fbpx

Ulaz besplatan: U Rijeku stiže ‘Slučajno kino’

Rijeka…

Slučajno kinoTijekom srpnja i kolovoza nekoliko će se riječkih lokacija pretvoriti u male kino-dvorane koje će slučajne prolaznike osvojiti šarmom i izvrsnim programom kratkometražnih dokumentarnih filmova s prošlih izdanja Liburnia Film Festivala. Bit će to red priča s mora, red priča o umjetnosti, red o ljubavi i prijateljstvu, red o glazbi i politici, red o samom nastajanju dokumentarnog filma. U Rijeku stiže ‘Slučajno kino‘.
Publika će moći nabasati na ‘slučajna’ događanja čak četiri puta, a moći će pogledati čak 13 dokumentaraca. Organizator Udruga Liburnia Film Festival publici neće otkriti lokacije projekcija već će publici putem društvenih mreža dati smjernice kako pronaći ‘slučajnu’ projekciju. Ulaz na sva događanja je slobodan.
Autofocus, Slučajno kinoPrvo slučajno kino održat će se već ove nedjelje, 17. srpnja, a na programu su: nagrađivani Autofocus Borisa Poljaka koji je autoru donio brojna priznanja s međunarodnih i domaćih filmskih festivala, Čekanje Igora Bezinovića o radničkom štrajku koji je turiste primorao na čekanje te Če sem sem, ma beloga tovara ne zovem moro Zorana Kreme koji je kroz kratku formu predstavio nedavno preminulog pjesnika Nikolu Kraljića.
PresudaTjedan dana kasnije, u nedjelju 24. srpnja, četiri će dokumentarca iznenaditi publiku. Gledat će se U očekivanju Axela Andree Celija i Simone Jerale o labirintima koje sustav postavlja pred transrodne osobe u Hrvatskoj, film Presuda Đure Gavrana koji prati erupciju emocija hrvatskih građana na glavnom zagrebačkom trgu prilikom izricanja prvostupanjske presude hrvatskim generalima, film Marina Lukanovića o kolektivu koji to nije Delta – obilje umjetnosti i film A što ako ne uspijem? autorica Darije Žmak Kunić i Andree Knežević koje se pitaju što će se dogoditi ako se ne ostvare kao žene, majke, umjetnice…
Subota, 30. srpnja, donosi još tri kratkometražna dokumentarca. Posljednjih 100 Morane Komljenović koja je zabilježila posljednjih sto dana jedne ere kultrnog riječkog kluba Palach. Film Detaché prikazuje tri pokušaja uličnog svirača da svojom violinom uspori ritam užurbanih noćnih prolaznika jednog pothodnika autorice Maše Drndić. Duhovito ostvarenje Darovana Kak je domaTušeka Ljubi bližnjega svoga u kojem portretira 51-godišnjaka iz Dalmatinske zagore, koji polako preuzima njegovu redateljsku ulogu.
Posljednje slučajno kino održat će se u četvrtak, 4. kolovoza, a donosi projekcije: filma o prijateljstvu i odrastanju BFF Sanje Marjanović, priču o burnom razvodu Kak’ je doma? Kaje Šišmanović te dokumentarac o ljubavi Park ljubavi Lane Kosovac.

Foto: Press