TV postaja, studija za višekanalna snimanja i video postprodukciju, kina, kazališnih, razglasnih, multimedijalnih te konferencijskih sustava, sustava scenske i televizijske rasvjete i kabelskih mreža, zastupanje domaćih i inozemnih proizvođača opremete sistemsku integraciju multimedijalne, konferencijske i rasvjetne opreme.

Liburnia Film Festival u 2021. uvodi i jednu novu edukaciju – LFF-ovu rough cut radionicu za dokumentarne projekte u fazi rough cuta, za koju su prijave u tijeku a čije su voditeljice renomirane montažerke Hrvoslava Brkušić i Jelena Maksimović. Borko Novitović najavio je LFF-ove radionice u izvedbi partnera festivala, Filmaktivovu Prvi put snimam za filmske entuzijaste i početnike koja prijave otvara već 26.7., Filmsku početnicu u produkciji Restarta, te tradicionalna Pića s autorima svakog popodneva. Novitović je najavio i da će 26.7. biti otvoren poziv za volontere i volonterke Liburnia Film Festivala.

Mirela Pašić najavila je pak da će na festivalu, u suradnji s Udrugom SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava, biti održana i tribina na temu nasilja u obitelji povezana s temom filma “Jedna od nas” Đure Gavrana.

O najboljim će filmovima odlučivati peteročlani međunarodni žiri koji čine filmska kritičarka Višnja Vukašinović, kustosica i ravnateljica MMSU-a Rijeka Branka Benčić, montažer i redatelj Vladimir Gojun, redatelj i umjetnički direktor festivala Beldocs Marko Grba Singh te mađarski redatelj i distributer Szabolcs Szirony, ujedno i predstavnik regionalne alternativne mreže KineDok koja će svoj godišnji sastanak održati upravo na LFF-u.

19. Liburnia Film Festival organizira Udruga Liburnia Film Festivala, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija. Liburnia Film Festival podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Grad Opatija, Primorsko-goranska županija, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i drugi podupiratelji. Cjelogodišnji program razvoja organizacije, Udruge Liburnia Film Festivala, podržava Zaklada “Kultura nova”.

Foto: Press